САЩ разширяват санкциите срещу "Турски поток"

Компаниите могат да избегнат заплахата, ако до месец напуснат проекта

Държавният департамент на САЩ разширява обхвата на санкциите срещу фирми, свързани с "Турски поток" и "Северен поток 2", като им дава срок от един месец да излязат от проектите, съобщи "Дневник". Това е поредна мярка на Вашингтон срещу двата руски проекта, след като през лятото американският държавен секретар Майк Помпео обяви, че департаментът предприема стъпки, които могат да доведат до санкции за инвеститорите в двата руски тръбопровода до Европа - "Турски поток" и "Северен поток 2".

Сега на американски наказателни мерки вече подлежат не само непосредствените строители на газопроводите и техните продължения, но и тези, които предоставят различни услуги на собствениците на кораби и съоръжения. От 20 октомври започва да тече 30-дневен срок за т.нар. добросъвестно прекратяване на подобна дейност от тези компании, което ще ги освободи и от заплахата от санкции.

Последно - преди близо месец помощник държавният секретар в Бюрото по енергийни ресурси към департамента на САЩ Франсис Фанън заяви, че наречения от премиера Бойко Борисов "Балкански поток" всъщност е продължение на "Турски поток" и обслужва изцяло интересите на Русия. Към онзи момент категорично решение за налагане на санкции върху газопровода през България нямаше.

Сега Вашингтон разяснява обхвата на Закона за защита енергийната сигурност на Европа (PEESA) - от информацията се разбира, че вече става дума за, но не и единствено, дейности като монтиране на допълнително оборудване и модернизация на корабите за "Турски поток" и "Северен поток 2", както и за предоставянето на финансиране за такива работи.

Разходите по отсечката на "Турски поток" у нас са в размер на 3 млрд. лв. и са за сметка на българските данъкоплатци. За последните две години България е платила по проекта около 800 млн. лв. В същото време официални документи показват, че зад "Турски поток" през България всъщност стои Русия, която на практика е "превзела" саудитския консорциум Arkad и е наела свързани с "Газпром" подизпълнители.

Новият обхват на PEESA няма да засяга услуги за безопасността на корабите и на екипажите им, както и поддръжката им за избягване на аварии с екощети. Това важи и за продълженията на двата газопровода. Държавният департамент и Министерството на финансите на САЩ ще използват пълния набор от пълномощия за санкции, за да прекратят строителството на тези газопроводи и техните възможни продължения, се казва в съобщението.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 4
    • + 8

    Ще им платим на руснаците втория руски газопровод на наша собствена територия, след това ще им плащаме за газта - отново на най-високата цена в цяла Европа, защото НАРОЧНО нямаме други източници на газ (за разлика от Турция например). И най-накрая, за цялото това удоволствие, ще им платим и глобите на руснаците, ако има някакви неустойки по договорите, в резултат от неизбежните санкции. Е, няма да ни е за първи път, все пак. Вечна дружба!

    Нередност?
  • 2
    ghhhh avatar :-|
    Gerasim Bukovski
    • - 2

    !

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7

    Има една много болна страна, която, защото е в латентна фаза, смята да изкьопави и всички останали преди да се гътне.
    Да, болните са САЩ.
    Няма сред останалите близо 200 страни по света нито една (!!!), която да смята законодателството си за трансгранично, т.е. за простиращо се извън границите си. Н И Т О Е Д Н А Д Р У Г А!

    САЩ имат няколко такива юридически полюц.., един от които е разглежданият по-горе Закон за защита енергийната сигурност на Европа (PEESA)

    САЩ, които се намират на друг континент (Капитал, вземете да слагате карти най-сетне, за да видят и недоучилите колко е далеч Америка от Европа! И ментално, дори) са се запритеснявали за енергийнаста сигурност на друг континент!?

    А къде отидоха веселите капиталистически балончета за свободния пазар, за волната конкуренция и правото на избор?

    Умиращият хегемон зачеркна капитализма и ни пренесе във феодализма...
    За да умре като император.
    Бивш император...

    Нередност?
  • 5
    zzz14679657 avatar :-P
    zzz14679657
    • - 1
    • + 2

    Боеко самолети им купи, 5G на моторола ще вземе, обувките на Харо полира, още самолети обеща да вземе, само и само да не му пипат руската тръба и те продължават, тц, тц тц.

    Нередност?
  • 7
    gmalinov avatar :-(
    gmalinov
    • + 3

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Добре, че са САЩ, щото иначе още щяхме да гледаме руска телевизия в петък, да си връзваме пионерски връзки и още един куп други измишльотини. И само да ви попитам: за чий строим руския тръбопровод с наши пари? Защо руснаците не си го финансират и изградят, щом смятат, че е жизнеспособен проект? Защото от 75 години са ни хванали за топките и си ни третират като тяхна васална територия. А защо им плащаме най-скъпата газ в Европа, нали уж сме си "дружки"? Щото ги боли фара за нас, гонят си интересите. Лошото е, че управлението на България се е продало за жълти с'тинки на ушанките и ни заробват икономически за дълги години заради тези си нездравословни връзки с Кремъл.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#7] от "geordgeo":

    Какъвто и отговор да ви дам, той ще отскочи.
    Затова да взема да ви питам и аз, та белким се позамислите:
    - като е толкова зле да имаш през територията транзитен газопровод, защо Западът прави всичко възможно, за да запази на всяка цена руския газов транзит през Украйна?
    - защо Германия не дава дума да се издума за спиране на СП-2, по който ще тече само руски газ?

    Нещо ви издишат обидно елементарните опорки.

    Нередност?
  • 9
    veselin_vasilev avatar :-|
    Веселин Василев
    • + 1

    До коментар [#7] от "geordgeo":

    Съгласен съм. А човекът, на когото задавате въпрос, не се интересува от мнението Ви - той е просто на работа и заработва с тролене в полза на Русия и Путин.

    Нередност?
Нов коментар