🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Близо 200 млн. лв. за саниране на блокове във въглищните региони от юни

Три подкомитета на Фонда за справедлив преход за областите Кюстендил, Перник и Стара Загора ще следят за ефективното изпълнение на мерките

Държавата възможно най-бързо трябва да стартира с програмите, които да подпомагат хората във въглищните региони, които предстои да бъдат съкратени
Държавата възможно най-бързо трябва да стартира с програмите, които да подпомагат хората във въглищните региони, които предстои да бъдат съкратени
Държавата възможно най-бързо трябва да стартира с програмите, които да подпомагат хората във въглищните региони, които предстои да бъдат съкратени    ©  Надежда Чипева
Държавата възможно най-бързо трябва да стартира с програмите, които да подпомагат хората във въглищните региони, които предстои да бъдат съкратени    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Първата мярка по Програма "Развитие на регионите" 2021 - 2027, която ще подпомага регионите в преход, ще бъде за енергийна ефективност.
  • След това ще стартира мярка за преквалификация на работниците, които предстои да бъдат съкратени.
  • Според Европейската комисия нямаме време за губене и трябва да действаме бързо за ефективно използване на средствата.

Над 196.4 млн. лева ще бъдат насочени към инвестиции в енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в областите, засегнати от енергийния преход - Стара Загора, Перник и Кюстендил. Средствата са по Програма "Развитие на регионите" 2021 - 2027 г., а основната цел е намаляване на потреблението на енергия и справяне с енергийната бедност в трите въглищни региона. Очаква се поканата за подаване на проектни предложения да бъде обявена до края на юни.

Други над 110 млн. лв. от програмата ще бъдат отпуснати за подпомагане на работниците в секторите, които ще бъдат засегнати от икономическия преход, чрез програми за обучение и преквалификация, насочени към повишаване на адаптивността на работната сила и перспективите за заетост. Планира се процедурата да бъде обявена за кандидатстване през третото тримесечие на 2024 г.

През юни се очакваше да бъде отворена и процедура за 60 млн. лева за обучения за професионална квалификация и преквалификация на заети лица в предприятия, засегнати от климатичния преход.

През есента се очаква да бъде обявена и процедура за 250 млн. лева за малки и средни предприятия за адаптация към икономически преход през есента или до края на годината. В този срок ще тръгне и процедурата за изграждане на индустриални и логистични паркове с безвъзмездна финансова помощ 140 млн. лева. Тогава трябва да започне и проект за картографиране на уменията на косвено засегнатите лица в най-силно засегнатите от климатичния преход области за 1 млн. лева, която ще започне през есента.

Мерки срещу бедността във въглищните региони

Неотложна е необходимостта за изпълнение на териториалните планове за справедлив преход е станало ясно по думите на София Алвеш, директор на дирекция "Изграждане на административен капацитет и изпълнение на програми II" в Европейската комисия, която е присъствала на заседание на Комитета за наблюдение на програмата преди дни. Според нея заинтересованите страни трябва да се възползват максимално от всички налични ресурси за постигане на справедлив преход, включително от наличната техническа и консултантска подкрепа.

Вече са одобрени методологията и критериите за подбор на инвестиции в 40 градски общини по приоритета за Интегрирано градско развитие, чийто бюджет е 1.3 млрд. лв., като се акцентира върху начина, по който тези инициативи насърчават социално-икономическия растеж и подобряват условията на живот. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Юра Витанова, която е и ръководител на Управляващия орган на програмата.

Поканата за представяне на предложения за интегрирани териториални инвестиции трябва да бъде обявена през юли 2024 година.

България може да инвестира общо 1.2 млрд. евро от Фонда за справедлив преход по програмата "Развитие на регионите" за периода 2021 - 2027 г. по териториалните планове на областите Стара Загора, Перник и Кюстендил. С предвидените средства трите региона трябва да се справят с въздействието на прехода към неутрална по отношение на климата икономика във въглищните региони. По същата програма 50 градски общини могат да получат достъп до 1.5 млрд. евро от Европейския фонд за регионално развитие за интегрирано градско и регионално развитие.

Подкомитети на място ще подпомагат и контролират прехода в регионите

Три подкомитета на Фонда за справедлив преход за областите Кюстендил, Перник и Стара Загора вече са избрани и ще следят за ефективното изпълнение на мерките по програмата. Те ще осигуряват връзката между интересите и нуждите на заинтересованите страни и възможностите за подкрепа, предоставяни на национално ниво за трите въглищни региона и засегнатите от прехода към климатична неутралност хора и работници. Членове са местните заинтересовани страни, които са най-добре запознати с ключовите приоритети и проблеми на съответните региони в процеса на успешно изпълнение на инвестициите и мерките по Фонда за справедлив преход, както е посочено в териториалните планове за справедлив преход, одобрени от Европейската комисия в края на 2023 г.

Местните подкомитети са структури към Комитета за наблюдение на програма "Развитие на регионите" 2021 - 2027 г. и трябва да осигурят ефективно партньорство и структуриран диалог и сътрудничество с местните власти. В допълнение ще имат функции, свързани с наблюдението и отчитането на напредъка по инвестициите на регионално ниво, ще идентифицират рискове при реализацията на дейностите, както и ще предлагат на Комитета за наблюдение на програмата възможности за преодоляването на пропуските, предложения за изменения и актуализации и т.н., обясняват от регионалното министерство. За сформирането и работата на подкомитетите са предвидени 1.5 млн. лева

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    jj avatar :-|
    J.J.
    • + 3

    Малоумно. Харчим пари, за да ги харчим. Това как ще създаде нормална икономика там?

    Нередност?
  • 4
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 1

    Човекът на фотографията се интересува какво ще работи!
    Как ще издържа семейството си?
    Как ще изучи децата си?
    А вие му говорите, че може би ще облепят със стиропор жилишето му...
    Доста неадекватно!
    Не четете ли на български?
    За мислене - не питам.

    Нередност?
Нов коментар