🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Токът за бита поскъпва заради ТЕЦ "Марица-изток 2"

Енергийният министър Теменужка Петкова е възложила на централата да работи въпреки високите разходи, а това ще струва над 100 млн. лв. допълнително

С включването на ТЕЦ "Марица-изток 2" в енергийния микс цените на тока за бита ще се променят.
С включването на ТЕЦ "Марица-изток 2" в енергийния микс цените на тока за бита ще се променят.
С включването на ТЕЦ "Марица-изток 2" в енергийния микс цените на тока за бита ще се променят.    ©  Цветелина Белутова
С включването на ТЕЦ "Марица-изток 2" в енергийния микс цените на тока за бита ще се променят.    ©  Цветелина Белутова

Вместо да се понижи с планираните 0.55%, цената на тока за бита се повишава средно с 2.79% (ЧЕЗ - 2.72, ЕВН - 4.12%, "Енерго-про" - 1.05%) от 1 юли.

До този изненадващ развой се стигна, след като министърът на енергетиката Теменужка Петкова издаде извънредна заповед, с която задължи Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да включи в енергийния микс и държавната ТЕЦ "Марица-изток 2". Според предварителния доклад на регулатора централата беше оставена без квота заради високата цена на електроенергия й. Тази непазарна мярка, която формално е в изпълнение на решението на Народното събрание от януари тази година за поддържане на ТЕЦ-а, ще струва допълнително над 100 млн. лв. на енергийната система, които в крайна сметка ще бъдат платени от потребителите.

Според председателят на КЕВР Иван Иванов обаче имало и още два фактора за повишаването на цената на тока - самите ЕРП-та били дали коригирани разчети, а от 1 октомври всички фирми ще бъдат задължени да излязат на свободния пазар, което ще промени количеството електроенергия на регулирания. На практика обаче това означава още по-малка нужда от участието на ТЕЦ "Марица-изток 2" с квота на регулирания пазар, тъй като той би могъл спокойно да се захрани от АЕЦ "Козлодуй" и т.нар. американски централи, които така или иначе имат договори за задължително изкупуване и когато не се натоварват, разходите са по-големи.

Днес Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) реши цената на природния газ да бъде понижена с 6.5% за юли, а стойността на топлоенергията да бъде редуцирана с 12.69% спрямо миналия отоплителен сезон.

Без обяснение

Заповедта на министър Петкова е от 25 юни и с нея е възложено на ТЕЦ "Марица-изток 2" да произведе 2.6 гВтч електроенергия за периода от 1 юли 2020 г. до 30 юни 2021 г. (8.4% от общото производство на електроенергия). В няма мотивите или анализ за разходите и ползите, като единствено се посочва, че нареждането е в изпълнение на парламентарното решение за предприемане на всички необходими мерки за недопускане в дългосрочен план прекратяване на функционирането и/или ограничаването на производствения капацитет на въглищните топлоелектрически.

По тази линия вече бяха направени няколко непазарни стъпки за близо 1 млрд. лв. в подкрепа на ТЕЦ "Марица-изток 2", чиято натрупаната загуба е над 800 млн. лв., а задълженията - близо 1.57 млрд. лева. Сегашната заповед за задължителната квота в регулирания пазар ще струва още около 117 млн. лв. допълнителни разходи, тъй като централата произвежда 1 мВтч електроенергия за около 135 лв., а ще го продава на НЕК срещу 90 лв. (2.6 млн. мВтч по 45 лв. разлика). Тези допълнителни плащания ще се покрият от фонда "Сигурност на електроенергийната система", който пък се попълва от цена "Задължение към обществото", която плащат всички потребители.

Нелепото е, че за издаването на заповедта министър Петкова се позовава на Закона за енергетиката, който й позволява при крайна нужда да определи годишна квота за производство на електрическа енергия от базовите централи. В случая обаче така необходимост няма, тъй като останалите мощности могат да покрият потреблението, а и НЕК може да купува нужните количества от борсата, където цените са два-три пъти по-ниски от тези на държавния ТЕЦ "Марица-изток 2".

На практика сега битовите потребителите ще бъдат принудени да купуват по-скъп ток, за да не се наложат съкращения на работници в ТЕЦ-а и мините.

(Не)пазарно

В предварителния доклад на КЕВР пише, че ако се даде квота на производителите с регулирани цени, по-високи от пазарните, каквато е ТЕЦ "Марица-изток 2", това би означавало, че "се осигурява конкурентно предимство, тъй като продавайки на обществения доставчик на по-високи цени ще имат възможност да предлагат на свободния пазар количества на по-ниски цени от тези на останалите пазарни участници".

Сега "Марица-изток 2" не успява да се котира и на свободния пазар на ток и на практика, ако не беше заповедта на министър Петкова, централата трябваше да затвори още днес.

На този фон парадоксално звучи намерението на дружеството в бизнес плана му за периода 2021-2025 г., който ще бъде разгледан от енергийния регулатор утре, да удвои приходите си от участие на енергийната борса, но и да продължава да разчита на държавни помощи.

Завръщането на Ковачки

В същото време квота на регулирания пазар е получила и свързаната с Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол". Причината за това е, че цената на електроенергията е се отклонява с по-малко от 10% от прогнозната пазарна цена, която КЕВР определя, и според закона централата трябва да участва в микса.

Вероятно заради комбинираното изгаряне на въглища с RDF отпадъци ТЕЦ "Бобов дол" е успял да постигне цена от 98.63 лв./мВтч и няма да бъде компенсиран с допълнителни плащания от ФСЕС или чрез цена "Задължение към обществото", както е в случая с държавната ТЕЦ "Марица-изток 2".

