🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инвеститорите виждат нарастващи шансове за ново покачване на лихвите от Фед

Докато основният сценарий остава намаляване на разходите по заемите, пазарът на опции показва 20% вероятност за увеличение

Фед агресивно повиши лихвите между март 2022 г. и юли 2023 г. в опит да укроти инфлацията. Оттогава насам лихвените проценти се колебаят на нива от 5.25 до 5.5%.
Фед агресивно повиши лихвите между март 2022 г. и юли 2023 г. в опит да укроти инфлацията. Оттогава насам лихвените проценти се колебаят на нива от 5.25 до 5.5%.
Фед агресивно повиши лихвите между март 2022 г. и юли 2023 г. в опит да укроти инфлацията. Оттогава насам лихвените проценти се колебаят на нива от 5.25 до 5.5%.    ©  Reuters
Фед агресивно повиши лихвите между март 2022 г. и юли 2023 г. в опит да укроти инфлацията. Оттогава насам лихвените проценти се колебаят на нива от 5.25 до 5.5%.    ©  Reuters

Трейдърите залагат, че Федералният резерв може отново да повиши лихвените проценти в САЩ - някога немислима перспектива, която подчертава промяната в пазарните очаквания след по-силните от очакваното икономически данни за САЩ и ястребовите коментари на централните банкери. Според анализатори пазарите на опции сега предполагат, че вероятността за повишаване на лихвите в САЩ през следващите 12 месеца е приблизително едно към пет, което е рязко повече в сравнение с началото на годината. Промяната в очакванията засегна пазарите на облигации, като чувствителната към лихвените проценти доходност на двугодишните държавни ценни книжа - която се движи обратно пропорционално на цените - достигна петмесечен връх от 5.01%, съобщава Financial Times.

Акциите на Уолстрийт претърпяха най-дългата си негативна серия от 18 месеца насам, преди да скочат миналия понеделник. Основните очаквания на търговците са за едно или две намаления на лихвите с по четвърт процентен пункт през тази година, което е по-малко от шест или седем през януари, според цените на фючърсния пазар. Но след три месеца на по-високи от очакваните данни за инфлацията в САЩ инвеститорите на пазара на опции започват да приемат сериозно възможността - предложена по-рано този месец от бившия финансов министър на САЩ Лорънс Съмърс, че следващата стъпка на Фед може вместо това да бъде нагоре.

"В някакъв момент, ако данните продължат да разочароват, мисля, че Фед ще трябва да започне отново да се ангажира с повишаване на лихвите", казва пред британското издание Ричард Кларида, икономически съветник в Pimco, който преди това беше заместник-председател на централната банка на САЩ. Той допълва, че повишаването на лихвения процент не е неговият основен сценарий, но е възможно да стане, ако базисната инфлация отново се повиши над 3%.

"Смятам, че е напълно уместно да се вземе предвид [увеличението на лихвите]", казва Грег Питърс, един от главните инвестиционни директори на PGIM. "Чувствам се много по-добре, че пазарът е взел това предвид, в сравнение с началото на тази година, когато това беше просто крайно намаляване на лихвите."

Какво може да се очаква

Фед агресивно повиши лихвите между март 2022 г. и юли 2023 г. в опит да укроти инфлацията. Оттогава насам лихвените проценти се колебаят на нива от 5.25 до 5.5%. Миналата седмица Джон Уилямс, президентът на Фед в Ню Йорк, заяви, че сегашното състояние на американската икономика означава, че той не "чувства спешна необходимост от намаляване на лихвените проценти". Макар че това не е неговият базов сценарий, той добави, че "ако данните ни казват, че ще се нуждаем от по-високи лихвени проценти, за да постигнем целите си, тогава очевидно ще искаме да го направим".

Според Ед Ал-Хюсейни, стратег по лихвените проценти в Columbia Threadneedle Investments, цените на опциите отразяват около 20% вероятност за повишаване на лихвите през тази година. Анализът му се основава на опции, които ще се изплащат в случай на повишение на Secured Overnight Financing Rate - бенчмарк на паричния пазар, който следи отблизо разходите на Фед по заемите.

Бенсън Дърам, ръководител на отдела за глобална политика и разпределение на активите в Piper Sandler, твърди, че неговият анализ показва почти 25% вероятност за повишаване на лихвените проценти през следващите 12 месеца, докато анализът на PGIM на данни за опции от Barclays показва 29% вероятност за такова повишение за същия период от време.

В началото на 2024 г. тази вероятност беше под 10%. Въпреки това, докато инвеститорите използват опции, за да се предпазят от възможността за повишаване на лихвите или да спечелят от нея, бърза серия от намаления също остава възможна. Според Дърам пазарът на опции предполага приблизително 20% вероятност Фед да понижи разходите по заемите с до 2 процентни пункта - или осем намаления - през следващите 12 месеца. "Има много, много несигурност", каза Дърам. "Моят основен сценарий е сходен с този на Фед през последните 18 месеца, но при определени сценарии виждам и много по-бързи съкращения."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар