🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Места | Два нови винени бара

Хубаво вино със спомен от софийското минало в "Нектар" и "Още вино"

   ©  Pixels

Бар "Нектар"

Тук има нагледна софийска археология: още от преди 1900 г. в това място се е помещавал голям фамилен дом, от него е запазена красивата колона и стълбищен парапет. По време на бомбардировките половината от къщата е унищожена, впоследствие - възстановена. През следващите десетилетия е взимана, връщана, разделяна, променяна, наемана - за малко и от публичен дом. Но само от дни вече е стилен и уютен винен бар с липа в прозорците и минаващи трамваи под тях.

Съсобствениците са трима души под 30 години, които обединяват усилия в новия бизнес с опита и интересите си в IT бизнеса, изкуството и винения и кулинарен свят. В центъра на концепцията им да се предлагат натурални напитки е виното. Има тридесетина етикета и идеята им е това число да не расте, особено в по-разточителен и изморителен винен лист. Стиловете са всякакви - бели, розови, пенливи, оранжеви, десертни, подсилени. Деветдесет процента от тях ще се дават и на чаша. Иначе това ще е сезонна, динамична листа.

Донякъде така ще е и с храната: минималистично меню, което ще търпи леки сезонни изменения. Винаги обаче ще присъства базата от хляб, масло, маслини, колбаси и сирена, една разядка, мариновани зеленчуци и един десерт. И все пак без съмнение кулинарната притегателна сила в бар "Нектар" е гвоздеят на менюто - фондю-то. И за щастие то няма да е сезонно!

Адрес: ул. "Искър" 11, сряда - неделя от 17 до късно

Бар "Още вино"

"Още вино" е скрит в софийски двор - с целия му хаотичен чар от зеленина, олющени фасади, разхвърляни лога и шрифтове и красиви каменни плочи. Къщата е от 1911 г. В нея е живеело семейството на доктор Марин Русев - основателят на балнеологията в България, който води успешна битка със случаите на туберкулоза през Първата световна война.

В по-късни времена от апартамент е трансформиран в изложбено-концертно пространство, а от съвсем скоро прекрачи във винения свят. Петдесетина вина, 80 процента от които са вносни, останалите - български, като при тях се представят по-малките изби и по-интересните проекти. Приоритетът при вносните са вината с минимална намеса и по-интересните сортове, но тук са и европейски класики от Испания, Австрия, Португалия, както и от Новия свят. Предлага се тапас меню, също и консерви с вкусни миди, зарган, калмари или сафрид от Галисия.

Голям плюс е, че е с няколко помещения. На разположение е и мазето с превъзходен пруски свод и с римски тухли на една от стените. Тук наред с дегустациите ще продължава да има и културни събития. За хубавото време е миниатюрният бар в двора. А в него виното и бирата си правят добър комшулук със съседната бирария.

Адрес: ул. "Неофит Рилски" 72, вторник - събота от 5 до 22 ч., тел: 088 330 0377

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар