🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ремонтът в АЕЦ "Козлодуй" може да повиши цената на тока

Шести блок на централата ще бъде изключен до 29 октомври

Плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ "Козлодуй" започна днес и ще продължи повече от месец - до 29 октомври. В този период на практика от електроенергийната система на страната ще бъдат изведени 1040 мегавата мощности, което е силна предпоставка за повишение на цената на тока на свободния пазар поради ограниченото предлагане. Подобно нещо например се случи два пъти през миналата година при ремонтите в ядрената централа през пролетта и есента.

Първите индикации на Българската независима енергийна борса обаче засега - за 22 и за 23 септември, са че сделките на сегмента "Ден напред" са на нива съответно 109.69 лв./мВтч и 103.93 лв./мВтч, което е дори малко под нивата от преди седмица. При ремонта на пети блок през април и май ефект върху пазара почти нямаше, тъй като тогава търсенето на електроенергия беше критично ниско заради извънредното положение и ограниченията, свързани с коронавируса.

Сега също има шанс спирането на шести блок на АЕЦ-а да не се отрази толкова осезаемо на цените както преди. Една от причините е, че като цяло потреблението на ток от индустрията остава ниско заради бавното възстановяване на икономиките на ЕС. Освен това българският пазар вече е значително по-свързан с европейските и вносът на електроенергия на конкурентни цени е двойно по-голям спрямо 2019 г.

Разбира се, след промените в Закона за енергетиката от това лято и премахването на студения резерв е възможно министърът на енергетиката Теменужка Петкова да е издала извънредна заповед, с която да накара държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" да замести АЕЦ "Козлодуй" в производството на ток. При този вариант губещата иначе централа ще бъде компенсирана с пълните разходи по производството на ток, независимо на каква цена го продава. Всъщност доказателството за това вече е налице - от данните за дейността на ТЕЦ-а в реално време се вижда, че към 15 часа натоварването му е с 50% по-високо от обичайното за последните месеци, като вероятно в сутрешните и вечерните пикове е дори по-голямо.

Реалният тест за пазара ще бъде на 1 октомври, когато всички бизнес потребители ще започнат да се снабдяват по свободно договорени цени.

Що се отнася до самия ремонт на шести блок на АЕЦ "Козлодуй", той предвижда профилактика на оборудването и на системите на блока. Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво за 26-и път от пускането му.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-?
    sfasaf
    • + 2

    Хващам бас на 5 виртуални целувки, че парите за компенсация на ТЕЦ МИ2 ще дойдат от фонда за гарантиране на енергийната сигурност.

    Същият фонд, към който постъпват сумите от продажба на въглеродни квоти.

    Нередност?
  • 3
    ldv04685634 avatar :-|
    ldv04685634

    До коментар [#1] от
    До коментар [#1] от "sfasaf":

    Не правете сметки на чужия гръб ....даржавата я разграбват от всякъде вие се занимавате с само с завислив0ст. Ос раб0та в минете не си мислете 4е лежим . Раб0та 3а 1300 лв. 3а гегмьниа 3имат 4500 евр0.и на мен неми3 ок .евр0па на га3и разберете...наи евтино.. т0к е 0т вагл... н0 измислените емисиите и прен0са к0йт0 е 0т евр0 страни г0 0сапява.....енергия..3лаг0...Гас...метал....платнени...м0оре..горе.. вси4к0 имаме.....нямаме даржавата...цат0ва ве плюете апр0менете

    Нередност?
Нов коментар