🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вътрешният кръг на Доналд Тръмп

През 2016 г. Тръмп беше политически аутсайдер, сега разполага с опитни и яростно верни служители

От политически аутсайдер Тръмп се превърна в Републиканската партия, в която много от членовете вече се наричат MAGA републиканци
От политически аутсайдер Тръмп се превърна в Републиканската партия, в която много от членовете вече се наричат MAGA републиканци
От политически аутсайдер Тръмп се превърна в Републиканската партия, в която много от членовете вече се наричат MAGA републиканци    ©  Reuters
От политически аутсайдер Тръмп се превърна в Републиканската партия, в която много от членовете вече се наричат MAGA републиканци    ©  Reuters
Темата накратко
  • Обкръжението на Доналд Тръмп вече се състои от опитни политици.
  • Евентуалният втори мандат на републиканеца ще бъде белязан от радикални политически идеи.
  • Тръмп има почти пълен контрол над Републиканската партия.

В началото на март Доналд Тръмп посрещна унгарския премиер Виктор Орбан в имението си "Мар-а-Лаго" във Флорида. Освен тях на срещата имаше още бивши американски посланици в Будапеща, политически стратези и бивши членове на Съвета за национална сигурност на САЩ. Срещата даде ясна картина как изглеждат обкръжението и политическите идеи на Тръмп. На повърхността неговата президентска кампания изглежда донякъде хаотична и изпълнена предимно с гневна риторика и обещания за отмъщение, но зад кулисите се усеща безпощадност и решителност, отбелязва в анализ Financial Times.

През 2016 г. Доналд Тръмп стана първият президент в американската история без предишна политическа история. Тогава освен опит му липсваше също подкрепа в Конгреса и в самата Републиканска партия. По време на първия си мандат той обеща радикални промени, започна икономически войни и разтърси западните съюзници, като постави под въпрос участието на САЩ в НАТО. По-агресивните му амбиции и импулси обаче бяха сдържани от дясноцентристката част на партията.

Сега републиканецът има подкрепата на служители от предишната си администрация, които са нетърпеливи да приложат идеите му. От политически аутсайдер Тръмп се превърна в Републиканската партия, в която много от членовете вече се наричат MAGA републиканци. Самата партия продължава да го защитава, въпреки юридическите му проблеми, пише Politico.

Всичко това прави потенциален втори мандат на Тръмп много различен от първия. Този път той се цели в много по-сериозно отдалечаване от традиционната доктрина на републиканците. Освен настояването Украйна да се споразумее с Русия, потенциалните мерки включват по-строги мита от последния път и сериозни мерки срещу имиграцията. Тръмп също заплашва с чистки във федералната съдебна система и бюрокрация, които според много критици загатват по-авторитарна визия за управлението на САЩ.

Способността на Тръмп да постигне нещо от въпросните цели ще зависи от обкръжението му - неговите съветници, спонсори и медийни поддръжници. Именно наличието на лоялни хора във и извън Капитолия е основната разлика с първия мандат на Тръмп. През 2017 г. президентът трябваше да привлече в администрацията си резервирани към него политици, докато сега може да разчита на редица опитни такива. Освен това има подкрепата на партия, преправена по негов образ.

Според Стив Банън - бивш политически стратег на Тръмп и директор в медията Breitbart, речите на бившия президент са изпълнени "с неща, които той ще направи." През 2016 "кампанията беше по-скоро теоретична", но сега Тръмп е заобиколен от хора, които са готови да действат. Банън твърди, че Тръмп е искрен по отношение на политическите си цели.

Членовете на традиционната републиканска управляваща класа или приемат Тръмп за свой лидер и не поставят това под въпрос, или са изолирани от властта. При евентуална негова победа "опозицията" вътре в Републиканската партия няма да може да ограничава управлението му институционално и политически, както беше при първата администрация.

"Живеем в различен свят", коментира пред Financial Times Майкъл Бешлос, президентски историк. "Тръмп знае, че много от тези хора са отчуждени от неговата защита на бунтовниците от 6 януари и са отвратени от това, което той казва за диктатурата. Така че той до голяма степен ги е отписал и работи с хора, които, изглежда, са лоялни към него и настоящите му интереси."

Как ще изглежда вторият мандат на Доналд Тръмп

На консервативната конфернеция CPAC през февруари кандидатът за президент на Републиканската партия загатна какво би било управлението му, ако победи Джо Байдън през ноември. По същество политиката му ще има две основни насоки - дясна политическа революция, за да се обърнат много от ходовете на Байдън през последните три години, и отмъщение за т.нар. лов на вещици, който самият Тръмп твърди, че е претърпял от страна на съдебната система на САЩ.

