ГЕРБ се отказа да предлага нов шеф на КЕВР

Досегашният председател на регулатора Иван Иванов ще продължи да заема длъжността до провеждането на нова процедура, което може да е и след евентуални парламентарни избори

Мандатът на Иван Иванов изтече през април. Първият номиниран за нов шеф - Пламен Младеновски, издигнат от ГЕРБ, изненадващо се оттегли. Причината - отказ да се срещне с Делян Пеевски
Мандатът на Иван Иванов изтече през април. Първият номиниран за нов шеф - Пламен Младеновски, издигнат от ГЕРБ, изненадващо се оттегли. Причината - отказ да се срещне с Делян Пеевски
Мандатът на Иван Иванов изтече през април. Първият номиниран за нов шеф - Пламен Младеновски, издигнат от ГЕРБ, изненадващо се оттегли. Причината - отказ да се срещне с Делян Пеевски    ©  Анелия Николова
Мандатът на Иван Иванов изтече през април. Първият номиниран за нов шеф - Пламен Младеновски, издигнат от ГЕРБ, изненадващо се оттегли. Причината - отказ да се срещне с Делян Пеевски    ©  Анелия Николова

Нито една кандидатура за нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране не е внесена в Народното събрание. Крайният срок за това изтече днес, с което и втората процедура, стартирана миналия петък, се проваля. Първата бе прекратена на 6 юли, след като единственият кандидат Пламен Младеновски, издигнат от ГЕРБ, изненадващо се оттегли. Причината по информация на "Капитал" е била отказът му да се срещне с Делян Пеевски.

В тази ситуация настоящият председател на енергийния регулатор Иван Иванов ще продължи да заема поста, въпреки че мандатът му изтече още през април. В сектора това се приема като добър вариант, за да няма сътресения на фона на политическата криза в страната и евентуалните предсрочни парламентарни избори. Именно Народното събрание избира кой да ръководи КЕВР, така че при нова конфигурация на силите е възможно да има съвсем различни номинации.

Въпреки това отделната процедура за попълване на самия състав на комисията продължава с вече внесените кандидати и ако парламентът продължи да работи, тя може да приключи в следващите седмици.

Скритите кандидати

През последните дни се обсъждаха четири имена за евентуален нов шеф на КЕВР, като за фаворит беше сочена Дафинка Янкова. Тя е юрист по образование и бивш изпълнителен директор на "Булгаргаз" по времето на кабинета "Орешарски" от 2013 до началото на 2015 г., а понастоящем е зам.-председател на Българската газова асоциация (БГА), която обединява малки компании от сектора. В енергийния бранш Дафинка Янкова се смята за изключително приближена до ДПС и най-вече до настоящия директор на притежаваната от Ахмед Доган "ТЕЦ Варна" - Георги Христозов, с когото дори имат връзка по роднинска линия.

Другите спрягани към момента имена за председателския пост в КЕВР са Красимир Първанов, Мая Христова и Михаил Андонов, които също са със спорна експертиза и минало. Първанов е бившият зам.-министър на енергетиката в настоящия кабинет на ГЕРБ, който подаде оставка заради скандала "Апартаментгейт" през миналата година. Мая Христова също е бивш зам.-министър на енергетиката, но от първия кабинет на Борисов, когато министър бе Трайков. Сега тя е консул на България в Ню Йорк. Михаил Андонов пък е наследникът на Красимир Първанов в НЕК, като след това става и шеф на БЕХ. Именно по време на неговото управление се стигна до резкия скок в цените на тока, предизвикал протестите в началото на 2013 г., които пък доведоха до първата оставка на Бойко Борисов.

Кои ще са комисарите

За членове на комисията управляващите са предложили Евгения Харитонова, която работи от години в регулатора, Георги Добрев, който е бил в управата на "АЕЦ "Козлодуй" нови мощности", както и бившият кмет на район "Лозенец" Любомир Дреков, който загуби изборите миналата есен. Номинацията на Дреков за член на енергийния регулатор е любопитна и от гледна точка на това, че той е завършил "Икономика на масмедиите" и "Психология" и поне по образование няма нищо общо с ресорите в комисията, но явно е продължение на политиката на ГЕРБ да устройва неуспелите си районни кметове в София на различни длъжности.

Интересна е и друга кандидатура на ГЕРБ - Валентин Терзийски, който в момента е в ръководството на "Топлофикация София". За него се знае, че е експерт по топлоенергетика, но миналото му е свързано с различни постове в топлофикации на Христо Ковачки, а и за времето, в което е в столичното парно, не успя да спомогне за подобряването на финансовото му състояние. Сега Терзийски твърди, че вече няма нищо общо с бизнеса на Ковачки, което се потвърждава и от разговори на "Капитал" с хора от сектора.

Бившият директор на "Топлофикация София" Кремен Георгиев също е номиниран за член на КЕВР, но от партията на Веселин Марешки "Воля". Георгиев сега е председател на Асоциацията на топлофикационните дружества, но той също така е дългогодишен служител в централите на Ковачки и се смята за част от неговия бизнес кръг.

БСП предлага за член на регулатора досегашния си представител Димитър Кочков, който отговаря за водите. Поста си трябва да освободи и Владко Владимиров от "Обединените патриоти", който се занимава с икономически въпроси и дойде от въглищния сектор (преди КЕВР е работил в "Мини Марица-изток"). Партията на Валери Симеонов обаче е предложила той да остане член на комисията.

Ако процедурата не бъде прекратена, парламентът трябва да избере четирима от всички тези кандидати, които ще попълнят състава на КЕВР.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    oix39371817 avatar :-(
    TM

    Сигурен съм, че Иконмедия са си направили труда да анализират доста точно тази ситуация, защото както знаем собственикът й се занимава с ВЕИ. Лошо е това, ако в действителност мафията завладее и тази държавна институция, кото буквално може да регулира цени, да защитава както потребители, така и производители на електроенергия.

    Нередност?
Нов коментар