"Росатом" отново иска държавни гаранции за АЕЦ "Белене"

България засега не се е отказала от реализацията на проекта на пазарен принцип без участието на държавата, но това може да се промени

   ©  Георги Кожухаров
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

*Руската корпорация "Росатом" отново поиска гаранции за проекта АЕЦ "Белене", който България поне официално се надява да реализира на чисто пазарен принцип. Първият заместник генерален директор на компанията Кирил Комаров обяви на пресконференция, че очаква от българското правителство да предложи механизъм, по който инвеститорите в проекта да върнат вложенията си. Или, казано иначе, оценките им показват, че това няма как да стане само ако централата продава тока си на пазара. Което означава, че България или трябва да предложи непазарна подкрепа за проекта, или да се откаже напълно от него.

По думите на Комаров това е тема, която "Росатом" обсъжда с българското правителство. "За всеки инвеститор е важно не само изграждането на проекта, на централата в случая, а и как ще бъдат възстановени направените инвестиции", коментира той. И добави за рамката на българския проект, че "такъв прецедент, честно казано, не познавам". От Министерството на енергетиката заявиха за "Капитал", че правителството се придържа към регламентираните от Народното събрание условия - без участието на държавата. От ведомството на Теменужка Петкова обаче намекнаха, че това може да се промени и темата да се обсъди "когато процедурата навлезе в етап на преговори".

На нов глас

Изказването на Комаров не е изненада, а пореден знак към българските власти. При посещението си в България през 2018 г. по повод представянето на дейностите за удължаване живота на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" Комаров заяви, че големите енергийни проекти не могат да бъдат реализирани без участието на държавата под една или друга форма. "Каква точно и доколко - правителствата решават", заяви тогава той. Миналата година пък директорът на "Росатом" Алексей Лихачев заяви, че компанията ще участва в конкурса за изграждане на АЕЦ "Белене" само ако условията гарантират рентабилността на проекта. "Ние вярваме, че успешното изпълнение на този проект без участието на "Росатом" е невъзможно. Но София трябва да постави такива параметри, които да гарантират изгодата на Русия от този проект", казва той.

Макар засега да няма сигнали, България чисто теотетично може и да промени позицията си, тъй като инвестицията от около 10 млрд. евро в АЕЦ "Белене" няма как да се възвърне в реалистични срокове, ако се разчита изцяло на пазара - произвежданият от бъдещата централа ток ще е до няколко път по-скъп от този на свободния пазар. А тези опасения са повече от уместни, особено на фона на бурното навлизане на ВЕИ енергията и опитите на България да разнообрази доставките си на природен газ и така хем да получи по-добри цени, хем да постигне независимост от Русия.

Комаров дава и пример с изграждането на атомна централа във Финландия, където всички акционери в проекта са и потребители на електроенергията, като гарантират изкупуването й на определени цени. "В България засега няма никакъв механизъм за връщане на инвестицията освен продажбата на електрическа енергия на свободния пазар", заяви той.

На пауза

Зам.-шефът на "Росатом" коментира и темата с на практика замразения заради пандемията проект. Месеци наред потенциалните инвеститори нямат достъп до т.нар. информационна стая, в която да се запознаят с документите по проекта. Не е ясно защо от Министерството на енергетиката не осигурят електронен достъп до книжата, за да отпушат цялата процедура. За "Капитал" оттам поясниха, че са разгледали различни варианти за продължаване на работата по проекта, включително и вариант за дистанционен достъп до документите в информационната стая.

"Това обаче е невъзможно с оглед на факта, че данните там са конфиденциални и няма как да бъдат предоставени онлайн. Цялата база данни, свързана с проекта, съдържа информация, която в голямата си част е конфиденциална", посочиха от министерството.

През юни три от петте компании в кратката листа за преговори се обединиха, за да работят заедно по проекта. Става дума за руската корпорация "Росатом" и заявилите готовност за доставка на оборудване компании Framatome SAS (Франция) и GE Steam Power (САЩ). "Това беше важно решение, защото искаме да реализираме този проект, като използваме всички най-добри достъпни в момента световни технологии", обясни Комаров. "Този консорциум далеч не изчерпва всички международни компании, които могат да вземат участие", заяви той.

