Отпада една от големите пречки за нови ВЕИ мощности в България

Централите ще бъдат освободени от вноски към фонд "Сигурност", а студеният резерв се замества от търгове за допълнителни услуги

   ©  Цветелина Белутова
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Държавата прави съществена крачка към насърчаването на зелените мощности и чистата енергия. Всички ВЕИ проекти, въведени в експлоатация след 1 януари 2021 г., с изключение на малките покривни инсталации (които ползват преференциални цени), ще бъдат освободени от задължението да внасят 5% от приходите си във фонд "Сигурност на електроенергийната система". Това е от съществено значение, тъй като може да направи проектите още по-рентабилни на свободния пазар и да засили инвестициите. Промяната е включена в пакет изменения в Закона за енергетиката, които предстои да бъдат внесени в Народното събрание от депутати от ГЕРБ начело с председателя на енергийната комисия Валентин Николов.

Петпроцентната такса досега представляваше най-голямата пречка пред новите ВЕИ проекти в страната, които не ползват никакви субсидии и продават тока си на борсата. В момента вноски към фонда правят всички държавни и частни производители на електрическа енергия, както и "Електроенергийният системен оператор" и "Булгартрансгаз", като това бе въведено през 2010 г. с цел да се запълнят финансовите дупки в сектора. В съседните страни обаче подобна административна тежест за нови ВЕИ проекти няма и инвестициите в тази сфера през последните години са значителни, докато в България няма нито една нова голяма зелена централа.

Повече ток на борсата

Друга промяна, която се предлага, е свързана с извеждането на още производители на свободния пазар. Сега на енергийната борса са длъжни да продават всички централи с мощност над 1 мегават, докато от 1 юли 2021 г. това ще важи и за по-малките инсталации от 500 kW до 1 MW. Настоящите им преференциални цени за изкупуването на тока ще бъдат заменени с договори за компенсиране с премии от фонд "Сигурност на електроенергийната система".

Целта е така да се осигури допълнителна ликвидност на борсата на ток заради излизането на фирмите на свободния пазар.

И още за студения резерв

Третата промяна е свързана с формалното отпадане на сделките за закупуване на студен резерв, като сигурността на системата ще се гарантира чрез сключването на договори за закупуване на разполагаемост, което ще става само след търг. "По този начин в още по-голяма степен ще се гарантират балансът, сигурността и гъвкавостта на електроенергийната система в нормални и аварийни режими, като същевременно ще се въведат допълнителни стимули за участието на производителите на свободния пазар", пише в мотивите на проекта. Авторите му изтъкват, че премахването на сделките за закупуване на разполагаемост за студен резерв е още една стъпка към въвеждане на механизъм за осигуряване на капацитет.

През лятото, под обществения натиск на протестите, депутатите махнаха временно схемата със студения резерв, при която държавата плащаше на централи да поддържат мощностите си в готовност. Вместо това бе решено, че при нужда министърът на енергетиката ще активира със своя заповед конкретно държавната ТЕЦ "Марица-изток 2". Това обаче е в пълно противоречие с европейските правила за конкуренцията и сега, изглежда, депутатите искат да поправят тази грешка. Доколко обаче новите търгове за закупуване на разполагаемост или т.нар. допълнителни услуги ще са различни от старите сделки за студения резерв предстои да се види.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-?
    telqk
    • - 3
    • + 4

    Тази крачка показва, че банкянския бек, който иначе толкова много се страхува от цената на тока - споменът от 2012г май още му държи влага, е решил следващата година да хвърли пешкира и да остави дефицита в енергийната система на следващите като подарък.

    Нередност?
Нов коментар