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hqx04506254 avatar :-|
    hqx04506254
    • - 10
    • + 9

    Мисля, че ще е коректно да отбележите причината, поради която електроенергията от ТЕЦ поскъпва. Това е Системата на ЕС за търговия с квоти на емисии, която е не пазарен, а политически инструмент за съсипването на един бизнес, за да се отвори място за друг. В този смисъл въглищните ТЕЦ бяха изкуствено направени неконкурентоспособни. Това е само пример за негативните последици от зелените политики.

    Нередност?
  • 2
    wgf1593628150668689 avatar :-|
    Todor Delchev
    • - 4
    • + 5

    Авторът на статията да провери цените предложени от трите електроцентрали в Маришкия басейн преди да пише пълни глупости !!!
    ТЕЦ "Ей И Ес" - МИ 1 - 210,10лв/ MWh
    ТЕЦ КонтурГЛобъл - МИ 3 - 144,31 лв/MWh
    ТЕЦ "Марица Изток 2" - 135,95 лв/MWh
    На практика, включването на държавната ТЕЦ в регулаторния пазар, следва да НАМАЛИ цената на електричеството !!!!

    Нередност?
  • 3
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 2
    • + 6

    Ясно е, че добивът на въглища е технология от миналото. Ниска ефективност, замърсява въздуха. Енергията от вятър и слънце вече е напълно конкурентоспособна спрямо ТЕЦ, ВЕЦ. Проблемът е, че идват избори и последното нещо, което крадците на власт искат е допълнително глабоволия. Затова ще дондуркаме тези централи и ще правим социална политика през тях. Разбира се, за сметка на всичко останали.

    Нередност?
  • 4
    wawa avatar :-|
    wawa
    • - 4
    • + 5

    А защо само американските централи да получват държавна подкрепа (в лицето на 15-годишните договори с НЕК за изкупуване на тока им плюс покриване на разходите им за въглеродни емисии), а държавната ТЕЦ-2, която не е успяла да се добере до такива договори, но въпреки това подобно на американския ТЕЦ-3 е модернизирала мощностите си и е построила сероочистки, за да отговаря на ЕС изискванията, да не получава държавна подкрепа? Нещо двоен стандарт ли виждам?

    Защо ли задавам такива еретични въпроси, при положение че в дъното на страницата виждам, че Капитал се спонсорира от Америка за България? Разбира се, че ще има двоен стандарт.

    Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1
    • + 2

    Ако трябва, ще го напиша под всяка статия. Парите от покупки на въглеродни емисии постъпват по Фонд "Сигурност на Електроенергийната Система". Той е държавен.

    Парите от този фонд постъпват в НЕК (подробности най-долу). Така БЕХ се освобождава от едни разходи за подкрепа на НЕК, които отиват за ТЕЦ МИ2. Цялата тази еквилибристика държи живи ТЕЦ-овете.

    Държавата не търпи загуба от дейността им, само лъже Брюксел и си мести парите под принципала Теменужка. ЕС мижи като за съдебната и медийната система. Това е обективната истина. Който иска, да ми вярва. Който не иска - да ме обори, ако може.

    НАРЕДБА ЗА РЕДА И НАЧИНА ЗА НАБИРАНЕТО, РАЗХОДВАНЕТО,
    ОТЧИТАНЕТО И КОНТРОЛА НА СРЕДСТВАТА ФОНД
    "СИГУРНОСТ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЙНАТА СИСТЕМА"
    Чл. 6. Средствата на фонда се разходват за:
    1. плащане на средства за покриване на разходите, извършени от обществения доставчик,
    произтичащи от задълженията му по чл. 93а от Закона за енергетиката (ЗЕ), определени с
    решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), включително за минали
    регулаторни периоди;

    Нередност?
  • 6
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#5] от "sfasaf":

    С парите от квотите не се ли плаща на тези толкова ефективни ВЕИ, за да имат по-поносими цени? Както и за балансиране на тяхното непостоянно производство?

    Нередност?
  • 7
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    До коментар [#6] от "mickmick":

    Направи една сметка и ще видиш каква е разликата по приходите и подобни разходи. Този фонд го създадоха с една основна цел - да покрива част от дефицита на НЕК.

    Нали се сещаш, че в НЕК няма по каса за контрагент? Фонда покрива едни разходи, които преди са били плащани от НЕК, с кредит от БЕХ. Индиректно фонда субсидира НЕК и освобождава средства на БЕХ, които отиват за подкрепа на ТЕЦ МИ2.

    Дори да не съм прав за всичко това, всичко е под шапката на министър Теменужка. Докато никой не им пречи, ще измислят схеми до откат и ще държат ТЕЦ-а жив. А той няма защо да фалира, понеже най-големия му проблем са въглеродните квоти, които остават при същото министерство.

    Все едно Гугъл да е пред фалит, защото плаща такси на Алфабет.

    Нередност?
  • 8
    hqx04506254 avatar :-|
    hqx04506254

    Ето една статия, написана от експерт с дългогодишен опит в енергетиката. Надявам се да бъде от полза на журналистите, пишещи по темата. https://starozagorskinovini.com/stznews/ %d0%b8%d0%bd%d0%b2%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%86%d0%b8%d0%b8-%d0%b2-%d1%87%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8-%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b3%d0%b8%d0%b9%d0%bd%d0%b8-%d0%b8%d0%b7%d1%82%d0%be%d1%87%d0%bd%d0%b8/

    Нередност?
Нов коментар