🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как държавната НКЖИ поиска да плаща повече за ток

Търгът за доставка на електроенергия за 1.3 млн. лв. без ДДС е обжалван пред КЗК и регулатрът е открил нарушения

Христо Ковачки
Христо Ковачки
Христо Ковачки    ©  Георги Кожухаров
Христо Ковачки    ©  Георги Кожухаров

В спорен търг за доставка на електроенергия Национална компания "Железопътна инфраструктура" е решила да плати по-скъпо за ток, вместо да приеме или договори по-изгодни оферти. Сделката не е голяма - за 1.3 млн. лв., но разкрива част от особеностите при обществените поръчки, които в крайна сметка могат да доведат до по-големи разходи за държавата и нейните дружества.

На първо място процедурата не е стандартна, а от вида "договаряне без предварително обявление". Особеното тук е, че се изпращат покани до определени фирми и след това се водят преговори с тези от тях, които отговорят на техническите изисквания, за постигането на по-добри цени. В случая НКЖИ е поканила 10 търговеца на ток, сред които и водещите в сектора фирми, но до преговори стигат само четири, тъй като другите са отстранени.

В крайна сметка за победител е избрана "Енерджи Маркет Глобал", която се свързва с Борислав Лоринков, а втора е свързаната с Христо Ковачки "Гранд енерджи дистрибюшън". Последната обжалва класирането пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) като твърди, че конкурентът й е дал цени, които не отговарят на предварително обявените условия в процедурата и е трябвало да бъде отстранен.

КЗК приема това за основателно и връща процедурата за ново разглеждане на ценовите предложения. Любопитна подробност е, че наблюдаващ проучването на КЗК е Красимир Зафиров, станал член на КЗК по предложение на партията на Ковачки.

Искаме да платим повече

В поканата до фирмите НКЖИ е заложила и конкретни максимални цени за дневна и нощна тарифа на електроенергията. Според заданието на поръчката максимално допустимата прогнозна стойност по търга е 1 317 125 лева без ДДС, като критерият при определянето на изпълнител е "най-ниска цена" (дневна и нощна тарифа). В случай, че оценките на две или повече оферти са равни, с предимство се класира тази с по-изгодно предложение за дневната тарифа. Освен това обаче има и максимални цени за дневния и нощния ток - съответно 135 лв./мВтч без ДДС и 115 лв./мВтч без ДДС. Според заданието на НКЖИ са нужни 5786 мВтч дневна и 4661 мВтч нощна електроенергия.

Победителят "Енерджи Маркет Глобал" първоначално предлага цена за дневния ток от 110 лв./мВтч без ДДС, а за нощния - 91 лв./мВтч без ДДС. В хода на преговорите участника казва, че е склонен да оптимизира тези цени и предлага 67 лв./мВтч без ДДС за дневната енергия и 137 лв./мВтч без ДДС за нощната. И въпреки, че предложената тарифа за нощния ток значително надвишава заложената в търга максимална стойност от 115 лв./мВтч без ДДС офертата е приета.

За сравнение подобрената оферта "Гранд енерджи дистрибюшън" е 83.25 лв./мВтч за дневната тарифа и 115 лв./мВтч без ДДС за нощната. На база заложените количества електроенергия тази оферта е общо със 100 хил. лв. по-изгодна от класираната на първо място от НКЖИ.

Според "Енерджи Маркет Глобал" цената на дневната тарифа е била намалена по две основни причини - въвеждането на система за прогнозиране на потреблението и участието на възложителя в балансираща група с много участници. Защо се е наложило рязко повишение на нощната тарифа обаче така и не става ясно от документите на оценителната комисия. От КЗК също изтъкват, че липсва каквато и да е изложена в протоколите аргументация от страна на оценителната комисия относно повишаването на цената на нощната електрическа енергия и приемането й въпреки надвишаване на допустимия праг.

Сегашното решение на КЗК за ново преразглеждане на класирането може да се обжалва пред ВАС в 14 дневен срок или до 2 октомври. От "Енерджи Маркет Глобал" заявиха пред "Капитал", че в документацията няма заложени пределни цени на дневната и нощната тарифа, а само прогнозни, поради което ще обжалват решението на КЗК.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар