Опасният енергиен план на Борисов

България залага на мащабни и неефективни енергийни проекти, заради които може да изпусне възможностите за финансиране от ЕС

   ©  Цветелина Белутова
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук
Темата накратко
  • В близките месеци България трябва да избере как да развива енергийния сектор. Засега планът е да строим АЕЦ, да запазим въглищата и да харчим колосални пари.
  • С тази политика обаче има риск да изгубим милиарди еврофинансиране. И да не инвестираме в чисти и евтини ВЕИ, газ и водородни проекти.
  • Опитът на Бойко Борисов да балансира между Русия и САЩ в крайна сметка ще направи неконкурентна българската икономика.

Кой би платил 10 млрд. евро за ядрена централа, която ще произвежда ток за поне 80 евро/мВтч, като може да инвестира половината от тази сума в нови соларни мощности, чийто ток ще струва 16 евро/мВтч, или 5 пъти по-малко, а с другите 5 млрд. евро може да санира повечето многофамилни сгради в страната. Или кой ще се съгласи да похарчи 1 млрд. лева, за да поддържа стара и неефективна ТЕЦ, като за същите пари може да изгради чисто нова паро-газова централа, която е много по-ефективна, екологична и маневрена - бързо спира и тръгва спрямо търсенето на ток.

Отговорът на тези въпроси би трябвало да е съвсем лесен - никой. В България обаче не е така. Страната все по-отчетливо се разминава с европейските, а и световни, тенденции в енергетиката и е напът да пропусне възможността за трансформация на сектора, а отттам и да постигне неговата независимост от външни геополитически фактори.

Сбърканият план

В следващите няколко месеца България ясно трябва да посочи приоритетите си в тази област и да представи готови проекти за финансиране по плана за възстановяване на ЕС. За тази цел страната има на разположение общо над 6 млрд. евро до 2023 г. и още над 2 млрд. евро по Фонда за справедлив преход (Just transition fund).

Вместо това правителството на Бойко Борисов подготвя хаос - хем казва, че ще подкрепя въглищното производство в следващите 20-30 години, хем иска да строи нова ядрена централа, но пък обещава също, че ще се стреми да въведе повече ВЕИ-та и да повиши значително енергийната ефективност. А за капак ще разчита и на масова газификация на индустрията и бита. Тези цели не само се заявяват публично от управляващите, но и са заложени в проекта на Стратегия за устойчиво енергийно развитие до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. Към тях от последните седмици се добави и нов блок в АЕЦ "Козлодуй".

Подобен хаос цари и в Националния план за енергетиката и климата до 2030-а, който преди седмица ЕК ни върна за втори път с множество забележки.

Политиката да се харесаме на всички - на Брюксел, Вашингтон и Москва, а и на миньорите и енергетиците в Стара Загора, е абсурдна, защото предлага взаимно изключващи се неща и ясно показва липсата на визия за това как точно ще се развива енергетиката. А това е сериозен проблем, който може да погълне колосални публични средства, без да повиши конкурентоспособността на икономиката. И ако в близките месеци няма радикална промяна в позицията на българските власти в стратегическите документи, индустрията и хората ще продължат да плащат за мръсно производство и скъп ток.

Какво прави България

Въпреки че и сега електроенергията от въглища има три пъти по-висока цена от тази, която произвеждат новите слънчеви централи (въведени в експлоатация през 2020 г. без каквито и да било държавни субсидии), а заради европейските политики тази разлика ще се увеличава с времето, в плановете на властта не влиза подобен преход. Липсват и децентрализираните енергийни общности, т.нар. умни мрежи, съвременни бизнес модели, водородни проекти и т.н.

През изминалите две години, в които страната трябваше да постави стратегическите си цели за следващите десетилетия и ясно да каже как ще отговори на европейските изисквания за декарбонизация, фокусът на правителството бе на съвсем друго място.

