Блок по блок

Четири години след като "блокчейн" се превърна в технологична и пазарна сензация, децентрализираните решения заживяха живот и без да се свързват задължително с криптовалути

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато през 2017 г. криптовалутите се изстреляха за пръв път до небесата - и като цена, и като популярност, и като магнит за медийно и обществено внимание - думата "блокчейн" изглеждаше неразривно свързана с нея. Интересът към всичко, свързано по един или друг начин с блокчейн и крипто, бе толкова голям и толкова ирационален, че някои компании, които по никакъв начин нямат общо с технологията, смениха името си, така че в него да фигурира заветната дума - и цената на акциите им скочи до небесата, макар в повечето случаи за кратко.

Четири години по-късно, докато криптовалутите са на още по-високо равнище, блокчейн, технологията, която стои зад тях, продължава да се развива. Разликите тогава спрямо сега са много. Основните са, че блокчейн софтуерът вече е отделна индустрия, която не се свързва задължително само с крипто; в сферата се разработват дългосрочни решения, а не се търси спекулативна печалба; и може би най-важно, целта е широко приемане от традиционния бизнес и правителствата, а не революция.

Децентрализираните решения стават все по-привлекателни за инвеститори и компании, но същевременно не се разглеждат като панацея за всеки проблем в света. Всички тези процеси се случват много по-тихо, защото няма истински барометър, който да следи доколко блокчейнът е наложен като технология - за разлика от криптото, където цените на валутите работят именно като конкретни измерители.

Бавно, спокойно и задълго

"Нещата се развиват значително по-спокойно и постепенно в сравнение с криптовалутите, където растежът идва предимно от спекулации. Разликата с 2017 г. е, че вече виждаме много добре разработени решения, които са предназначени за конкретна индустрия и сегмент, а не са безразборното повтаряне на понятието "блокчейн" или опит то да бъде вкарано там, където не му е мястото", казва пред "Капитал" Петко Карамочев, изпълнителен директор на INDUSTRIA, компания, която разработва блокчейн решения в сферата на финансите.

"Бизнесът няма нужда от това, няма нужда директно от блокчейн. Той има нужда от решения на проблеми. Ако искаш ги решавай с блокчейн, ако искаш - с нещо друго. Сам по себе си блокчейн не е решение, а инструмент", добавя той.

Всъщност това е един от оригиналните дебати по отношение на блокчейн. В зората на технологията тя не се приемаше толкова като такава, колкото като цялостно решение или път към революция - от централизирани към децентрализирани системи. Впоследствие може да се каже, че се появи нещо като разцепление на два лагера - един, който смята, че всичко трябва да бъде децентрализирано, и един, който смята, че отговорът на въпроса дали една система трябва да бъде децентрализирана е различен спрямо случая.

Към 2021 г., изглежда, се е наложило по-скоро мнението на втория лагер, макар първият на моменти все още да е по-шумен. Има и друго разделение - компании, които са изцяло базирани на блокчейн, и такива, които са традиционен бизнес с блокчейн компоненти, но основната дейност би съществувала и без децентрализираната технология. Пример за първото е българската платформа за туризъм LockTrip, а пример за второто биха били добавките на блокчейн слоеве към традиционната банкова система.

Разликата с 2017 г. е, че вече виждаме много добре разработени решения, които са предназначени за конкретна индустрия и сегмент, а не са безразборното повтаряне на понятието "блокчейн" или опит то да бъде вкарано там, където не му е мястото

Петко Карамочев

изпълнителен директор в INDUSTRIA

"Трудно е да се предвиди изключително силната динамика на пазара", казва в заключение Тодоров. "Това, което според мен ще продължи като тенденция, е повишаване на разпространението и разрастването на децентрализираните финанси, както и тенденцията компании да хеджират чрез купуване на bitcoin и Ethereum. В един момент тези същите компании ще искат това крипто да работи за тях и ще започнат да гледат към децентрализацията като решение. В този момент крипто и традиционните светове най-после ще се срещнат и истинското приемане на технологията ще започне."

Все още няма коментари
Нов коментар