🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Неплатени сметки за ток могат да оставят Добрич и Шумен без вода

Двата местни ВиК оператора дължат 10.5 млн. лв. на "Енерго-про" и имат срок да се издължат до 29 септември

Допълнена към 18 часа.

Електроснабдителното дружество на Североизточна България - "Енерго-про", обяви, че на 29 септември ще преустанови захранването на ВиК - Шумен, и ВиК - Добрич заради неплатени сметки в размер на общо 10.5 млн. лева. В отговор на това, няколко часа по-късно, от Министерсвото на регионалното развитие съобщиха, че дълговете ще бъдат поети от "Българския ВиК холдинг" и ще бъдат погасени до 30 септември. Ако се стигне до спиране на тока, всички битови и небитови потребители в двата града, включително и околните населени места, ще останат без вода. Причината е, че във въпросните области водоснабдяването става не по естествен път, както е например в София, а чрез помпи.

От "Енерго-про" обясняват, че постигнатите договорености за разсрочване на дължимите суми не са се спазвали, и, че толерирането на продължително натрупване на дългове в такива размери нарушава нормалната му оперативна работа и ощетява лоялните клиенти. Имало е договорка дължимите суми да бъдат платени до 15 август, но това не се е случило и до момента, поради което е обявен график за поетапно изключване на електрозахранването на двете ВиК дружества.

В отговор на това от ВиК Добрич обявиха, че не приемат жителите на област Добрич да се превръщат в заложници на частни, корпоративни интереси, което, меко казано, е безсмислено - няма частни, коропартивни интереси, а лошо управление и неплатени сметки за ток. "Както е известно на всички, водата е социално благо и е от национално значение, като в тази връзка е информирана ДАНС", казват още от местния ВиК оператор, което обаче повдига въпросът кой точно трябва да бъде подведен под отговорност за създалата се ситуяция.

Според енергото например отговорните институции не оказват необходимото съдействие за решаване на проблема в неговата цялост, който в случая на ВиК - Добрич, датира от 2007 г. Това е и ясен сигнал за огромните и все по-растящи проблеми във водния сектор, който продължава да бъде нереформиран и с над 60% загуби по мрежата. Общо ВиК операторите в страната имат над 100 млн. лв. натрупани задължения, които не могат да погасят сами и сега разчитат това да стане чрез новосъздадения държавен "ВиК холдинг", който разполага с 1 млрд. лв. С други думи - чрез парите на всички данъкоплатци.

Всичко за проблемите на водния сектор в България, четете в новия брой на "Капитал" и онлайн на cpaital.bg на 25 септември.

Започна строежа на новата пречиствателна станция в Шумен

В същото време в началото на октомври ще започне изпълнението на проекта за изграждане на пречиствателна станция за питейни води в Шумен. Договорът между ВиК - Шумен, и обединение "Кристална вода" е на стойност 21 млн. лв. и се очаква да бъде изпълнен в срок от 18 месеца. Финансирането е по оперативна програма "Околна среда", като целта е капацитетът на пречиствателната станция да стане 450 л/сек при нормален режим на работа и 600 л/сек при форсиран режим. Към нея ще бъде изградена и модерна лаборатория, която ще контролира показателите за качеството на питейната вода.

Интересното е, че дружество, което трупа непрекъснато задължения за текущи нужди, поема инвестиция за 21 млн. лв, за която ще трябва да се грижи и инвестира в следващите години. Именно поради този счупен модел ВиК - Варна, вече година не може да се оправи със скъпата спукана тръба във Варненското езеро, която бълва отпадъчни води.

В обединение "Кристална вода" влизат софийската фирма "Обонато билд" и унгарската Pureco. Първото дружество няма опит с такива големи водни проекти, но е свързано с големия строител "Джи Пи груп".
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-P
    telqk
    • + 2

    Баце да мине с жипката и да хвърли дължимите суми. Може и един брифинг да направи от жипката!

    Нередност?
Нов коментар