Основните усилия и сега са насочени към продължението на "Турски поток", което струва около 3 млрд. лева. Този проект обаче няма да има никакъв ефект за българската енергетика, тъй като транзитиращият по него газ няма да се ползва в страната, а ще се продава в Сърбия, Унгария и други централноевропейски страни. България би могла да има финансови ползи от газопровода след 15 години, когато инвестицията бъде възвърната. С похарчените 3 млрд. лв. обаче можеше да се направи например масова газификация на индустрията и бита, така че да има пряка полза от достъпа до каспийския газ и LNG терминала край Александруполис през газовата връзка с Гърция. Сега поради ограничената вътрешна консумация тези допълнителни количества природен газ ще трябва да бъдат препродавани към трети страни, тъй като България има договор за доставки на определени количества с "Газпром".

Друг приоритет на правителството е финансовото спасяване на ТЕЦ "Марица изток 2". По тази линия през последните години вече са похарчени над 1 млрд. лв., като ефектът е само моментен - централата не фалира, но продължава да трупа нови загуби, въпреки че през по-голямата част от годината работи на едва 30% от капацитета си. С въпросния милиард обаче можеше да се изгради чисто нова паро-газова държавна ТЕЦ, която да замени въглищната, без да се съкращават огромна част от работниците и без да се създава недостиг на мощности в българската енергийна система при неизбежния край на въглищата.

Официално се работи и по проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", който е оценен на 20 млрд. лева. Всички разчети в енергийната стратегия показват, че новите 2000 мегавата ядрени мощности ще заработят в периода 2030 - 2035 г. и поне до 2050-а ще действат заедно с другите 2040 мегавата на АЕЦ "Козлодуй" (7-ми блок не е включен в тези сметки). Подобен сценарий обаче би бил п огубен, тъй като и без задължителните мерки за енергийна ефективност България още сега трудно достига потребление над 4000 мегавата в по-голямата част на годината, а трябва да има и поне 27% дял на ВЕИ в производството на ток. С други думи, ако построи АЕЦ "Белене", то той няма да може да работи на пълна мощност и съответно цената на произвеждания ток ще е още по-висока и няма да направи проекта жизнеспособен.

Ако се добави и новият блок на АЕЦ "Козлодуй", ситуацията става неуправляема. Да се разчита, че енергията ще се изнася, също не е сериозно, тъй като през последните години износът на ток спада постоянно заради развитието на енергийните мощности в съседите държави. За 2020 спадът в износа на ток е над 38% към момента спрямо същия период на 2019 г.

Какво НЕ прави България

Инвестиционните разходи само за планираните ядрени проекти биха били общо 30 млрд. лева. В същото време планът за възстановяване на ЕС, фондовете за енергийна трансформация по линия на Зелената сделка, както и новите оперативни програми няма да могат да се използват за финансирането на АЕЦ. Предвидените за България милиарди по всички тези инструменти са насочени към трансформиране на енергетиката и постигането на относителна независимост на сектора от външно влияние, неутрално въглеродна икономика, иновации, енергийна ефективност и ВЕИ. България обаче няма готови проекти в нито една от тези сфери и рискува да изпусне възможността за безвъзмездно финансиране.

В доклад на "Ърнст и Янг" за 1000-та инвестиционни проекта по "Зелената сделка" в ЕС България присъства символично - единствено с намерението на София за закупуване на нови електробуси за 50 млн. евро. А повечето страни от ЕС вече явно мислят за трансформацията на индустрията и енергетиката с бъдещите средства по плана за възстановяване.

В сферата на индустрията например се предлагат проекти за нови фабрики за соларни панели (Германия), батерии (Италия, Полша), водородни технологии (Франция, Австрия, Испания). За енергетиката пък се залагат проекти за вятърни и соларни централи, включително в Румъния, за трансгранични електроенергийни връзки (Гърция), както и за трансформация на въглищна електроцентрала в Испания чрез слънчеви и вятърни мощности с акумулаторни батерии. Последното е проект на Enel и включва 1585 мВт солари, 140 мВт вятърни турбини и 160 мВт системи за съхранение на енергия с обща стойност на инвестицията 1.4 млрд. евро.

