🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Газпром" е осигурил част от строителите на "Турски поток" през България

На обекта работят три руски и една беларуска фирма, като подготовката за това е започнала още в края на 2019 г.

По нито една част от трасето няма работници на Arkad.
По нито една част от трасето няма работници на Arkad.
По нито една част от трасето няма работници на Arkad.    ©  Юлия Лазарова
По нито една част от трасето няма работници на Arkad.    ©  Юлия Лазарова
Темата накратко
  • След като саудитците прехвърлят контрола на консорциума Arkad на руски граждани, започва ударното подписване на договори с подизпълнители.
  • Наетите фирми са основно руски, свързани с "Газпром" или негови партньори по трасето на "Турски поток".
  • Това повдига въпроси дали са спазени законовите изисквания при избора на строители, имат ли те нужните сертификати и визи за работниците.

Статията е коригирана в 18 часа на 18 октомври

В първоначалната оферта на саудитския консорциум Arkad е посочено, че няма да се ползват подизпълнители при реализацията на проекта. Това изглеждаше малко вероятно, но въпреки това през февруари 2020 г., или 5 месеца след подписването на договора, от "Булгартрансгаз" категорично обявиха, че не са уведомявани от изпълнителя за наемането на подизпълнители.

След идването на руснаците Николай Илющенко в "Аркад енджиниъринг енд констракшън" и Юрий Швецов - в консорциум Arkad, обаче започва активното наемане на фирми и същинското строителство на газопровода. Дотогава единствено са разнасяни тръби по трасето на газопровода. В рамките на два месеца - от 16 април до 5 юни 2020 г., се подписват 8 договора за подизпълнители на консорциум Arkad, които не са обявени в първоначалната оферта на саудитците. Наетите фирми са предимно руски, като заедно с тях идват и работниците. От данни на Агенцията по заетостта, предоставени на "Капитал", се вижда, че за периода от 1 януари до 30 септември 2020 г. има 1727 чуждестранни лица, които работят в България след вътрешнокорпоративен трансфер във връзка с изпълнение на големи инфраструктурни проекти. Най-много са руснаците - 1348, като за сравнение - през същия период на миналата година техният брой е бил едва 158. От Беларус пък са прехвърлени 246 души, като през 2019-а дошлите от тази страна са толкова малко, че попадат в графа "други".

Директно от "Газпром"

Още от самото начало имаше съмнения, че Arkad ще се ползва за фасаден строител, тъй като няма налична техника и хора в Европа. Първото потвърждение за това дойде точно през февруари 2020 г., когато сръбското издание eKapija съобщи, че регистрираната в Белград руска фирма IDC (Infrastructure Development and Construction), която изгради отсечката на "Турски поток" през Сърбия, ще бъде наета и за българския участък от газопровода.

Тази информация бе опровергана от държавната компания "Булгартрансгаз", която разпространи съобщение, че не са уведомявани от Arkad за привличането на подизпълнители. Но на 14 април това вече е потвърдено с договор за подизпълнение между Arkad и IDC, без да се обявява публично. Документите обаче са налични на сайта на "Булгартрансгаз".

В България клонът на IDC - "Инфрастръкчър дивелъпмънт енд кънстракшън", е регистриран на 3 декември 2019 г., което показва, че планове за включване на фирмата в строежа е имало много по-отдавна. А фактът, че като действителен собственик на българската фирма е посочен точно руският концерн "Газпром", окончателно потвърждава всички съмнения, че именно Русия строи българския газопровод.

Любопитна подробност тук е, че като лице за контакт в компанията е дадена Красимира Владимирова Пищухина, която формално е българска гражданка. Нейната кариера е доста интригуваща в контекста на българо-руските енергийни проекти. През 80-те години Пищухина работи в Руската академия на науките, като през 1992 г. започва работа в БАН. Три години по-късно се мести в АЕЦ "Козлодуй" и, минавайки през няколко ръководни позиции, изкарва там 11 години. Междувременно от 2003 до 2012 г. Пищухина е била командирована като представител на Министерството на енергетиката в Постоянното представителство на България в ЕС, а след това става и директор на АЕЦ "Козлодуй - нови мощности", дъщерно дружество на атомната централа за изграждането на 7-ми блок в нея. От 2014 г. работи в електроенергийния сектор, а от 2017 оглавява Българо-руската търговско-промишлена палата.

Още връзки

Има и още 7 договора за подизпълнение с други компании. Един е с друга руска фирма - СПК, която работеше заедно с IDC по "Турски поток" в Сърбия. Компанията стана известна и с последната т.нар. златна заварка на първата тръба от "Турски поток". На сайт на СПК, чийто директор е Алексей Бачин, ясно е упоменато, че тя участва активно в строежа на "Турски поток" през България, като фирмите "СПК Запад" и "СПК Магистрал", част от групата, работят в участък от 30 км между крановите възли Златина и Сечище.

По-интересно е как руската СПК се сдобива с българско дружество. Данните от Търговския регистър показват, че в момента компанията оперира в страната през "СПК Запад" ООД. Дружеството е регистрирано на 7 ноември 2019 г. като дъщерно на "Алфа бизнес консулт" на Добрин Иванов* - изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Месец по-късно Иванов прехвърля "СПК Запад" на руснаците и напуска изцяло фирмата. За краткото време обаче той успява да я регистрира в Камарата на строителите за извършване на широк спектър от енергийни решения, изграждане на електрозахранване, както и строителство на преносни и разпределителни тръбопроводи.

