До две години работещите в онлайн платформи ще бъдат с трудов договор

Правилата ще засегнат заети като доставчици на стоки и храна, куриери, преводачи, домашни помощници и гледачи и таксиметрови шофьори

Новите правила бяха договорени от европарламента и съвета през февруари имат за цел да гарантират, че трудовият статус на работниците през платформи е класифициран правилно, и да коригират фиктивната самостоятелна заетост
Новите правила бяха договорени от европарламента и съвета през февруари имат за цел да гарантират, че трудовият статус на работниците през платформи е класифициран правилно, и да коригират фиктивната самостоятелна заетост
Новите правила бяха договорени от европарламента и съвета през февруари имат за цел да гарантират, че трудовият статус на работниците през платформи е класифициран правилно, и да коригират фиктивната самостоятелна заетост    ©  Reuters
Новите правила бяха договорени от европарламента и съвета през февруари имат за цел да гарантират, че трудовият статус на работниците през платформи е класифициран правилно, и да коригират фиктивната самостоятелна заетост    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Европейският парламент прие първата в ЕС директива, уреждаща трудовите права на хора, работещи през онлайн платформи. Става въпрос за заети като доставчици на стоки и храна, куриери, преводачи, домашни помощници и гледачи и таксиметрови шофьори. Държавите от съюза ще са задължени да регламентират работещите в онлайн платформи в трудовото си законодателство. Правилото ще бъде, че отношенията между платформата и служителите са трудови правоотношения, когато платформата има ръководство и контрол. В този случай работниците ще могат да бъдат наемани на трудови договори и дори да се договарят колективно.

Платформите се развиха през последните години като нова форма на заетост и Европейската комисия реши, че те трябва да бъдат регламентирани в трудовото право през 2021 г. Новите правила бяха договорени от европарламента и съвета през февруари и имат за цел да гарантират, че трудовият статус на работниците през платформи е класифициран правилно, и да коригират фиктивната самостоятелна заетост. Те също така регулират за първи път в ЕС използването на алгоритми на работното място.

Докладчикът Елизабета Гуалмини (С&Д, IT) коментира след гласуването: "С тази директива до 40 млн. работници през платформи в ЕС ще имат достъп до справедливи условия на труд. Това историческо споразумение ще им даде достойнство, защита и права. С него ще се коригира фиктивната самостоятелна заетост и ще се предотврати нелоялната конкуренция, ще се защити истинската самостоятелна заетост и ще се въведат новаторски правила за управление на алгоритмите. Това ще се превърне в реален еталон на световно равнище. Горда съм да кажа: Европа защитава своите работници, своя социален модел и своята икономика."

Как се приемат промените

Въпросът е доколко самите работници и работодатели са съгласни с промените. В България Uber срещна сериозни трудности да остане на пазара. Подобна е и ситуацията с естонската Bolt за споделено пътуване, която стъпи на няколко континента, но все още не може да намери място на българския пазар заради липса на гъвкавост на законодателството. Законодателството обаче ще засегне освен трудовите и гражданските договори, с които куриерски и транспортни фирми оперират в България към момента. Вероятно страната ни ще успее да регламентира и нов, по-гъвкав вариант, който да устройва и работодатели, и работници и да привлече лидерите в споделената икономика в Европа.

Нови правила

Новите правила гарантират, че лице, извършващо работа през платформа, не може да бъде уволнено въз основа на решение, взето от алгоритъм или автоматизирана система за вземане на решения. Вместо това дигиталните платформи трябва да гарантират човешки надзор върху важните решения, които засягат пряко лицата, извършващи работа през платформа.

Директивата задължава държавите от ЕС да установят оборима законова презумпция за заетост на национално равнище с цел коригиране на дисбаланса на силите между цифровата трудова платформа и лицето, извършващо работа през платформа. Тежестта на доказване се носи от платформата, което означава, че тя трябва да докаже, че няма трудово правоотношение.

