🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европа намери заместител на руския газ. Как стана това?

Изграждане на нужната инфраструктура, намиране на алтернативни доставчици и доза политически игри помогнаха

Новата зависимост от LNG обаче създава потенциални проблеми за Европа в бъдеще
Новата зависимост от LNG обаче създава потенциални проблеми за Европа в бъдеще
Новата зависимост от LNG обаче създава потенциални проблеми за Европа в бъдеще    ©  Reuters
Новата зависимост от LNG обаче създава потенциални проблеми за Европа в бъдеще    ©  Reuters
Темата накратко
  • До голяма степен резултатът се дължи на т.нар. плаващи хранилища за регазификация, които позволяват регазифициране на втечнен природен газ, който пристига с кораби.
  • LNG, който пристига в този тип терминали, замени 90% от доставките на газ, които преди това идваха от Русия по тръбопроводи.
  • Рекордно високите цени от енергийната криза доведоха до трайно унищожаване на търсенето в промишления сектор, като много енергоемки магазини и фабрики затвориха.

Началото на войната на Русия в Украйна ще се запомни с ужаса, който хората изпитваха заради това, че това е възможно да се случи през XXI в. в Европа. Заедно с това обаче се появиха легитимни притеснения относно запасите от газ на Европейския съюз (ЕС), тъй като до тогава блокът до голяма степен беше директно зависим от Москва. "Въпросът беше дали можем да оставим светлините включени? Можем ли да отопляваме домовете? Можем ли да поддържаме индустрията", заяви за ситуацията тогава служител на ЕС пред Financial Times.

След нахлуването на Русия през февруари 2022 г. Москва рязко сви доставките си по тръбопроводи в опит да окаже натиск върху правителствата да намалят подкрепата си за Киев. Всяка среща на енергийните министри в блока беше по-разгорещена от предишната, казва Кадри Симсон, еврокомисар по енергетиката, пред британското издание. В крайна сметка те успяха да съгласуват окончателните части от извънредно законодателство, което варираше от усилия за доброволно намаляване на търсенето до цели за съхранение на газ и накрая до силно оспорвано ограничение на цената на газа, което беше подписано през декември 2022 г.

Малко над две години по-късно тези опасения са вече забравени, но как ЕС успя да намери заместител на руския газ? До голяма степен това се дължи на т. нар. плаващи хранилища за регазификация (FSRU), които позволяват регазифициране на втечнен природен газ (LNG), който пристига с кораби. Вилхелмсхафен, крайбрежен германски град в Северно море, беше първият, чието FSRU започна работа по време на кризата, но се работи по много други.

Инфраструктурата на терминала е изградена само за 10 месеца. Една пълна доставка има капацитет за достатъчно газ за захранване на 90 хил. домове за една година. През 2023 г. Esperanza, както е кръстен терминалът, е осигурил около 6% от общото потребление на газ в Германия, според Uniper, германският енергиен гигант, който управлява съоръжението. Капацитетът му ще бъде използван напълно тази година.

Като цяло LNG, който пристига в този тип терминали, замени 90% от доставките на газ, които преди това идваха от Русия по тръбопроводи. Това е и главната причина за намаляване на цените на газа от рекордните върхове над 300 евро за мегаватчас през август 2022 г. до почти предкризисните нива около 30 евро за мегаватчас днес.

Късметът изиграва съществена роля

Според Амунд Вик, бивш норвежки енергиен министър, сега старши съветник в консултантската компания Eurasia Group, този успех до голяма степен се дължи на късмет. На първо място става въпрос за времето. Със задълбочаването на кризата през 2022 г. анализаторите и търговците се притесняваха, че студена зима би изтощила газовите резерви на блока и ще доведе до рязко покачване на цените на газа. Истински студен февруарски ден би изисквал над два пъти повече газ, отколкото топъл такъв. Въпреки това през 2022-2023 г. зимните температури в ЕС бяха с 5% по-високи от 10-годишната средна историческа стойност и с 9% по-високи през 2023-2024 г., показват данни на компанията за данни Maxar.

Това от своя страна позволи натрупването на запаси от газ. Нивата на съхранение на газ в ЕС вече са над 60% запълнени през април и анализатори очакват, че тази година подземните хранилища на блока ще бъдат на 90% пълни доста преди зимата.

На второ място се нарежда по-слабата икономическа активност в Китай. По този начин потреблението на природен газ намаля за първи път от над 30 години през 2022 г. Вносът на LNG в азиатската страна пък се сви с 20% в сравнение с 2021 г.

Възобновяемите източници

Друг фактор, който спомогна за успешната европейска кампания, е ускоряването на внедряването на възобновяема енергия. Заедно вятърната и слънчевата енергия са произвели 27% от електроенергията в ЕС през 2023 г., като по този начин за първи път беше надмината една четвърт от общия енергиен микс според данни на мозъчния тръст Ember.

Така стана възможно ЕС да спести около 15 до 17 млрд. куб.м газ, изчисляват от Ember. Данните за емисиите в целия ЕС, публикувани през април, показват, че блокът е намалил потреблението на газ с рекордните 15.5% на годишна база през 2023 г.

Високата цена на успеха

Въпреки това ЕС не достигна това място на относителен комфорт, без да понесе значителни удари. Рекордно високите цени от енергийната криза доведоха до трайно унищожаване на търсенето в промишления сектор, като много енергоемки магазини и фабрики затвориха. Германия беше засегната особено тежко, като се има предвид предишната й зависимост от руски газ и политиката на нейното правителство за затваряне на ядрени централи след ядрената катастрофа във Фукушима в Япония.

Но някои анализатори твърдят, че високите цени са изиграли роля за спасяването на Европа от понасянето на още по-сериозна енергийна криза. По-високите цени, плащани в Европа, накараха търговците на втечнен природен газ да дадат приоритет на доставките до клиентите на Стария континент пред тези в Азия, казва пред британското издание Том Марзек-Мансър, ръководител на газовите анализи в ICIS. "Пазарните сигнали бяха фундаментални при разпределянето на ресурсите там, където е необходимо", добавя той.

Възможни бъдещи проблеми

Новата зависимост от LNG обаче създава потенциални проблеми за Европа в бъдеще. Според анализатори по този начин Европа е зависима от различни партньори за газ, което излага блока на силно нестабилен пазар. Освен това е възможно този процес да забави постигането на нетни нулеви емисии до 2050 г.

Вносът на втечнен природен газ е на много по-висока цени от тези на доставките от Русия. Това означава, че цените вероятно ще останат по-високи. Възстановяващото се търсене от Азия също ще поддържа високи разходи, тъй като ЕС се конкурира с вносителите за ограничени товари.

Политиците се надяват, че законодателството, въведено от ЕС, включително реформа на пазара на електроенергия в страните от съюза, предназначена да предотврати скоковете на цените и да регулира доставките на водород и газ, ще помогне за преодоляване на предизвикателствата, докато САЩ и Катар успеят да започнат да предлагат по-големи обеми LNG на пазара от 2026 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    MilliVanilli avatar :-P
    MilliVanilli
    • - 5
    • + 3

    Рекордно високите цени от енергийната криза доведоха до трайно унищожаване на търсенето в промишления сектор, като много енергоемки магазини и фабрики затвориха.
    -----
    Туй казва всичко. Ликвидираш половината промишленост която е ползвала газ и въпросът е решен.

    Нередност?
Нов коментар