Новият състав на КЕВР: партийци от ГЕРБ, човек на Ковачки и няколко експерта

За председател ще бъде избран Пламен Младеновски, който и сега ръководи енергийната част на регулатора

Изборът на Пламен Младеновски (втория от дясно на ляво) за шеф на КЕВР изглежда предизвестен.
Изборът на Пламен Младеновски (втория от дясно на ляво) за шеф на КЕВР изглежда предизвестен.
Изборът на Пламен Младеновски (втория от дясно на ляво) за шеф на КЕВР изглежда предизвестен.    ©  Цветелина Белутова
Изборът на Пламен Младеновски (втория от дясно на ляво) за шеф на КЕВР изглежда предизвестен.    ©  Цветелина Белутова

ГЕРБ официално предложи Пламен Младеновски за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), след като вчера изтече срокът, в който се събираха предложения за новият състав на регулатора.

За членове на комисията управляващите са предложили Евгения Харитонова, която работи от години в регулатора, Георги Добрев, който е бил в управата на "АЕЦ Козлозуй Нови Мощности", както и бившият кмет на район Лозенец Любомир Дреков, който загуби изборите миналата есен. Номинацията на Дреков за член на енергийния регулатор е любопитна и от гледна точка на това, че той е завършил "Икономика на масмедиите" и "Психология" и поне по образование няма нищо общо с ресорите в комисията, но явно е продължение на политиката на ГЕРБ да устройва неуспелите си районни кметове в София на различни длъжности.

Интересна е и друга кандидатура на ГЕРБ - Валентин Терзийски, който в момента е в ръководството на "Топлофикация София". За него се знае, че е експерт по топлоенергетика, но миналото му е свързано с различни постове в топлофикации на Христо Ковачки, а и за времето, в което е в столичното парно, не успя да спомогне за подобряването на финансовото му състояние. Сега Терзийски твърди, че вече няма нищо общо с бизнеса на Ковачки, което се потвърждава и от разговори на "Капитал" с хора от сектора.

За сметка на това обаче бившият директор на "Топлофикация София" Кремен Георгиев също е номиниран за член на КЕВР, но от партията на Веселин Марешки "Воля". Георгиев сега е председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества, но той също така е дългогодишен служител в централите на Ковачки.

Без изненади

Изборът на Младеновски за шеф на КЕВР донякъде бе предизвестен. Повече от месец той се смяташе за потенциалния наследник на сегашния председател Иван Иванов. А за номинацията му още през юни потвърди пред "Капитал" и председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов. Тогава той заяви, че освен Младеновски ще има още имена, за да се осигури конкуренция.

Самият Младеновски работи в КЕВР от около 7 години и редовно участва в откритите заседания и обществени обсъждания, свързани с цените на електро и топлоенергията. В последно време той често пъти придружава Иванов на публични събития, което също може да се тълкува като знак за приемственост и предаване на щафетата. Показателно е също, че номинацията му се приема добре в енергийните среди и няма очаквания за сътресения или промяна в регулаторната политика.

Самата процедура по избор на нов председател и четирима членове на КЕВР (на които им е изтекъл мандата) бе открита миналия месец след като премиерът Бойко Борисов се ядоса на едно от ценовите намерения на регулатора, свързан с тарифите на парното, обяви, че КЕВР "прави глупости" и се закани да подмени състава му.

С последните промени в Закона за енергетиката депутатите намалиха досегашното изискване за трудов стаж в сектора, който вече е 5 години. Преди това кандидатите за шеф на КЕВР трябваше да имат стаж не по-малко от 10 години, от които най-малко 7 години в областта на енергетиката или ВиК. Това стана повод за остри критики от страна на опозицията, която видя в това опит за назначаване на хора без достатъчен професионален стаж.

А останалите?

Без изненада БСП предлага за член на регулатора досегашният си представител Димитър Кочков, който отговаря за водите. Поста си трябва да освободи и Владко Владимиров от "Обединените патриоти", който се занимава с икономически въпроси и дойде от въглищния сектор (преди КЕВР е работил в "Мини Марица-изток"). Партията на Валери Симеонов обаче е предложил той да остане член на комисията.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tanas2 avatar :-|
    Танас
    • + 3

    ГЕРБофикация + ламБени шишета + КюмурЕЦ + ДоганЕЦ = на парафин с конец. :-)
    /по Златната решетка на проф. Иван Славов. /

    Нередност?
  • 2
    edin131 avatar :-|
    Nikoi

    Много дорри избори ,само остана да се борят за интересите на народа си,а не на олигарсите и партийте които представляват .

    Нередност?
Нов коментар