С директивата се въвеждат правила, които защитават по-стриктно данните на работещите през платформи. На цифровите трудови платформи ще бъде забранено да обработват определени видове лични данни, като например тези за емоционалното или психологическото състояние и личните убеждения на дадено лице.

Позицията на засегнатите страни

Организациите на работодателите в Брюксел коментират, че е необходимо да се решат проблемите с условията на труд, неправилно класифициране на статуса на заетост или достъп до информация. Те обаче смятат, че трябва да се предприемат действия на национално ниво, за всеки отделен случай и в рамките на различните национални социални и индустриални системи.

По отношение на алгоритмичното управление те посочиха, че фокусът трябва да бъде върху ефективното прилагане и прилагане на съществуващи и предстоящи правни инструменти.

Профсъюзите призоваха, че подобен инструмент трябва да се прилага както за онлайн, така и за платформи на място.

Договореният текст сега ще трябва да бъде официално приет и от съвета. След публикуването му в Официален вестник на ЕС държавите членки ще разполагат с две години, за да включат разпоредбите на директивата в националното си законодателство.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130

    При куриерите отдавна е на ЕТ/ЕООД

    Нередност?
  • 4
    dreamer79 avatar :-|
    атанас
    • + 2

    Така и не се научиха да гледат първо какво става там, където нещо е прието. Калифорния пробва това и е включила всякакъв вид фрилансъри. Резултатът? Масово уволняване на волнонаети/фрилансъри, останалите се оплакват, че не могат да си контролират времето и да доработват като втора работа, увеличени цени на услугите. Крахът на идеята е виден, но политиците натискат за нея. Синдикати ли искат да спасяват от липса на членове? Боят се от укриване на данъци ли?
    Бива, бива, ама ни водят към социализма и убиване на средната класа и всякаква свободна инициатива,изравняване на доходите(МРЗ 50% от средната, т.е. почти всички на до 2 МРЗ по някое време), всеобща мизерия и робство поради непосилни цени на храна и енергия, забрани за пътуване за "спасяване на природата" и подобни.

    Нередност?
  • 6
    drkskwlkr avatar :-|
    Иван Арнаудов

    До коментар [#4] от "атанас":

    Според мен правителствата в ЕС не се боят толкова от укриването на данъци, колкото че настоящият модел досъсипва така или иначе вече фалиралата социализирана пенсионно-осигурителна система.

    Това пирамидално образувание — независимо дали с индивидуални партиди или не — би могло да функционира само в условията на равновесие (колкото хора внасят, толкова получават пенсии) или на превишение на първите спрямо вторите.

    Нашата стара, презадоволена Европа с отрицателния ѝ прираст на населението, просто няма да може да изплаща пенсии след максимум 30-40 години (в България, заради ускорените процеси, доста по-рано).

    Работещите през онлайн платформи, които като цяло са в такава житейска ситуация, че се виждат принудени да работят като куриери и т.н., или си доработват там заради мижавата основна заплата другаде, много добре го виждат това.

    Ако си на по-малко от 35-40 години и знаеш, че нямаш шанс да получиш нито лев пенсия от осигуровките, с които те щави държавата днес, и че или трябва да разчиташ на собствени спестявания, или си се примирил с мисълта, че животът за теб свършва, когато остарееш толкова, че не можеш да работиш повече, тогава естествено ще предпочетеш да вземеш повече пари напред сега, а бъдещето да му мисли. А ако седиш от другата страна на това уравнение и искаш да бъдеш честен, ще позволиш това, вместо да му пречиш.

    Държавите, разбира се, никога няма да си признаят, че са стигнали до края на тази задънена улица и затова се случва това, за което пишете — постепенно превръщане на индивида в човекоединица с фиксирани екзистенц минимум нужди, част от безкласово общество, в което всички мизерстват по еднакъв начин. Все в "името на общото благо"...

    Нередност?
Нов коментар