🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Путин смени военния министър Шойгу в най-голямото разместване в службите за сигурност от 15 години

Руският президент очевидно не е доволен от резултатите от двегодишната инвазия в Украйна

Приближеният до Путин Сергей Шойгу беше цели 12 години военен министър на Русия.
Приближеният до Путин Сергей Шойгу беше цели 12 години военен министър на Русия.
Приближеният до Путин Сергей Шойгу беше цели 12 години военен министър на Русия.    ©  Reuters
Приближеният до Путин Сергей Шойгу беше цели 12 години военен министър на Русия.    ©  Reuters

Владимир Путин замени двама от най-дългогодишните си фаворити в областта на сигурността по време на (почти) неочаквана рокада, което подсказва, че руският президент не е доволен от резултатите от двегодишната инвазия в Украйна. Путин, който през миналата седмица положи клетва за пети мандат като президент, удължаващ четвъртвековното му управление поне до 2030 г., е освободил военен министър Сергей Шойгу, който заема поста от 2012 г., и го е назначил за ръководител на Съвета за сигурност на Руската федерация, според информация от Горната камара на парламента. Андрей Белоусов, вицепремиер и дългогодишен икономически съветник на Путин, ще замени Шойгу начело на военното ведомство. Николай Патрушев, един от най-близките помощници на Путин, който ръководи Съвета за сигурност от 2008 г., ще заеме неуточнена нова длъжност.

Най-голямото разместване в силовия апарат

Назначенията на Путин представляват най-голямото разместване сред служителите му по сигурността от 15 години насам, дори когато руските войски продължават да напредват в Украйна, отбелязва Financial Times.

Кремъл представи смяната на Шойгу като част от усилията за ограничаване на прекомерните разходи за отбрана на Русия. По нареждане на Путин за снабдяването на руските въоръжени сили в Украйна за тази година са заделени рекордните 10.8 трлн. рубли (117.2 млрд. долара).

Шойгу досега беше смятан за почти недосегаема фигура благодарение на близостта си с руския президент, с когото няколко пъти е почивал в Тува, родния му регион в Сибир. Твърди се, че той е запазил силните си позиции и благодарение на успеха си да се справи с предизвикателствата около бунта на лидера на частната военна армия "Вагнер" Евгений Пригожин миналата година.

Преместването на Сергей Шойгу от Министерството на отбраната се разглежда като опит за ограничаване на прекомерните военни разходи.

Въпреки това, дори когато Русия има надмощие в Украйна през последните месеци, Шойгу и ген. Валерий Герасимов, който е началник на Генералния щаб, продължиха да провокират широко недоволство сред поддръжниците на войната заради многобройните провали на бойното поле. В края на миналия месец руските служби за сигурност също така арестуваха зам.-министъра на отбраната Тимур Иванов по обвинения в корупция - стъпка, която се разглежда като индикация, че Путин не фаворизира Шойгу.

Икономист заменя Шойгу

Дмитрий Песков, говорителят на Путин, заяви пред репортери, че Кремъл иска да назначи икономически специалист за ръководител на министерството на отбраната, след като бюджетът за сигурност на Русия е нараснал до 6.6% от БВП. "Засега това не е критично число, но поради добре известните геополитически обстоятелства около нас постепенно се приближаваме до ситуацията от средата на 80-те години на миналия век, когато делът на разходите за сигурност беше едва 4%", каза Песков.

"Това изисква специално внимание", добави Песков. "Много е важно икономиката на сигурността да бъде приведена в съответствие с икономиката на страната, така че да отговаря на динамиката на настоящия момент", продължава той. "Също така е важно да се отбележи, че на бойното поле печели този, който е по-отворен към иновациите. На този етап президентът е решил, че цивилно лице трябва да ръководи Министерството на отбраната", обобщава говорителят на Кремъл.

Песков коментира, че работата на Белоусов като икономически съветник на Путин, като министър на икономическото развитие и като първи вицепремиер е подходящ опит за министерството на отбраната, което трябва да бъде "отворено към иновациите, да прилага напредничави идеи и да създава условия за икономическа конкуренция". Той твърди също, че назначението на Белоусов няма да се отрази на работата на ген. Герасимов, висшия командващ на Русия в Украйна.

Песков обаче не обяснява защо Патрушев е бил заменен, като заявява, че последният "продължава да работи и през следващите няколко дни ще ви кажем къде".

Майкъл Кофман, старши научен сътрудник във фондация "Карнеги", който изучава руската армия, коментира, че раздвижването показва "ясно, че руският икономически елит се е представил много по-добре от военния в тази война". Назначаването на Белоусов вероятно означава, че Герасимов в крайна сметка също ще бъде заменен, смята Кофман. "Шойгу беше некомпетентен, но лоялен. Същото може да се каже и за Герасимов. В миналото началниците на генералните щабове бяха заменяни с министъра на отбраната. Въпреки че Песков заяви, че Герасимов ще остане на поста, Белоусов вероятно ще иска да има там свой човек", обобщава анализаторът от "Карнеги".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1
    • + 1

    Има някои старомомински надежди, които се транслират.
    Да стъпим на фактите:

    1. РФ е президенстска република. Президентът предлага на Думата премиер, а премиерът, съгласувано в президента предлага на Думата състав на МС с тази особеност, че министрите на т.нал. селово министерства - МО, МВР, МВнР, МИС се предлагат директно от президента. Пише го в конституцията;

    2. СВО премина през няколко много видими и за неспециалист етапа, чиято логика се базираше на политико-военното разбиране за целите към момента. В нито един момент ВС на РФ не са претърпели разгромни загуби, за да се валагат екстрени смени на командващи операцията, министри, нач.на Ген.щаб и т.н. За разлика от Украина, където за корупция тихом-мълком бе изгонен военният министър Резников и няма човек на света, който да знае в каква битност е уволненият главнокомандващ ВСУ Залужни: посланик в Лондон ли е, в панделата ли е?... В този смисъл украинският казус с по-първите мъже определено е по-скандаленоще повече на Зеленски му остава още една седмица мандат според тяхната конституция;

    3. Тук не го пише, но в Съвета за сигурност на РФ, чийто секретар става Сергей Шойгу, от МО преминава Федералната служба за военно-техническо сътрудничество. Това е структурата, която се занимава с въоръжението на армията, с търговията с военна продукция в и от чужбина, с осигуряването на технологии за военното производство. Всъщност това е досегашният гръбнак на руското МО, който заедно с Шойгу се мести в друга властова структура.
    Което за можещите да мислят означава нещо много различно от елементарните тълкувания. Просто на Сергей Кужугедович по компетентност му се възлага за се занимава с най-нажния сектор от отбраната.
    Дари това е повишение или снижение диванните "експерти" няма как да схванат, най-молкото, защото няман абсолютно никаква представа от логиката и механизмите на властта в Кремъл.

    4. И да споменем с добро Пригожин, който бе един от радетелите Шойгу да бъде махнат от МО...

    Нередност?
  • 3
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1

    P.S. Никога не съм допускал, че с Велизар Шаламанов ще мислим (почти) еднакво...

    https://bnr.bg/post/101990200/velizar-shalamanov-smenite-koito-pravi-putin-ne-sa-dobri-novini-za-ukraina-zashtoto-sa-verni-reshenia

    Нередност?
Нов коментар