🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Иди ми, дойди ми с цените на тока

Отлагането на либерализацията на едро е напът да доведе до парадокс - по-скъп регулиран ток при по-ниски борсови цени

Отлагането на либерализацията на едро е напът да бетонира пасивността на битовите потребители.
Отлагането на либерализацията на едро е напът да бетонира пасивността на битовите потребители.
Отлагането на либерализацията на едро е напът да бетонира пасивността на битовите потребители.    ©  Цветелина Белутова
Отлагането на либерализацията на едро е напът да бетонира пасивността на битовите потребители.    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • "Отсрочката" за либерализацията на едро ще гарантира още година работа на ТЕЦ "Марица-изток 2".
  • Енергийният министър Владимир Малинов косвено потвърди повшението, но увери, че то "няма да бъде драстично".
  • Парите за дупката във ФСЕС ще се търсят от финансовото министерство, но те пак ще дойдат от данъкоплатците.

Борсовите цени на електроенергията от началото на тази година са на ниските си нива от първото полугодие на 2021. Или от две години и половина по-евтин ток не е имало на пазара. И всичко подсказва, че тази тенденция ще продължи и занапред - с все повечето ВЕИ, навлизането на батериите и ниските цени на природния газ.

На този фон служебният министър на енергетика Владимир Малинов обяви, че българските домакинства вероятно ще плащат по-скъпо за електроенергия от 1 юли, но се застрахова, че увеличението няма да бъде "драстично".

Причината за парадокса евтин борсов, но скъп регулиран ток до голяма степен е в решението на депутатите да отложат с една година т.нар. либерализация на пазара на ток на едро. Така вместо по борсови цени енергията за домакинствата ще се доставя по определени от КЕВР тарифи, както беше и досега. Но в енергийния микс за бита ще бъде включена и държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" въпреки високите й производствени разходи. Именно тяхното покриване ще натежи в сметките за ток на хората.

Да, токът ще поскъпне

Засега от трите дружества - "Електрохолд", ЕВН и "Енерго-про", се въздържат да коментират ценовите си заявления, внесени по график още в края на април. "Капитал" изпрати запитване до всяко от тях, но от компаниите най-общо заявиха, че на този етап няма какво да коментират. По-късно стана ясно, че поскъпването е "скрито", а в заявленията им фигурират единствено количества на електроенергията, като финалните разчети за евентуалното повишение на цените трябва да бъдат направени от КЕВР. "Тайна" се оказа и заявлението на ТЕЦ "Марица-изток 2", която принципно не би трябвало да участва в енергийния микс за домакинствата.

В края на юни регулаторът ще излезе със специален доклад, в който ще се види какво повишение предстои, както и как то е разпределено между отделните участници на пазара. Окончателното решение на регулатора се очаква да бъде взето на 30 юни. Засега най-коментирано се оказа заявлението на АЕЦ "Козлодуй", откъдето поискаха повишение с 30%. След разговор на министъра с ръководството обаче от централата склонили да преразгледат предложението си и да го внесат наново идната седмица.

От регулатора публикуваха и новите цени, поискани от топлофикациите. Въпреки значително по-ниските стойности на природния газ те масово отново са поискали увеличения, с изключение на "Топлофикация София" и дружеството в Плевен, като намалението, заявено от тях, е с около 30% за столицата и с около 50% за Плевен.

Намаление при тока обаче не се очаква, дори напротив. Според енергийния министър Владимир Малинов от 1 юли електроенергията за бита ще поскъпне. Пред БНТ той обясни, че причината за това е дефицитът от 450 млн. лв. във фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС). "До края на юни този дефицит ще стане 550 млн. лева. Ако КЕВР спазва нормативната база, през следващия ценови период този дефицит трябва да бъде компенсиран и няма как това да не се отрази на цената на тока за бита", обобщи Малинов.

Не е работа на политиците

Факт е, че не е работа на политиците да коментират ценови решения, които се вземат от привидно независими органи. Но също така е факт, че част от експертите действително смятат, че повишението на тарифите е неизбежно. Според тях става въпрос за около 3-4%, което е над процента на инфлацията, с размера на която допреди години КЕВР "актуализираше" годишните тарифи на тока. За справка - последните данни на НСИ показват, че годишното поскъпване за април 2024 г. спрямо април 2023 г. е 2.4%.

Според експерти парите, които ще бъдат акумулирани от новата цена на тока, действително ще бъдат използвани за запълване на дупките в ФСЕС. Но тук важното е, че причината за липсващите средства всъщност е неточната прогноза на КЕВР, свързана с очакваните приходи на фонда. Заради рязкото намаляване на цената на борсовия ток и въглеродните квоти постъпленията са много по-малко, докато компенсациите към топлофикациите остават високи, независимо че природният газ също поевтиня многократно. Ако регулаторът беше преразгледал тарифите на 1 януари или 1 март, до тази ситуация нямаше да се стигне.