"За трудолюбивите американци 5 ноември ще бъде нашият нов ден на освобождението, каза той пред тълпата от активисти и поддръжници на конференцията. За лъжците и измамниците, които са управлявали нашето правителство, това ще бъде вашият ден на Страшния съд."

След като напусна поста през януари 2021 г. Тръмп се оттегли в имението си "Мар-а-Лаго" за сравнително кратък период на политическа изолация. Но дори и тогава той поддържа тесни връзки със своите съюзници на Капитолийския хълм и запазва подкрепата на редица бивши служители на администрацията, които са в основата на настоящата му кампания.

"Предишния път Тръмп нямаше екип и трябваше да достигне до хора, с които не е имал работа преди, казва Дъг Хей, републикански стратег. Сега той има вътрешен екип и републиканският правителствен свят е в синхрон с него."

Други близки до бившия президент са свързани с нови и вече съществуващи аналитични центрове във Вашингтон. Въпросните хора се присъединиха към Тръмп и неговите идеи през последните години и планират да участват в администрацията му, ако той спечели отново - подкрепа, която му липсваше през 2017 г.

Хора, работещи с Тръмп, казват, че Стивън Милър, старши съветник в администрацията на Тръмп и защитник на драконовските имиграционни ограничения, остава много близък с бившия президент. Същото важи за Робърт Лайтхайзър, бивш търговски представител на САЩ и архитект на големите търговски битки с Китай, ЕС и много други. В центъра за американска сигурност на AFPI, където Флейц е заместник-председател, сега работят двама ключови съветници по националната сигурност.

Единият е Кийт Келог - пенсиониран генерал-лейтенант от американската армия. Келог наскоро ръководи делегация от AFPI в Израел, където се срещнаха с Рон Дермър, министър на стратегическите въпроси, и Йоав Галант, министър на отбраната. Другият важен глас по международните въпроси е Джон Ратклиф, бивш кмет на малко градче в Тексас, който по-късно влезе в Конгреса и беше избран от Тръмп за директор на националното разузнаване през последната му година на поста.

За икономическите въпроси Тръмп ще разчита на Кевин Хасет, бивш председател на съвета на икономическите съветници на Тръмп, и на Ръс Воут, бивш директор по бюджета. Същевременно обаче президентският кандидат на Републиканската партия поддържа връзка с Лари Кудлоу, друг предишен икономически помощник, и Стивън Мур от фондация Heritage, когото преди това се опита, но не успя да назначи в борда на Федералния резерв.

Една от най-важните цели на Тръмп е да прочисти държавните служба от "бюрократите измамници" - действие, целящо да отстрани всички негови опоненти във федералното правителство и правната система. Очаква се Милър и Мат Уитакър, който беше помощник главен прокурор през първия мандат на Тръмп, да имат основна роля в тази чистка. Милър е идеологът на драстичните планове на Тръмп за затваряне на границата с Мексико, арестуване на имигранти и депортирането им и използването на военните при необходимост. Предложените мерки са още по-крайни дори от твърдата имиграционната политика на първия му мандат.

Тръмп също така планира да поднови търговските си войни - той предлага въвеждането на 10% общо мито върху вносните стоки, 60% мито върху китайските стоки, както и отделна такса от 100% върху произведените в Китай автомобили, идващи през Мексико.

Дали обещанията ще бъдат изпълени зависи много от самия Тръмп, когото дори приближените му определят като непостоянен при вземането на решения и признават, че често се повлиява от последния човек, с когото разговаря.

Контрол над Републиканската партия

Ако Тръмп спечели втори мандат на поста, голяма част от заслугите вероятно ще бъдат на Уайлс и Крис ЛаКивита, политическите стратези на кампанията, които досега активно избягват публичните вражди и промените, които се случиха по време на предишните му кампании.

През изминалата година Тръмп затегна хватката си върху Републиканската партия в Конгреса, което може да е голям фактор за начина, по който ще управлява през втори мандат. Въпреки че има възможност за разделено правителство, инерцията от победата на Тръмп вероятно ще доведе до републикански контрол върху двете камари.

Ако при предишното му управление политици като Пол Райън, републикански председател на Камарата, и Мич Макконъл - републиканският лидер в Сената, не се подчиняваха на волята на Тръмп, то сега ситуацията е различна.

