🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Tesla сключи сделка с Baidu, за да използва навигационната й система в Китай

Това доведе до скок на цената на акциите на компанията на Илън Мъск

Мъск посети Китай изненадващо в края на миналата седмица
Мъск посети Китай изненадващо в края на миналата седмица
Мъск посети Китай изненадващо в края на миналата седмица    ©  Reuters
Мъск посети Китай изненадващо в края на миналата седмица    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Акциите на Tesla се повишиха в началото на седмицата, след като компанията сключи сделка с китайския технологичен гигант Baidu, което е едно от регулаторните изисквания за пускането на системата за асистирано шофиране Full Self-Driving (FSD) в Китай. Въпреки своето наименование FSD не е изцяло автономна система и изисква постоянното внимание на водача.

Според запознат със ситуацията, цитиран от Financial Times, чуждестранните компании, които искат да предложат подобни услуги в страната, са задължени да използват един от около 20-те одобрени местни доставчика на картографски и навигационни системи, сред които е Baidu. Според източници на Reuters като част от споразумението Baidu ще предостави на Tesla своята система за навигация по пътищата.

Пекин също така изисква от продавачите на автомобили с технология за самоуправление да съхраняват в Китай данните на потребителите, необходими за подобряване на техните системи. От 2021 г. насам Tesla съхранява всички данни, събрани от китайския си бизнес в Шанхай.

Според източници на Reuters по време на срещата си с китайския премиер Ли Цян в неделя Мъск е поискал разрешение да прехвърли данните, събрани в страната, в чужбина за обучението на алгоритми за своите технологии за автономно шофиране.

В неделя автомобилите на Tesla бяха включени в списък с повече от 70 модела, които са били тествани за съответствие с изискванията за сигурност на данните от китайска индустриална група. Според Том Нунлист от базираната в Пекин консултантска компания Trivium обаче проверката за съответствие не е равносилна на одобрение за Tesla.

"Това не е сертифициране. Това не е одобрение. Това е просто оценка. Този индустриален орган проверява спазването от страна на тези компании на нововъзникващ набор от изисквания на доброволна основа", каза той, цитиран от FT.

Възстановяване на цената на акциите

Одобрението на FSD в Китай би било значителен успех за Tesla, която отбелязва първия спад тримесечните си приходи на годишна база от 2020 г. насам. Дори и след намаляването на цените компанията е продала по-малко автомобили през първото тримесечие. През последното тримесечие на миналата година пазарният дял на компанията в Китай се е свил до около 6.7% спрямо 10.5% в началото на 2023 г., показват изчисления на Bloomberg.

Освен това Мъск съкращава броя на служителите с поне 10% и съобщава, че се стреми да ускори производството на нови модели, включително и на по-евтини, които могат да бъдат готови до началото на 2025 г.

Акциите на Tesla скочиха с 15% в понеделник, приключвайки деня на цена 194 долара, с което пазарната оценка на Tesla се повиши до повече от 600 млрд. долара. През изминалата седмица те се повишиха с повече от една трета, след като от началото на годината котировките спаднаха до 142 долара.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар