БЕХ блокира връщането на парите от природния газ към фирмите

Холдингът бави с повече от седмица одобрението на споразумението, по което "Булгаргаз" ще връща надвзетите суми. Решение се чака до дни

БЕХ в лицето на изпълнителния директор Жаклен Коен все още не е одобрил документите за възстановяването на надвзетите суми за природен газ.
БЕХ в лицето на изпълнителния директор Жаклен Коен все още не е одобрил документите за възстановяването на надвзетите суми за природен газ.
БЕХ в лицето на изпълнителния директор Жаклен Коен все още не е одобрил документите за възстановяването на надвзетите суми за природен газ.    ©  Надежда Чипева
БЕХ в лицето на изпълнителния директор Жаклен Коен все още не е одобрил документите за възстановяването на надвзетите суми за природен газ.    ©  Надежда Чипева

Последната пречка пред възстановяването на парите към крайните потребители след промяната в цената на природния газ със задна дата се оказва Българският енергиен холдинг. Именно БЕХ бави с повече от седмица одобрението на типовото споразумение на дъщерното му дружество "Булгаргаз" и потребителите, по което ще се върнат съответните суми за потребения в периода 5 август - 31 март т.г. газ, които са общо над 200 млн. лева.

От публикувана на сайта на "Булгаргаз" информация става ясно, че проектите на допълнителните споразумения са били изпратени на БЕХ още на 26 май, но до момента холдингът не ги е одобрил, което на практика е замразил процедурата с повече от седмица. Това е смущаващо, тъй като подобно решение би могло да се вземе и неприсъствено, в рамките на часове, само и само да не се бави процесът по възстановяване на сумите. Пред в. "Капитал" от БЕХ заявиха, че до края на седмицата ще бъде свикано заседание на съвета на директорите, но не посочиха конкретна дата, като въобще не е ясно защо се случва това забавяне.

Проблемът е, че 20-дневният срок за връщането на надвзетите пари започна да тече още от 20 май, когато енергийният регулатор одобри и последните решения за цената на газа със задна дата. Така на практика най-късно до 10 юни трябва да има подписани споразумения между "Булгаргаз" и неговите клиенти. Дори БЕХ да даде зелена светлина до края на седмицата, е необходимо и самите потребители да одобрят споразуменията, а някои от тях са с международни собственици и процедурата отнема време.

Още в понеделник от обществения доставчик заявиха, че имат готовност да върнат парите "непосредствено след сключването на споразуменията, без да се изчаква изтичане на 14-дневния законоустановен срок", но на практика и към момента са с вързани ръце.

От съобщението на "Булгаргаз" не се разбира кой клиент колко точно ще получи. Не е ясно и дали ще има връщане на суми или само приспадане. Така или иначе това ще засегне както топлофикациите, които работят с основно гориво природен газ, газовите дружества, така и някои от по-големите предприятия, работещи на газ, като "Лукойл", "Агрополихим" и др. Прихващане най-вероятно ще има за столичната "Топлофикация", чиито дългове към обществения доставчик са около 200 млн. лв. Именно тя е и най-големият потребител на природен газ в страната, като прогнозно се очаква за нея да са около 70 млн. лв. от предвидените за възстановяване средства.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bajhuj avatar :-P
    Николай Колев
    • + 1

    Брех, нов дизайн нещо... Дано не е куц като дневникарския.

    Нередност?
Нов коментар