Затова и изненадани от липсите във фонда едва ли има. Изненадата ще бъде главно за домакинствата, които в крайна сметка ще се наложи да платят цената за пазарните колебания и неточните разчети. Още в края на март стана ясно, че на ФСЕС му се "губят" близо 1 млрд. лв., а прогнозата тогава бе, че за да се запълни тази дупка, токът за бита трябва да поскъпне с 20% от 1 юли. Това обаче беше по-скоро политическо говорене, отколкото реална сметка, още повече че имаше решение на парламента средства да се търсят от Министерството на финансите.

Спекулациите

Затова и коментарите, че отложената либерализация на пазара всъщност е спестила голям ценови шок за домакинствата - поне към този момент не са съвсем верни. Най-малкото защото доскоро почти всеки ден в определен часови диапазон (най-често в обедните часове) България бе в свръхпроизводство на електроенергия, което води до отрицателни борсови цени. Казано по-просто - производителите на ток трябва да плащат, за да могат да реализират производството си. Но при регулиран пазар този безплатен ток няма как да стигне до хората.

Освен това пак поради огромно производство на ток диспечерът на системата - Електроенергийният системен оператор, редовно издава заповеди за ограничаване на ВЕИ производството с цел балансиране на системата. В този смисъл опасенията за рязко поскъпване на тока, ако либерализацията беше днес, са най-малкото неоснователни. Те обаче могат да държат в напрежение битовите потребители, които да одобряват отлагането на свободния пазар въпреки явната липса на конкуренция в предлагането и отсъствието на всякакъв вид гъвкави услуги според потреблението и натоварването.

Отлагането на либерализацията на едро с година, две или три няма да промени задължителния курс на България към свободния пазар на ток. То единствено ще удължи с година сигурните приходи на ТЕЦ "Марица-изток 2" и ще тушира страстите и потенциалното недоволство преди вота на 9 юни. А кашата с цените на тока само ще затвърди мнението на мнозина, че либерализацията е лоша дума и изборът на доставчик не е за тях въпреки явните ползи от реформата и конкурентните цени.

Лебедова песен?

Отлагането на либерализацията е пореден косвен реверанс към ТЕЦ "Марица-изток 2". Причината е, че централата отново ще бъде включена в енергийния микс за домакинствата въпреки високите си разходи за производството на ток. Така ще се осигури поне още година сигурен пазар за неконкурентната й дейност. До миналата година централата беше включвана в микса с извънредни заповеди на енергийния министър. С едни от последните промени в ЗЕ и с оглед предстоящата либерализация обаче това право беше премахнато и сега не е съвсем сигурно как точно ще стане включването на централата. Но нова вратичка за участието на ТЕЦ "Марица-изток 2" в микса и тази година със сигурност ще се намери.

В края на април друго свързано предприятие - "Мини Марица-изток", получи одобрение за изплащане на общо 1 млрд. лв. в рамките на 4 години за "рекултивация на засегнатите терени". Точно какво ще включват самите дейности не е ясно, което поражда основателни съмнения дали средствата няма да се ползват и за заплати въпреки намаления обем работа.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130
    • - 3
    • + 1

    Държавата да въведе лятна тарифа за тока и при нея денем цената да е по-ниска от нощната. Така потреблението при населението ще се измести през деня и ТЕЦ-овете ще трябва да работят по-малко. ВЕИ-тата ще си работят без да бъдат изключвани. И ако има излишък да се обира от ПАВЕЦ, който нощем да отдава излишъка. Да не се окаже, че лятно време нужда от ТЕЦ-ове няма да имаме.
    Тия дни щатите удвоиха митата върху слънчевите панели. Китайците здраво субсидират производството. Щом няма да ходят панелите в щатите ще се изсипят в Европа и следва следващото пропадане на цените. И в момента една инсталация от 80 киловатпика за панелите могат да са 22 хиляди лева. Цената ще тръгне надолу. Панелите буквално ще ги подаряват и още нови мощности ще изникнат, защото при по-ниска цена на изграждане ще могат да издържат дори на по-ниски цени на пазара на тока. Ще стигнем до ситуация тец-овете да са скъпи дори и без въглеродните емисии, защото соларните паркове буквално не се нуждаят от много персонал, докато това не важи за тецовете.
    Във всеки случай ниските цени на тока през деня са мана небесна за фирмите, което ще им даде глътка въздух предвид, че заплатите скочиха. Някои обаче може да бъдат натиснати за сваляне на производствените си цени и така дефлацията да се увеличи.

    Нередност?
  • 2
    georgipopov avatar :-|
    boris popov
    • + 2

    Сериозно? Евтин бил борсовият ток? Имаше няколко дни с нулеви цени за няколко часа в някои дни през необичайно топлият април и това беше.Днес например в периода 20 до 21 часа, когато гигаватите солари не вадят и един ватчас енергия, цената на борсата беше 357,19 лв за мегаватчас.Не ми се мисли какви ще са цените следващата зима, при положение, че Контур Глобал вече затвори и едва ли ще отвори някога отново...

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "ekp351157130":

    Китайците субсидирали, дали? Американците не си ли субсидират всичко? Защо мислите европейските фирми местят там производства?

    Нередност?
Нов коментар