* Статията е обновена в 16.45 ч.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-P
    telqk
    • + 18

    Нормално - трябва да се плаща данък асвабаждение при това дългосрочно. Още една герберастийска опорка изтече в канала.

    Нередност?
  • 2
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 1
    • + 14

    Направихме им на руснаците и им платихме с наши пари ВТОРИ руски газопровод през България (който дори няма да е българска собственост), а сега искат да им построим и платим за още един колосален корупционен проект. Нагли!!!

    Нередност?
  • 3
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • - 2
    • + 10

    Твърдо НЕ на икономическото безумие АЕЦ "Белене"

    Нередност?
  • 5
    crusible avatar :-?
    crusible
    • + 3

    Крадливата герберска пастмина тупа топката, ама началниците в Москва искат отговори. Иде Март месец и картите ще се разбъркат, така че този проект не го виждам следващите 4 години, освен ако в 90-тата минута мухибойко не направя някайва рязка маневра за проекта, ама пък него шубето го тресе яко, та надали.

    Нередност?
  • 6
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 5

    Не мога да разбера какво преговаряш с някой който те е ожулиш с милиард и горница и сега иска ти да си му гарант на стоката която той ще достави на каквито си пожелае цени. Няма такава корупция никъде по света както този измислен проект. Те за една тръба поискаха милиарди а за тази централа сигурно цената ще скочи на 25-30 млрд евро.

    Нередност?
  • 7
    aussie avatar :-|
    aussie
    • - 1
    • + 5

    И не разбирам как хора които нямат елементарни мениджърски способности се нагърбват да взимат такива радикални решения без дори и да разбират какво са решили. Просто някакво безумие цари в тази държава. Нали народа реши че не го иска този ядрен самовар, нали го отписахме напълно и им платихме масрафа на руснаците. Какво пак върти и суче Калинка Петкова като от енергетика хеле пък ядрена разбира колкото една кокошка от астрофизика.

    Нередност?
  • 8
    npw1472138688504261 avatar :-|
    Михаил Скендеров
    • - 1

    Всичко в Белене беше и щеше да е наред,но заради националните предатели Соломон Паси и Меглена Кунева,се скапа всичко.Долния евреин спре 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй,като излъга,че това е изискване на ЕС,а то дори предписание нямаше.Така ни лиши от 880мегавата супер евтина електроенергия,която продавахме в Турция,а себестойността на "тока" произвеждан в централата се повиши с 18%.Кунева и дадоха пост в УС на БНП Париба,която е основен вложител в румънската АЕЦ Черна Вода,чийто "ток" е доста по-скъп от този на Козлодуй,както и от този на бъдещата АЕЦ Белене.За капак,БиБитката и герберастите дозакопаха АЕЦ Белене,защото арбитражния съд ни осъди да платим неустойка на руснаците в размер на 600 милиона евро.Честито!

    Нередност?
  • 9
    npw1472138688504261 avatar :-|
    Михаил Скендеров
    • - 1

    До коментар [#8] от "Михаил Скендеров":Спирането на 3-ти и 4-ти енергоблок не оказа влияние на вътрешния ни пазар,но вместо да продаваме на турците електроенергия с печалба,ние започнахме да губим от тази сделка,защото цената на електроенергията от "американските" ТЕЦ-ове е много по-висока.Съответно,построяването на АЕЦ Белене,щеше да компенсира спирането на двата реактора,като всичко е било сметнато,но.....

    Нередност?
  • 10
    deaf avatar :-|
    deaf
    • + 1

    До коментар [#9] от "Михаил Скендеров":

    С това "американските" ТЕЦ-ове" ме изгуби...
    Другото,което показва,че лъжеш е опитът ти да прехвърлиш кривите дърва на други хора... Соломон Паси и Меглена Кунева са последните дупки на кавала и не са имали властта да решават каква да бъде политиката на България в енергийният сектор. Но на теб са ти дали опорната точка да криеш имената на истинските виновници като стовариш вината върху Паси и Кунева...

    Нередност?
Нов коментар