🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Разместване в зеления консултантски бизнес: EY придобива denkstatt

Сделката създава нов лидер в пазара на устойчиви услуги и в България

Сливането означава, че има все по-голям интерес и развитие в пазара на ESG консултиране
Сливането означава, че има все по-голям интерес и развитие в пазара на ESG консултиране
Сливането означава, че има все по-голям интерес и развитие в пазара на ESG консултиране    ©  EY
Сливането означава, че има все по-голям интерес и развитие в пазара на ESG консултиране    ©  EY
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една от компаниите в групата на т.нар. големите четири - EY, придобива австрийският ESG консултант denkstatt, чийто бизнес в България в последните години е сред водещите на пазара на услугите за устойчиво развитие. Обединението ще работи под бранда EY denkstatt, което е показателно за значението и ролята на придобиваната компания. Сделката беше обявена на 23 април, но според информация на "Капитал" е била подготвяна от няколко години.

За пазара у нас сливането означава, че зеленото консултиране, в което съвсем скоро ще попаднат и задължителните нефинансови отчети, ще има нов лидер на пазара.

EY ще придобие цялата австрийска група на denkstatt, която включва офиси в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и има общо 170 служители и ще бъде позната на пазара под марката EY denkstatt.

"Това обединение ще ни направи несравнимо добър избор на пазара на консултантски и одитни услуги за корпоративна устойчивост. EY denkstatt оставаме същите в това, че подкрепяме преди всичко успеха на клиентите си. Ще продължим да сме неподражаеми на пазара - не регулациите, а търсенето на пресечната точка между ползата за бизнеса, обществото и природата ще остане уникалното ни предложение за продажба. Това изисква задълбочено познаване на различни индустрии, което ние имаме и ще надградим. Ще се променим най-вече като мащаб - в мрежата на EY за нас няма да има граници на глобалния пазар", заяви Боян Рашев за "Капитал".

На местно ниво до момента denkstatt беше управлявана от двама партньори - Боян Рашев и Климентина Рашева, като към 2023 г. в дружеството работят 27 човека, а приходите са били малко под 3 млн. лв.

"Обединявайки се с водеща консултантска компания по въпросите на устойчивостта, разширяваме нашия консултантски портфейл и значително надграждаме както компетентността, така и капацитета си в областта на услугите за устойчивост", коментира Николай Гърнев, управляващ съдружник на EY за България и Югоизточна Европа.

"Denkstatt ще допълнят ЕY в сферата на ESG във всяко едно от нейните направления: одит, данъци и право, стратегия и сделки", се казва в официалното съобщение за сделката. A конкретно бизнесът, който представлява най-голям интерес е "управление на околната среда и ресурсите, климатични моделирания и управление на корпоративния въглероден отпечатък, ESG отчетност и опазване на биоразнообразието".

От EY не пожелаха да отговорят в детайли какъв е размерът на сделката, но стана ясно, че Боян Рашев и Климентина Рашева ще станат партньори в EY denkstatt и ще ръководят устойчивия отдел, както и Николай Гърнев, който е управляващ съдружник на EY Bulgaria и Югоизточна Европа

Сделката в Търговския регистър е изразена само през това, че дяловете на българските собственици са прехвърлени към австрийската група преди 10 дни.

Заради разширяващия се пазар на ESG услуги в страната и скорошното транспониране на новата европейска директива за нефинансово отчитане CSRD, пазарният сегмент на консултантските услуги става все по-голям. Но в него има твърде малко играчи, които да задоволяват дори първата група от 500 компании, които влизат в обхвата на директивата за корпоративна устойчивост.

Denkstatt се позиционира на българския пазар като водещ консултант при корпоративните зелени политики в последните десетилетия и поглъщането от по-голяма международна група не е изненада. Сделката може да се приеме като знак, че нефинансовите одити, които ще са огромно перо в зеленото консултантство, ще останат при одиторите и лицензи едва ли ще бъдат издавани извън тяхната група.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    klepoev avatar :-|
    Adam
    • - 1
    • + 3

    Интересно - знаят ли ЕЯ как ще консултира Боян Рашев за зеленото бъдеще клиентите им - ако се слуша какво приказва по студиа и медии - въглищата ще пребъдат и ВЕИ са обречени да са до 10-15% .. как се вписва в корпоративната им култура? То същото важи и за Денкщат - но да кажем че са били заети да се продават и не са чели български медии ..

    Нередност?
  • 2
    zelenizemliani avatar :-P
    Светла Балканска
    • - 1
    • + 2

    denkstatt може да осигурява отличен стандарт на живот на Рашеви и на техните служители (журналист от екипа на bTV се присъедини преди време към тях), но мотивите и посланията на Боян са силно противоречиви.

    Нещо, което вероятно малцина знаят, защото стана преди повече от 2 години и беше прикрито, защото си е голям резил и за двете страни. Първо denkstatt бяха обявени за национален координатор за България на Европейския пакт за климата. Но нямаха шанс да развият грийнуошинг стратегията си, защото Европейските институции получиха от български източници по-подробна информация за Рашев и публичните му послания. Тогава отношенията приключиха и беше обявен нов конкурс.
    А denkstatt могат да продължат да се занимават с омайването на клиентите си. Просто да не се правят на силно загрижени за климата и природата, защото... е ясно, че не е така.

    Нередност?
  • 4
    dobar_chovek_007 avatar :-|
    dobar_chovek_007

    Климатът трябва да е зелен. Много е горещо. Жегите почнаха още април месец. Не е редно някак си.

    Нередност?
Нов коментар