Миналата година Тръмп успя да назначи Майк Джонсън, сравнително неизвестен конгресмен от Луизиана, но негов съюзник, за председател на Камарата. В същото време Макконъл се оттегля от ръководната си роля и се очаква да бъде заменен от по-благоприятен за Тръмп наследник. Критици като Ромни и Лиза Мърковски от Аляска са малко и рядко срещани.

"Не познавам човек, който да не очаква с нетърпение втория мандат на Тръмп", твърди Браян Балард, базиран във Флорида лобист, близък до бившия президент.

Тръмп вече предприе действия, за да поеме контрола върху националния партиен апарат. В началото на този месец той наложи смяната на Рона Макданиел като председател на Националния комитет на Републиканската партия. Вместо нея начело на партията застана Майкъл Уотли, бивш партиен ръководител в Северна Каролина. Успя да назначи и Лара Тръмп, снаха си, за съпредседател на комитета. Това ще позволи на Тръмп по-лесно да насочва партийните ресурси към политическите си нужди и вероятно дори към юридическите си разходи.

Лара Тръмп, която е омъжена за Ерик Тръмп, е може би най-ангажираният член на семейството на бившия президент в последната му кампания за поста, въпреки че Доналд Тръмп-младши, най-големият син, също изигра значителна роля.

Кои са възможните кандидати за високите постове

Картината на единство и подкрепа за Тръмп не може да скрие факта, че той е прекъснал отношенията си с водещите фигури от администрацията си. Някои от тях може дори да не гласуват за него, още по-малко да се върнат в кабинета му.

Майк Пенс, неговият бивш вицепрезидент, който помогна да се удостоверят резултатите от изборите през 2020 г. против волята на Тръмп, този месец публично заяви, че ще се противопостави на връщането на бившия си шеф в Белия дом.

Джон Болтън, бивш съветник по националната сигурност на Тръмп и посланик на САЩ в ООН при Джордж Буш, го критикува публично. Марк Еспър, бившият му министър на отбраната, и Джон Кели, бившият му началник на кабинета в Белия дом, също изразиха негативно мнение за Тръмп.

Един от решаващите моменти по време на евентуалния втори мандат на Тръмп ще настъпи, когато се назначават служители след изборна победа. Всички успешни кампании за президентството са изправени пред промяна в идентичността, тъй като започват да се разширяват отвъд вътрешния кръг на кандидата. Според Стийв Банън не трябва да се очаква голяма промяна нито в персонала, нито в политиката. "Мисля, че той разбира какво иска и кои са хората, които ще му помогнат да го постигне", допълва той.

Робърт О'Брайън, предишен съветник по националната сигурност, може да заеме висок пост в новата администрация. Майк Помпео, бивш държавен секретар, който се противопостави на скептицизма на Тръмп относно помощта за Украйна, също не е непременно изключен, казват запознати лица. Ричард Гренел, бившият посланик на САЩ в Германия, може да се завърне, а видни сенатори като Марко Рубио от Флорида и Бил Хагърти от Тенеси също са претенденти.

За икономическия екип големите въпроси са дали Тръмп може да избере спонсор от Уолстрийт за ролята на министър на финансите, както направи със Стивън Мнучин през 2017 г., и кого може да избере да замени Джером Пауъл, председател на Федералния резерв, чийто втори мандат изтича през 2026 г. "Тръмп харесва успели бизнесмени", коментира Мур от Heritage по повод възможния избор на финансов министър.

Джейсън Милър, старши съветник на Тръмп, заяви, че подобна дискусия е преждевременна. "Ще има време и място за обсъждане на висши позиции във втората администрация, но това не е сега", казва той.

Майкъл Стрейн, директор на изследванията на икономическата политика в American Enterprise Institute - консервативен мозъчен тръст, вижда повече "приемственост", отколкото промяна в това кой участва в кампанията между първата администрация и потенциалния втори мандат на Тръмп. Стрейн е разтревожен от "неразумните политики" и "морално тревожните" изявления.

"Не е необичайно кампанията да е пълна с истински вярващи. Необичайно е те да искат да наложат 60% мита върху вноса или да депортират милиони имигранти без документи, които живеят в страната", отбелязва той.

Илейн Камарк от института "Брукингс" смята, че през втория му мандат политиците "ще бъдат по-склони да вършат работата на Тръмп", но вярва, че разделението на властите в САЩ ще бъде буфер срещу нарастващите авторитарни тенденции на бившия президент.

"Изправени сме пред нашия първи кандидат-диктатор в американската история и трябва да се върнем към мъдростта на бащите основатели, които специално са проектирали система, предотвратяваща подобно управление, допълва тя. И познайте какво? Върши доста добра работа срещу хора като Доналд Тръмп."

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар