🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Къде вече си правят тока сами

Дори спестявания от 10% могат да реализират огромна икономия – всичко зависи от общата консумация

Изграждането на ВЕИ за собствени нужди може все още да е екзотика за битовите потребители, но за бизнеса това е реална възможност за икономически ползи. Примерите за успешно въведени системи вече са стотици и всички те показват, че масовото използване на този вид технология съвсем не е далеч. Основната причина за това е все по-евтиното и по-ефективно оборудване, което в комбинация с облекчаването на регулаторните режими прави инвестицията още по-успешна.

Компаниите, които изграждат соларни инсталации за собствени нужди, са от всички сектори на икономиката, но основната част от тях се занимават с производството на метали, резервни части, пелети, чорапи и др. Някои не са склонни да коментират официално инвестициите си. Други пък оценяват високо проектите и твърдят, че спестяват от разходите си за ток. "Капитал" събра част от успешните примери за изграждане на собствена ВЕИ инсталация, които показват, че същинският бум в модерното оборудване за собствено производство на енергия предстои.

От Добрич до Русе

Компанията ТТ-СЕРВИЗ, която е вносител на над 28 водещи марки, специализирани в производството на транспортна техника и резервни части за товарни автомобили и автобуси, има собствен соларен парк в базата си в Добрич. Той е изграден от "Енерго-про" на покрива на фирмената сграда, на площ от 180 кв.м, и има вградената онлайн система за мониторинг, която позволява на клиента в реално време да следи генерираната енергия и да я сравнява с текущите разходи. Oчакваната годишна генерация e 18 MWh, a възвръщаемостта на инвестициите може да бъде гарантирана в рамките на 6-7 години.

Дистанционно могат да следят потреблението си на ток и от русенската фирма МТМ, чиято основна дейност е свързана с производство на втулки за двигатели с вътрешно горене и резервни части за металургията. Инсталацията също е изградена от "Енерго-про", като мощността е почти 200 kWp. Токът от нея е предназначен за покриване на част от собственото електропотребление на фирмата, като излишното количество отива за продажба в мрежата, но към момента фирмата все още чака ефекта от въвеждането й в експлоатация. "Ние я въведохме преди един-два месеца и за голям ефект е рано да се говори. Всичко зависи от времето, но според мен биха се спестявали около 10% от разходите за ток", коментира пред "Капитал" управителят на фирмата Тодор Дуковски.

Колегите им от русенската "Делта текстил - България", която произвежда чорапи, разполагат със 195 kWp фотоволтаична централа за собствени нужди, като очакваният срок на възвращаемост на инвестицията е 7 години. Полезният живот на оборудването обаче е 25 години.

Нова инсталация с мощност 1307 kWp бе въведена в експлоатация и в ЗММ Сливен, дъщерно дружество на "Индустриален холдинг България". Инвестицията се оценява на 1.6 млн. лв., като соларният парк може да покрива до 75% нуждите от електроенергия на машиностроителното предприятие.

Голям, по-голям, най-голям

Най-голямата фотоволтаична централа за собствено потребление ще бъде изградена от "ЧЕЗ ЕСКО България" на площадката на медодобивния завод "Аурубис" в Пирдоп. Тя ще бъде с мощност 10 мегавата, което я прави и най-големият нов соларен парк въобще в страната през последните години.

Разчетите показват, че с тази мощност ще бъде оптимизирано външното потребление на електроенергия с около 11 700 мВтч на година (достатъчно за 2500 домакинства), като за период от 15 години общото производство ще възлезе на близо 170 хил. мВтч.

Очаква се централата да бъде завършена след година и половина, като проектът е изгоден и за двете страни - ЧЕЗ ще изпълни ангажиментите си за енергийна ефективност, а металургичното предприятие ще оптимизира потреблението си и ще постигне икономии. Стойността на инвестицията не се посочва, но най-вероятно става въпрос за около 5 млн. евро.

Собствена 750 kWp фотоволтаична централа има и "Трейс Ипома" - един от водещите производители на твърди опаковки и опаковъчни решения в Югоизточна Европа, които намират приложение в сектори като хранително-вкусова промишленост, строителство, селско стопанство, медицина и др. След въвеждане на системата в експлоатация компанията ще оптимизира потреблението си на електроенергия от мрежата с около 900 MWh на година, намалявайки съществено енергийните си разходи.

Голямо е и съоръжението на един от лидерите в производството на пелети в България, "Национал-7". То е с инсталирана мощност 307 KW, като се очаква да генерира по 400 MWh на година. Системата е разположена на свободни покривни и наземни площи на производствената база на дружеството в ботевградското село Скравена.

В края на м.г. "Соларпро холдинг" и "МЕТРО България" представиха енергийно ефективния си проект за независими магазини, които разполагат с последно поколение покривна фотоволтаична система. Първата инсталация бе монтирана на търговския обект в Благоевград, а с подобни ще се сдобият поне още два хипермаркета на веригата - в Плевен и Велико Търново. Системата в Благоевград е с инсталирана мощност от 423 kWp, което й позволява да покрие значителен процент от енергийните нужди на обекта.

През деня, когато е пиковото потребление на електроенергия, а цената й на свободния пазар е най-висока, системата осигурява до над 80% от нуждите на обекта. "Инсталацията позволява максимално заместване на електроенергията от мрежата с чиста енергия", обясни Красен Матеев - изпълнителен директор на "Соларпро холдинг".

Компанията за търговия с полиетилен "Екорепласт" също ще покрива част от енергийните си потребности с чиста енергия. Тя разполага с покривна фотоволтаична система за собствено потребление с инсталирана мощност 116.92 kWp и е монтирано върху сграда на фирмата в петричкото село Капатово.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • + 1

    Супер новини са това, дано стават все повече. Крайно време е електрическия монопол да остане в историята, възможностите са много, просто трябва да се инвестира...

    Нередност?
Нов коментар