🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КЗК направи салто и вече смята "Еврохолд" за възможен купувач на бизнеса на CEZ

Година след като забрани на застрахователния холдинг сделката, сега регулаторът я разреши

   ©  Надежда Чипева
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Точно преди година Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли втори поред желаещ да купи активите на CEZ в България. Сега, изненадващо, преобърна мнението си и смята, че българският застрахователен и автохолдинг "Еврохолд" може да купи големия енергиен бизнес.

Решението не е видимо на сайта на регулатора, но за него до борсата съобщи потенциалният купувач. А детайлите от него са интересни - преди година при отказа КЗК имаше слаби аргументи - намери пресечна точка на застраховки на "Еврохолд" и борсата за ток. Но реално нямаше политическа подкрепа за сделката, което се потвърди и от изтекъл запис на премиера Бойко Борисов: "Раздуйте това, че вкарах КФН по "Еврохолд", на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, това е много важно".

Зад преобръщането сега не е ясно дали стои друга премиерска заръка или е по принуда, че съдът върна на КЗК слабо аргументираната забрана за сделката. Въпреки решението, е рано да свирят фанфари за нов собственик на бизнеса на CEZ. Първо, разрешение трябва да даде и енергийният регулатор, а кандидатът няма опит в управлението на електроактиви. Второ, CEZ трябва още да иска да продава на "Еврохолд" - в отговор до "Капитал" от централата на чешката група в Прага потвърждават намерението си: договрът с българския застрахователен холдинг е все още валиден, но очакват официалното решение на КЗК да бъде публикувано, за да поискат разрешение от КЕВР. И трето, купувачът трябва да намери финансиране за голямата сделка - 335 млн. евро, а това в корона-криза едва ли е най-лесно.

Сигурният факт е, че репутацията и доверието в КЗК отива на невиждано ниски територии. През последните години ведомството на Юлия Ненкова излезе със слаби и неаргументирани забрани по сделките за "Нова тв" и CEZ. И сегашният пирует само добавя абсурдност в действията.

Какво казва кандидатът

"Няма промяна в договорните ни отношения с CEZ. Потвърждаваме инвестиционните си намерения към компаниите на групата в България, заявиха от "Еврохолд". Сегашният висш мениджмънт на ЧЕЗ България ще запази позициите си, за да се гарантира приемственост в управлението.

"Разглеждаме сделката за ЧЕЗ като стъпка към навлизането ни в енергийния бизнес и възможност за диверсификация на портфолиото ни. Еврохолд има солиден опит на регулирани пазари и в придобиването и интеграцията на нови дружества в различни сектори. През изминалите 20 години сме реализирали около 30 придобивания и сме натрупали значителна експертиза", казва Васил Стефанов, ръководител "Придобивания и Сливания" в "Еврохолд България", става ясно от съобщение на компанията до борсата.

А сделката най-голямата енергийна група активи е важна и за хиляди фирми, и за граждани. ЧЕЗ снабдява с електроенергия над 2 милиона крайни потребители, присъединени към мрежата в Западна България. За 2019 г. приходите на "ЧЕЗ Електро" са близо 590 млн.лв., а ЧЕЗ "Трейд" отчита около 480 млн.лв. Приходите на "ЧЕЗ Разпределение" пък са около 360 млн.лв.

Как се стигна до обрат

В края на юли Административният съд на София-област отмени решението на КЗК, с което преди година беше забранена сделката между "Еврохолд" и CEZ. Формалният мотив беше, че купувачът предоставя застраховки, които могат да дадат конкурентно предимство на "ЧЕЗ трейд" и "ЧЕЗ Електро" при сделки на енергийната борса.

Още тогава обаче от "Еврохолд" заявиха, че застрахователните дружества от групата нямат водеща позиция в "застраховка гаранции" на българския пазар нито поотделно, нито взети заедно, а общият им пазарен дял в този сегмент е 5%. Освен това дружествата не предлагат "застраховка гаранции" на търговци на електроенергия и нямат приходи от този продукт.

В крайна сметка магистратите задължиха КЗК да се произнесе отново по придобиването. В решението на съда се посочваше, че комисията на Юлия Ненкова е била длъжна да изложи предварителните си заключения относно ефекта по сделката, както и да посочи дали е наложително налагането на мерки за запазване на ефективната конкуренция. Вместо това антимонополната комисия е лишила заинтересованите лица от правото им да бъдат изслушани и да изложат своите възражения срещу необходимостта от налагане на такива мерки. Според съдебния състав КЗК на практика е забранила сделката, без да извърши задълбочено проучване.

Това е вторият опит за продажба на активите на CEZ в България. Първият беше преди повече от година, когато пазарджишката компания "Инерком" на Гинка Върбакова също беше блокирана от комисията на Юлия Ненкова.

CEZ търсеше купувач и на бизнеса си в Румъния, а в края на миналата седмица стана ясно, че компанията е постигнала споразумение с Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), част от глобалната организация за финансови услуги Macquarie Group, за продажбата на енергийните си активи в северната ни съседка. Групата продава седем компании, като ще запази само дружествата си, които се занимават с енергийни услуги. Чешката компания се опитва да продаде и бизнеса си в Полша.