КПКОНПИ видя конфликт на интереси при бившия шеф на БЕХ Петьо Иванов

По логиката на комисията проблем има и с членовете на настоящото ръководство на енергийния холдинг - Жаклен Коен, Живко Динчев и Андон Андонов

Петьо Иванов все още е член на съвета на директорите на "Булгаргаз"
Петьо Иванов все още е член на съвета на директорите на "Булгаргаз"
Петьо Иванов все още е член на съвета на директорите на "Булгаргаз"    ©  Анелия Николова
Петьо Иванов все още е член на съвета на директорите на "Булгаргаз"    ©  Анелия Николова

Отстраненият през юли изпълнителен директор на БЕХ Петьо Иванов е бил в конфликт на интереси, докато е съвместявал този пост с участието си в съвета на директорите на "Булгаргаз". Това става ясно от публикувано днес, но взето на 18 септември решение на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). В него се посочва, че като шеф на БЕХ Иванов неправомерно е гласувал сам за себе си при назначаването в "Булгаргаз" и си е определил възнаграждението, поради което му е наложена глоба от 15 хил. лв. и е постановено отнемането на получените доходи (около 60 хил. лв., ако се съди по декларация пред самата КПКОНПИ). Актът може да се обжалва пред Административен съд – София, в срок от 14 дни след връчването, което не е ясно кога е станало. Към момента обаче няма данни за постъпила жалба срещу това решение.

Извън конкретния казус това поставя въпроса дали същите обвинения не следва да бъдат отправени и към други бивши ръководители на БЕХ, и към настоящите - Жаклен Коен, Живко Динчев и Андон Андонов. Коен освен изпълнителен директор на държавния енергиен холдинг сега е член на съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй", Динчев е изпълнителен директор на ТЕЦ "Марица-изток 2", а Андонов е изпълнителен директор на "Мини Марица-изток".

Доколкото Коен и Андонов са в БЕХ от малко повече от два месеца, все още не са имали възможност да гласуват определени решения за дъщерните дружества, в които участват. Но при Живко Динчев не е така - той е директор в БЕХ от 2015 г. и като такъв е гласувал преизбирането си за член на съвета на директорите на ТЕЦ-а и определянето на възнаграждението си. Точно същото, в каквото е обвинен и Петьо Иванов.

Какво е обвинението

Сигналът срещу Петьо Иванов е подаден в КПКОНПИ на 27 ноември 2018 г., но повече от половин година по него няма никакво движение. Едва на 7 май 2019 г. антикорупционната комисия изисква доказателства от Министерството на енергетиката за избора на Петьо Иванов и назначаването му на определените позиции.

В крайна сметка от събраните по преписката доказателства е станало ясно, че като член на съвета на директорите на БЕХ Иванов е участвал в заседание на 7 август 2018 г. и е гласувал за избирането си за член на СД на "Булгаргаз". В друго заседание на директорите на енергийния холдинг от 20 ноември 2018 г. той е гласувал за преизбирането си за член на СД на "Булгаргаз".

Проверката на КПКОНПИ продължава и след датата на самия сигнал, като установява, че на 3 декември 2018 г. Петьо Иванов е сключил договор сам със себе си в качеството му на изпълнителен директор на БЕХ, от една страна, и член на СД на "Булгаргаз", от друга.

Парадокс или не

Разбираемо Петьо Иванов твърди, че не е нарушил Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала.

Аргументите му за това са, че забраната физическо лице да бъде управител, контрольор и член на изпълнителни или контролни органи на повече от едно търговско дружество с държавно участие в капитала не се прилага спрямо търговски дружества от второ ниво, каквото е "Булгаргаз" - негов собственик не е директно държавата, а БЕХ. В допълнение се посочва и това, че едновременното участие в БЕХ и "Булгаргаз" е в съответствие с предмета на дейност и със същността на холдинговата структура съгласно Търговския закон. А и визираните решения са взети единодушно, което на практика означава, че гласът на Петьо Иванов е нямал решаващо значение, тъй като не би променил нищо, дори и да се беше въздържал или отсъствал.

Всичко това се потвърждава и от продължаващата досега практика членовете на СД на БЕХ да участват и в управителните органи на дъщерните на холдинга дружества. На практика Жаклен Коен и Андон Андонов бяха поставени в такова положение с решение на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която ги назначи в БЕХ през юли, след като те бяха и продължават да бъдат в бордовете съответно на АЕЦ "Козлодуй" и на "Мини Марица-изток".

В другите два държавни холдинга - ДКК и БДЖ, няма подобно дублиране на позиции по дъщерни дружества, показа проверка на "Капитал".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivankristov avatar :-|
    ivankristov
    • + 2

    Доскоро председател на борда на директорите в "ХБДЖ" ЕАД беше зам. министър на транспорта Занчев. Как е съвместявал тогава равнопоставеността между превозвачите и дали това не е конфликт на интереси?

    Нередност?
Нов коментар