🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнесът: Отпадането на таксите от 5% върху приходите на нови ВЕИ е добра мярка

Държавата може да помисли за грантове за батерии за съхранение на енергията, които да балансират системата

   ©  Цветелина Ангелова
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Работодателски и бизнес организации подкрепят предложенията за промени в Закона за енергетиката, с които новите ВЕИ ще бъдат освободени от задължението да внасят 5% от приходите си във фонд "Сигурност на електроенергийната система". В момента всички производители са задължение да правят такива вноски и именно това е една от големите пречки пред инвеститорите в чиста енергия. Бизнесът обаче смята, че трябва да се помисли и за субсидии за батерии, които да осигурят съхранението на енергията и да балансират системата, когато няма слънце или вятър. Такива проекти например се лансират в редица страни - членки на ЕС, като за тях се търси финансиране по схемите на плана за възстановяване след COVID-19.

Промяната за ВЕИ е част от серия изменения в Закона за енергетиката, които ще бъдат внесени в парламента от депутати от ГЕРБ, начело с председателя на енергийната комисия Валентин Николов. С тях се предвижда също от 1 юли 2021 г. на енергийната борса да излязат и по-малките инсталации от 500 kW до 1 мW (в момента на борсата задължително продават централите с мощност над 1 мW). Срокът не е случаен - от лятото на 2021 г. всички фирми вече ще са излезли на свободния пазар и борсата трябва да бъде достатъчно ликвидна, за да може да задоволи търсенето на ток.

Позициите

"Отпадането на тези 5% се отнася за тези, които искат да продават в мрежата - да, това за тях би бил допълнителен стимул. Това е насърчителна мярка и така се намалява зависимостта от въглища като цяло", коментира пред "Капитал" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Според него сега трябва да се помисли и за грантове за инвестиции в съхраняването на енергията. "Идеята е около 10-15% от мощността да се съхранява в батерии, за да може така по-лесно да се балансира системата без голямо участие на ТЕЦ-овете".

"Насърчаването на нови ВЕИ проекти и включването им в системата ще направи енергийната борса по-ликвидна", смята и Силвия Тодорова, директор "Индустриално развитие" в Българската стопанска камара. С подобряването на условията работодателите очакват повишен инвеститорски интерес въпреки пандемията.

"Всяка стъпка за облекчаване на средата заслужава да бъде подкрепена, стига разбира се да не натоварва някой друг. Случаят обаче не е такъв", заяви още Тодорова и подчерта, че тези предложения за промени в Закона за енергетиката следват европейския курс към насърчаване на нови зелени мощности.

Според председателя на Асоциацията за производство, съхранение и търговия на електроенергия и управляващ партньор на консултантската компания "Ренърджи" Никола Газдов отпадането на 5-те процента би било добре за бизнеса защото сега те отнемат конкурентното предимство на българските проекти спрямо тези в Румъния например, където няма такива удръжки. "Това би било допълнителен стимул за инвеститорите да разглеждат България като атрактивна дестинация за правене на бизнес. Не смятам, че в момента има много проекти, които изчакват тези благоприятни условия, но мисля, че до две години ситуацията ще се промени", коментира той.

Председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова е на мнение, че промяната е логична стъпка за рестарт на инвестициите в електроцентрали от възобновяеми източници. "Практически се предлага да отпадне изкуствена пазарна бариера пред инвеститорите в нови ВЕИ централи, които ще разчитат изцяло на цените на свободния пазар", заяви тя за "Капитал".

Подкрепя я и председателят на Българската ветроенергийна асоциация Миглена Стоилова, според която всякакви пречки пред изграждането на нови ВЕИ мощности би трябвало да отпаднат. "Доколко това ще повлияе в ситуацията, в която се намираме в момента - пандемия и падащи цени, е трудно да се каже, но със сигурност ще бъде добър сигнал за инвеститорите", обобщи тя.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар