🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Разнообразието прави силата

Испания промени член от своята конституция, за да премахне недостойното отношение към хората с увреждания

Разнообразието прави силата
Разнообразието прави силата
   ©  Shutterstock
   ©  Shutterstock

Испанският премиер Педро Санчес и крал Фелипе VI подписаха промяната в испанската конституция, одобрена от Конгреса на депутатите. Поправен е единствено чл. 49, в който терминът disminuidos (думата по значение е близка до инвалид, недъгав, неспособен) бe заменен с "хора с увреждания". Поправката бе приета единодушно с 312 гласа, като само 32 гласа "против" дойдоха от крайнодясната партия "Вокс".

Новият текст е адаптиран като език и съдържание към настоящата действителност и към международната терминология, казват от испанското правителство. Споразумението се съобразява с историческо искане на тази група, актуализирайки защитата на правата на повече от четири милиона души в Испания.

Премиерът Педро Санчес каза, че реформата "урежда морален дълг към хората с увреждания", и подчерта, че най-важното в политиката е "ефектът, който тя има върху всекидневието на хората". Истината е, че социалният сектор на хората с увреждания започва борбата за тази поправка преди двадесет години чрез CERMI (Испанският комитет на представителите на хората с увреждания). Единната неправителствена организация е висш представител на всички НПО, посветени на защитата на правата на хората с увреждания и техните семейства.

Основната цел на съществуващата от 26 години платформа е "на базата на стойността на единството всички организации на хората с увреждания в Испания да говорят с един глас", казва в интервю за "Капитал" Пилар Вилярино, изпълнителна директорка на CERMI. Първата голяма заявка на продължилата две десетилетия борба е "да няма нито една дума, която да ни нарича инвалиди в най-важната норма на страната. Това е единствената социална група, която е наречена инвалид. Смятаме, че това е просто недостойно".

CERMI се занимава само с политическо застъпничество, като се опитва да изгражда политическата програма за хората с увреждания. Стъпват върху Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН, която е първият всеобхватен инструмент за правата на човека през XXI век. Както и първият, в който гражданското общество има възможността да участва. Текстът е одобрен през 2006 г. За испанските власти още тогава е важно Испания да е сред първите подписали и ратифицирали конвенцията (България я подписва през 2007 и ратифицира през 2012). CERMI е също организацията, която следи дали мандатът на конвенцията се изпълнява реално.

Според Пилар Вилярино най-голямата "добродетел" на организацията е, че многото участници в нея са осъзнали "стойността на партньорствата, да отидем и да поискаме нещо заедно, вместо да го правим сами". Тя обяснява, че без силен съюз с публичните власти подобни постижения са обречени на провал. В този смисъл първата стъпка е да бъдат убедени парламентът, публичната администрация, политическите партии. "Дори партиите да се карат, когато става въпрос за хората с увреждания, обикновено има консенсус, почти винаги с единодушие", казва Вилярино.

Промяната на чл. 49 е напът да се случи още преди два политически мандата, но тогава започва нов изборен процес. Традиционната дотогава за Испания двупартийност изчезва, а вместо това има възход на националистическите партии. Протестите в Каталуня от 2019 г. усложняват нещата още повече. Целият напредък е парализиран, защото някои партии се опасяват, че промяната на чл. 49 може да бъде използвана в опит за обща конституционна реформа. CERMI продължава да настоява, че темата за уврежданията е въпрос на човешки права. Така постепенно получава съгласието на всички значими партии, а дясната Народна партия сега дори приема поправката с условието тя да бъде реализирана по максимално експресен начин, за да не позволи никакви други възможности за намеса в конституцията.

И все пак освен въвеждането на термина "хора с увреждания" в чл. 49 са включени и жените с увреждания (думата жена се появява за първи път в конституцията по думите на Вилярино), както и непълнолетните с увреждания, друга група, изложена на по-голям риск от изключване. Говори се и за достъпност, защото "ако няма такава, е много трудно да се изпълнят другите права".

"Този член няма да промени живота на хората с увреждания, но ще помогне на законодателството да се промени и съответно животът им да се промени", казва Пилар Вилярино. През последните години и именно от гледна точка на човешките права от CERMI се борят хората с увреждания да бъдат овластени, защото "самозащитата е много важна, за да знаеш, че не можеш да бъдеш дискриминиран".

Напредъкът в повишаването на обществената осведоменост за уврежданията е голям, но "понякога човек с увреждания се озовава в ситуация, в която обществото наистина го възприема като второкласен гражданин". С години например правото на глас е било поставяно под въпрос за много хора с увреждания. Сред "недостойните" ситуации са и принудителната стерилизация на човек заради увреждане. Това още се случва в някои страни, казва Вилярино. В Испания вече се счита за престъпление. Според нея за обществото все още е трудно да разбере, че един човек с увреждания може да бъде адвокат или съдия. Сред най-видимите трудности, върху които работят засилено, е пътуването със самолет, тъй като все още има авиокомпании, които отказват качване на борда на човек с увреждания.

В този смисъл от CERMI предлагат правно консултиране относно дискриминация, мотивирана от увреждане, и дори придружават засегнатите в съда. Пилар Вилярино отбелязва, че в последно време се регистрира увеличение на ситуации на омраза към хората с увреждания, но увеличение има и заради сексуалната ориентация и расизъм. "Нашата мантра е, че разнообразието обогатява, макар това невинаги да се разбира от обществото." След промяната на чл. 49 от организацията вече работят по следващите си цели, сред които актуализиран закон за хората с увреждания и законодателство за децата с увреждания. Както и борбата социалните и екологичните въпроси да вървят заедно.