Помощ от Беларус

Друг подизпълнител, който реално строи българския газопровод, е фирмата от Беларус "Белтрубопроводстрой". Тя е наета конкретно да прокара тръбата под река Янтра. Миналата година Литва не позволи на същата фирма да участва в строителството на 165-километров газопровод до Полша. Мотивът на тамошните власти бе, че беларуската компания може да застраши националната сигурност. От структурата за държавна сигурност на Литва обявиха официално, че "Белтрубопроводстрой" има връзки с руските предприятия "Газпром", "Стройтрансгаз", "Роснефтегазстрой".

Интересно е, че българският клон на "Белтрубопроводстрой" е създаден още през 2013 г., вероятно покрай проекта "Южен поток". Реално в следващите шест години дружеството остава неактивно и няма данни за каквито и да било вписвания по партидата му в Търговския регистър. Това се променя през ноември 2019 г., няколко седмици след като "Булгартрансгаз" официално подписа договора за изграждане на продължението на "Турски поток" през страната. Тогава като представител на "Белтрубопроводстрой" в страната е вписана Татяна Киеня, която е гражданка на Беларус. През юли 2020 г. обаче Киеня е заменена от руснака Дмитрий Горянски.

И конкурентите за цвят

Партньорите на "Комплишънс дивелъпмънт" в обединението "Газово развитие и разширение в България" (което беше конкурент на Arkad в търга за българския газопровод) - "Бонатти" и "Макс Щрайхер", също са наети от Arkad да работят по проекта, като германците са в партньорство с руската "Закнефтегазстрой - Прометей".

Италианската Sicilsaldo и турската Vemak също работят като подизпълнители по трасето на "Турски поток" през България. От документите не е ясно какви суми се плащат на наетите фирми, като Arkad посочва, че това е търговска тайна. "Булгартрансгаз" също не смята за нужно да прави подобни разяснения и казва, че цялата отговорност е на строителя - Arkad.

На финалната права

Официална информация за напредъка по изграждането на газопровода освен спекулативните факти, които премиерът Борисов изнася при визитите си на обекта, липсва.

Сроковете за осигуряване на възможност за пренос на газ от турската до сръбската граница по договора с Arkad бяха 255 дни, които формално изтекоха през юни. Дори да се допусне, че има два-три месеца забавяне заради коронавируса, което обаче не е документално установено от "Булгартрансгаз" (или поне не е публично), то работата по газопровода трябваше вече да е приключила. Това обаче далеч не е така и ще се търси например решение как тръбата да премине под река Вит, без да засегне водоснабдяването на Плевен.

Заради това последните очаквания са обектът да бъде готов едва в края на годината или дори в началото на 2021 г. Дали ще има санкции за забавянето на строителството не е ясно, но адвокатската кантора CMS обяви тази седмица, че подготвя изменение на договора на консорциум Arkad с "Булгартрансгаз" във връзка с Covid-19. Което може да означава обаче не само отсрочка, но и повишаване на цената.

Какво показват сметките

Общите разходи за строежа на газопровода и компресорните станции към него - с оскъпяването за финансирането, което строителят осигурява, и кредитите, които "Булгартрансгаз" тегли - по план ще бъдат малко над 2.9 млрд. лв. без ДДС. Очакваните приходи за първите 10 години трябваше да бъдат около 3.62 млрд. лв. и на пръв поглед да са достатъчни за покриване на инвестицията. Само че заради забавеното строителство през тази година ще има нула постъпления вместо разчетените над 150 млн. лв. в търга за резервиране на капацитет. Не е ясно и дали плановете за 2021 г. ще бъдат изпълнени, а през това време лихвите вървят.

Освен това с бъдещите приходи от транзитни такси ще трябва да се покрият експлоатационните разходи на газопровода, които са изчислени на 131.4 млн. лв. на година, или общо 1.58 млрд. лв., при това без да се взема предвид инфлацията. Така печалби от този проект теоретично би имало най-рано след 15 години, когато всички разходи по него бъдат възстановени. Разбира се, ако "Газпром" наистина продължава да транзитира обещаните количества към Централна Европа на конкурентна на вносния LNG цена.

А като добавим и това, че заради продължението на "Турски поток" България доброволно се отказа от гарантирани приходи по транзита на руски газ през Украйна в размер на 1.4 млрд. лв., сметката изглежда още по-крива.

Точно затова Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията посочва, че проектите, независимо дали се казват "Южен", "Турски" или "Балкански поток", трудно могат да се оправдаят със сериозни бъдещи приходи. "Многомилиардните инвестиции биха били много по-ефективно изразходвани за справяне със структурни проблеми в здравеопазването, образованието и конкурентоспособността на бизнеса", смята той.

*В първоначлания вариант на текста е допусната грешка - Добрин Иванов е посочен като оръжеен търговец, собственик на телевзия Европа. Това обаче е Добрин Иванов Иванов, докато собственика на "Алфа бизнес консулт" е Добрин Стефанов Иванов.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    absent avatar :-(
    Абсент
    • - 2
    • + 9

    Като се обърнем назад в българската история, в кой точно период България не е страдала от руски продажници и колко от тях са били наказани за предателските си действия? Нямам предвид заклеймени от историята, а реално поели негативи заради своята корупция. Отговорът няма да ни хареса.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • - 1
    • + 5

    Няма да съм жива да видя отхвърлено вековното руско иго!

    Нередност?
  • 4
    val1320 avatar :-|
    val1320
    • + 3

    Тъжно.....

    Нередност?
  • 6
    dokoga... avatar :-@
    dokoga...
    • + 3

    Както разбирам, с пари на българските данъкоплатци се строи руски газопровод, по който ще тече руска газ, ако Русия така реши. И всички рискове са за нас.

    Нередност?
Нов коментар