🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Подкаст | Исторически парк: от туристическа атракция до въоръжена автономна територия

Цялата история за превземането на община Ветрино

Частна охранителна фирма следи за спазването на реда в село Неофит Рилски.
Частна охранителна фирма следи за спазването на реда в село Неофит Рилски.
Частна охранителна фирма следи за спазването на реда в село Неофит Рилски.    ©  Капитал
Частна охранителна фирма следи за спазването на реда в село Неофит Рилски.    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Гласът на Капитал

Още подкасти Гласът на Капитал

„Гласът на Капитал“ е седмичен подкаст, в който журналистите разказват най-важната история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ.

  • SoundCloud на Гласът на Капитал
  • Spotify на Гласът на Капитал
  • iTunes на Гласът на Капитал
  • Storytel Podcasts на Гласът на Капитал
  • YouTube на Гласът на Капитал
  • RSS Feed на Гласът на Капитал

През последните пет години плановете за развитие на Исторически парк в село Неофит Рилски се промениха. От туристически обект, който представя живота и бита на българите още от тракийско време, фокусът се прехвърли върху контрол над селото и превръщането му в автономна зона, а след това и към цялата община Ветрино. Това се случи в няколко етапа - от покупка на общински и частни имоти, през създаването на политическа партия "Величие" и спечелването на мнозинство в общинския съвет, до поставянето на камери за наблюдение и въоръжаване на групата около "Исторически парк".

Променена е и схемата за набавяне на средства за финансирането на това превземане. В началото това се случваше през продажба на съществуващи акции от физическо лице на физическо лице, при която парите постъпват по лични сметки, докато на инвеститорите се казва, че отиват в акционерното дружество. Според източници на "Капитал" обаче сега основен източник на средства е всеки човек, който е убеден да "инвестира" в проекта, като тегли потребителски кредити от множество банки в размер на стотици хиляди левове. Ръководството на парка обещава, че ще поеме вноските по кредитите, а след това ще дойдат и печалбите за "инвеститора". И в двата случая изглежда като финансова измама.

От 2019 г. насам "Капитал" следи отблизо развитието на Исторически парк и изграждането на култ към личността на водещата фигура зад него Ивелин Михайлов, заради което много хора сега наричат общността секта. Досега историята за превземането на селото е разказвана през отделни разследвания на журналиста от "Капитал" Йоан Запрянов. В този извънредно дълъг епизод на подкаста може да чуете сглобена и хронологичнo подредена историята за Исторически парк и измамите зад него, разказана през неговия поглед.

В подкаста ще чуете:

  • Как се ражда идеята за Исторически парк и как се стига до понци схема?
  • Какви психологически похвати използват Ивелин Михайлов и приближените му за привличане на поддръжници?
  • Защо държавата не се намесва в нито един етап от превземането на селото?
  • Какви са опасностите от превръщането на Неофит Рилски в автономна територия?

Все още няма коментари
Нов коментар