Подобни проекти с еврофинансиране без никакъв проблем биха могли да се изградят и в България - например в комплекса "Марица-изток". В последния си годишен доклад Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA) също прогнозира, че към 2030 г. България няма да има нужда от нови ядрени мощности, ако заложи на съвременни енергийни решения. Но към момента в подобна посока изобщо не се работи.

Измислената социология

В подкрепа на хаотичната държавна политика тази седмица се включи и финансираният от бюджета на Народното събрание Национален център за парламентарни изследвания. Въпросното звено представи проучване, че българите масово подкрепят строежа на АЕЦ "Белене" и новия блок на АЕЦ "Козлодуй", стоят твърдо зад продължението на "Турски поток" през страната и предпочитат запазването на въглищните централи, дори това да заплашва здравето им. Макар данните в проучването да са много повече, именно тези изводи бяха услужливо разгласени от приближените до властта медии.

Подобна пропаганда е изключително опасна, тъй като създава фалшиви очаквания. Например в същото проучване се казва, че според анкетираните най-големият проблем на българската енергетика е високата цена на тока, а тя ще продължи да бъде такава и дори ще става по-висока, ако се поддържат скъпите и неефективни мощности като въглищните централи или се строят изключително капиталоемките нови ядрени мощности.

В изследването на държавната социологическа агенция е зададен и въпрос дали се одобрява затварянето на въглищните централи "каквото е изискването на европейската Зелена сделка". Истината е, че в целия пакет документи по тази т.нар. Зелена сделка никъде няма такова изискване и това многократно е било подчертавано от министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Има ограничения за финансовото подпомагане на въглищните централи, които замърсяват атмосферата над определените норми, но и редица опции за плавна промяна.
11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • + 15

    И каква е ралзиката между ТОВА и най-грозното лице на комунизма?

    Нередност?
  • 2
    telqk avatar :-P
    telqk
    • + 15

    До коментар [#1] от "Stoyan Dimitrov":

    Тогава беше тато сега е гавазинът му!

    Нередност?
  • 3
    gmalinov avatar :-(
    gmalinov
    • - 1
    • + 15

    ББ е супер неграмотен човек и не знам ЗАЩО продължаваме да оставаме в ръцете му толкова много власт. Малко ли беди ни докара през последните години, ами чакаме и още (и явно ще ги дочакаме)? Каква енергетика, какви 5 лева? Тоя човек от нищо не разбира и му се позволява да командва еднолично цялата държава и то легитимно през парламента, ужас просто. Набута ни го с тоя тъп и безсмислен газопровод, иска да ни го набута и с АЕЦ Белене. Не знам какво още трябва да се случи, за да се събуди тоя заспал народ, заробваме още 2 поколения поне да изплащат дълговете, оставени от ГЕРБ и &... То народ не остана в тая страна, ние ядрени мощности ще строим, за чий бе?!...

    Нередност?
  • 4
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 1
    • + 15

    Тези мутри искат да изгонят от България и последните разумни граждани. За мен това е тоталният разпад на държавността. От тук надолу остава да стигнем Беларус само. Няма визия в нито една сфера на обществото - енергетика, образование, здравеопазване, правов ред, транспорт, околна среда. Всичко се прави с цел кражби и облагодетелстване на близките им хора.

    За съжаление докато ножът не опре до кокала, масата българи ще продължават да се радват на безвремието. Но когато се събудят ще е твърде късно. Политика не се прави от днес за утре, а за следващите 20-30 години.

    Нередност?
  • 5
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 11
    • + 2

    Ако Уестингхаус, а не Росатом построи АЕЦ, пак ли ще е токсично?

