🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Енергетиката в условията на COVID-19

Ограниченията заради коронавируса променят структурата на потреблението на електроенергия

Статията и видеото са част от проекта К100: Най-големите компании в България. Достъп до пълната класация имат читателите с абонамент Капитал PRO. Вижте още за бизнес доклада.

Въведените заради коронавируса ограничения доведоха до неподозирани промени на пазара на електроенергия - бизнес потреблението намаля за сметка на битовото, след като работещите и учениците преминаха в хоум офис режим. Това предизвика срив в борсовите цени на тока, но през последните месеци секторът започна да се нормализира. Дали ще има нов срив, или възстановяването ще продължи зависи от това какви мерки ще въведат правителствата при евентуална нова вълна на коронавируса.

В същото време от октомври предстои всички бизнес потребители да започнат да купуват ток на борсата, което значи, че на свободния пазар ще излязат над 300 хил. нови клиента.

С либерализирането на пазара на ток компаниите ще имат повече възможности да договарят услуга, която съответства на тяхното потребление. Това казва Мартин Георгиев, който е председател на Асоциацията на търговците на електроенергия в България, в онлайн интервю за в. "Капитал".

Мартин Георгиев

председател на Асоциацията на търговците на електроенергия в България

Ограниченията заради коронавируса доведоха до 30% спад на потреблението на електроенергия и около 50% по-ниски цени през месеците март и април. За щастие това не доведе до фалити на фирми от сектора. Възстановяването започна през юни, а колко дълго ще продължи зависи от развитието на епидемията и затварянето на икономиката.

Цените на електроенергията зависят от куп фактори и трудно може да се прогнозира какви точно ще бъдат. Но България е свързана с европейския електроенергиен пазар и по тази причина цените вече зависят от това, което се случва в ЕС, и в много по-малка степен от случващото се само в страната. Например разликата между средната цена от началото на 2020 г. в България и Румъния е само 0.1 евро/мВтч, което е 0.3%.

С либерализирането на пазара на ток компаниите ще имат повече възможности да договарят услуга, която съответства на тяхното потребление. Например, ако обектът е по-натоварен през уикендите, когато енергията е по-евтина, може да получи специален профил на доставката и да плаща по-малко.

Зелената сделка на ЕС и свързаното с това нарастване на ВЕИ мощностите ще бъде голямо предизвикателство за всички - както за операторите на електроенергийните системи, така и за търговските участници на пазара, тъй като прави по-трудно балансирането. Но с времето трябва да се научим да работим в такава среда - с променящи се в реално време параметри.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-|
    telqk
    • - 1

    Имало срив на борсовата цена на е. енергията!? Ми след като промишлеността спря цената на въглеродните квоти расте?
    И каква е тази борса като всички производители са или с дългосрочни договори или са субсидирани?

    Нередност?
Нов коментар