    Нередност?
  • 6
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 7
    • + 4

    Големи глупости - газопровода нямало нищо да ни носи 15 години! Ами нали на 15тата година ще имаш газопровод за 3млрд. Все едно да изплащам ипотека и накрая да кажа - е за кво плащах толкова години за същите пари можеше да си живея под наем, да не плащам за ремонти и подобрения. Като се подхвърлят някакви суми пък за Белене трябва да ви напомня, че имаме два реактора. 7ми блок в Козлодуй пък няма нищо общо с ядрената енергетика както я познаваме и ако наистина тази технология се окаже, че отговаря на рекламите вероятно ще ускори неимоверно затварянето на тец в международен план.
    Видно е, че правителството тупа топката, но и на европейско ниво също е така. Да, соларните панелите ще произвеждат (дори вече го правят) мноооого евтин ток когато го правят, но още няма никакъв начин за складиране на енергията. Най-обещаващо изглежда интегрирането на електромобилите като част от електропреносната мрежа, но това са все още футуристични пожелателни предсказания.

    Нередност?
  • 7
    burov avatar :-|
    burov
    • - 13

    Не твърдя, че планът на правителството е добър, но и авторът няма голяма представа от енергетика. Електроенергетиката е непрекъснат процес и разните соларни, вятърни централи в актуалният вид са си детски играчки. След като соларните работят например от 8 до 18 часа всеки ден, то нормален икономист ще пресмята останалата част от денонощието като недоставена енергия. Така беше при соца и цената на недоставената енергия беше 27 пъти по-скъпа от доставената по тогавашните учебници.

    Нередност?
  • 8
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 2
    • + 7

    До коментар [#6] от "nqma zna4ka koi":

    Бъдещето е в по-малки източници на ток, по-близки до мястото на консумация. Защо ще се изливат милиарди, когато е ясно, че светът върви към поевтиняване на електроенергията. Самото производството няма да е чак толкова важно, колкото как се управлява и съхранява произведеният ток. А в статия си пише ясно, че когато не грее слънце или духа вятър, паро-газовите централни може да бъдат отговора на задачата.

    Газопроводът Турски поток наистина беше страшна глупост и неизгоден за нас, защото вместо да продължим да си получаваме транзитните такси по съществуващата сделка, решиха да пристанат на Путин, да развалят сделката и да строят с руски работници и охранители тръбата през България. Щял да се избие след 15 години - обаче кой ти дава гаранция, че тогава този поток ще е релевантен. Енергетиката се мени сравнително бързо и няма гаранция каква ще е ролята на газа след 15 години, затова вместо да заложим на сигурните пари, угодиха на Путин и сега ще чакаме врабчето да се върне при нас.

    Нередност?
  • 9
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#8] от "Rational":

    Напълно съм съгласен за тока, но за момента няма ефективен начин за съхранение. Ако беше така всички чукари щяха да са в слънчеви панели. Отделно не е сигурно дали електромобилите няма да навлязат ударно, което би удвоило потреблението. А е възможно пък и да станат самоуправляващи до 10 години, което би намалило дръстично броя им. Никой не знае какво ще стане!
    Колкото до потока, съществуващия газопровод беше за доставки за Турция, но на тях вече не им е необходим. С изтичане на договора така или иначе ще остане празен и варианта беше да тръгне газта на запад, но и руснаците си имат съображения, не го правят за да може България да прибира такси. Като сложим ДДС и другите такси, работните места и какво ли не от проекта, то той е с доста положителна стойност за страната. Отделно съществуващата инфраструктура и кадрови потенциал предполагат висока конкурентност на бъдещи проекти.

    Нередност?
  • 10
    jagerzur avatar :-|
    jagerzur
    • + 1

    До коментар [#6] от "nqma zna4ka koi":

    Не. Щеше да е вярно ако се упражняваше контрол при строителството на патока и се спазваше поне руския държавен стандарт за изграждане на такава инфраструктура - това е сериозен стандарт, подкрепен от практиката. Но подмяната на тръбите по проект позволи отклоняването на едни пари към едни хора, а на нас ни оставят трасе с трайност от 10-12 години преди да започне да аварира. Всичко при руснаците накрая се свежда до някаква кражба, особено като никои не смее да си търси правата. Това с интегрирането на електро-автомобилите се огледайте, че и най-богатите държави като Швейцария не го правят, има причина за това.

    Нередност?
Нов коментар