🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ предлагат руският реактор за АЕЦ "Белене" да се ползва в "Козлодуй"

Руското оборудване може да бъде допълнено с американски технологии, но засега България мълчи оглушително по този въпрос

Посланик Мустафа разпространи снимки от визитата си в ядрената централа, но нито енергийното министерство, нито самата АЕЦ "Козлодуй" споменаха нещо за това
Посланик Мустафа разпространи снимки от визитата си в ядрената централа, но нито енергийното министерство, нито самата АЕЦ "Козлодуй" споменаха нещо за това
Посланик Мустафа разпространи снимки от визитата си в ядрената централа, но нито енергийното министерство, нито самата АЕЦ "Козлодуй" споменаха нещо за това    ©  Посолство на САЩ
Посланик Мустафа разпространи снимки от визитата си в ядрената централа, но нито енергийното министерство, нито самата АЕЦ "Козлодуй" споменаха нещо за това    ©  Посолство на САЩ

Американският посланик Херо Мустафа вчера е била на официално посещение в АЕЦ "Козлодуй", по време на което за първи път обявява ясно и категорично послание от САЩ: руското оборудване за АЕЦ "Белене" може да се ползва за нов блок в Козлодуй в комбинация с американски технологии. Един ден по-късно все още няма реакция от българското правителство, а последната новина в сайта на енергийното министерство продължава да бъде от 12 ноември (преди 3 седмици).

Многозначителното мълчание от страна на българските власти показва най-малкото изненада и неподготвеност. А това, че е нямало представител на правителството, който да придружава американския посланик в "Козлодуй" (обект от стратегическо значение за националната сигурност със строго контролиран достъп), предполага опит за дистанциране от лансираната идея, която е против интересите на Русия.

В средата на октомври премиерът Бойко Борисов заговори за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", но с изцяло американски реактори и технологии, като категорично потвърди, че това няма да стане за сметка на АЕЦ "Белене". Изявлението му тогава беше изтълкувано като опит да се хареса на САЩ на фона на появилите се документи, които доказват, че руската "Газпром" финансира и строи със свои фирми и работници продължението на "Турски поток" през България. Сегашното предложение на американското посолство обаче сериозно бърка в тези сметки на Борисов да угажда и на Москва, и на Вашингтон с ненужни и скъпи проекти.

Какво казват американците

Официалната писмена позиция на посолството е, че посещението на посланик Мустафа в АЕЦ "Козлодуй" е в продължение на Меморандума за разбирателство в областта на ядрената енергия за граждански цели, подписан между САЩ и България на 23 октомври. Конкретната цел пък е била да се "проучи възможността за партньорство при разработване на решение за бъдещите енергийни нужди на България". Казва се още, че посланикът и ръководството на АЕЦ "Козлодуй" са обсъдили как централата се възползва от предимствата в инфраструктурата и човешкия капитал, както и възможността за "хибридно решение, което максимално да използва оборудването, което България е закупила преди за проекта "Белене", допълнено от най-добрите в класа технологии от редица западни доставчици".

Становището на посолството е, че такъв проект би бил по-устойчив от финансова гледна точка спрямо други опции и би се възползвал от вече съществуващите големи технически, екологични и сеизмични предимства на Козлодуй, висококвалифициран персонал, център за обучение, мерки за безопасност и сигурност и инфраструктура за пренос на електроенергия. "Успешният хибриден проект в Козлодуй би гарантирал голям обем от безопасна, надеждна, безвъглеродна енергия за българските граждани, като същевременно укрепва енергийната независимост и сигурност на България", пишат още американците.

Стена от мълчание

Някои енергийни експерти разтълкуваха всичко това като подадена от САЩ ръка към българското правителство, за да се измъкне от сагата с АЕЦ "Белене", особено след като руската "Росатом" заяви, че този проект няма как да се осъществи без държавни гаранции или задължително изкупуване на енергията. Логиката е, че България може да се откаже от "Белене", без да храчи допълнителни средства, и да използва част от платеното вече оборудване (единия реактор) за мощност в "Козлодуй", където е подготвена площадка за нов блок, има одобрена окончателна Оценка за въздействието върху околната среда, а също и готова инфраструктура. Затова от икономическа гледна точка това е много по-добро инвестиционно решение, а отгоре не всичко един 1000-мегаватов реактор би се вписал много по-лесно в енергийната система на страната, която трябва да развива ВЕИ и да постига висока енергийна ефективност. Но най-ключовото е, че самата АЕЦ "Козлодуй" може да е инвеститор в проекта, да използва своите екипи за поддръжка и експлоатация, а накрая да предложи средна цена на тока от новия и старите реактори, която да е конкурентна на пазара - неща, които са невъзможни при АЕЦ "Белене".

По нито един от тези въпроси обаче българските власти не са направили коментар. Няма дори съобщение от самата АЕЦ "Козлодуй" за посещението на посланик Мустафа. По същия начин нямаше и коментар на исканите от "Росатом" гаранции за "Белене". Което може да се възприеме като нежелание от страна на българските власти да вземат каквото и да е решение за бъдещето на ядрената енергетика.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 4

    Кучетата си лаят с керван или без керван ...

    Нередност?
  • 2
    val1320 avatar :-|
    val1320
    • + 1

    А има ли коментар по повод днешното решение на САЩ за Балканския Турски поток?

    Нередност?
  • 3
    zmuz avatar :-|
    zmuz
    • - 8
    • + 2

    Американският посланик Херо Мустафа за първи път обявява ясно и категорично послание от САЩ: руското оборудване за АЕЦ "Белене" може да се ползва за нов блок в Козлодуй в комбинация с американски технологии."

    Преди да го каже това, Мустафата, провериха ли колко ракии е изпила?

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 10
    • + 8

    До коментар [#3] от "zmuz":

    Не става въпрос за алкохолно опиянение, а за нещо много по-просто - посланичката си гони интересите на страната. И й е през .... какво ще става в поредния бантустан.

    За нещастие експертизата в Капитал е нулева. Зависимостта от ЮЕс грантовете - 100%. Какво очаквате при тая комбинация - простотия и зависимост?

    Вместо анализ, тук се лее пропаганда. Посланичката изобщо не търси на всяка цена приложение на руските реактори и няма резон от дежурния Капиталов упрек, че БГ продължава да е 16-та република на Путин.

    Просто Америка отдавна не може да прави нито реактори, нито ядрени централи. Уестингхаус преди години стана собственост на Тушиба, която фалираха онази му част,дето се опитваше неуспешно 20-30 г. да прави реактори и не можа да направи...

    Единственото, което сега работи в Уестингхаус, това е производството на ядрено гориво за чужди реактори. Имат завод и в Швеция.
    Всъщност това е далаверата на Мехмед: тъй като в родината й не могат да направят ядрен реактор, който да ни задължат да купим, както стана с Ф-16, са решили да се използва руското "гнездо" ВВЕР-1000 (все едно къде, но Козлодуй е доста по-реалистично място от гьола в Белене), за да се "снесат" в него касетките с ядрено гориво на Уестингхаус.

    Чел съм ядрени специалисти да пишат, че подобен експеримент - американско гориво за руски реактори - в украински АЕЦ ги е докарал до ръба на Чернобил-2.0. Пък и логично е приказките на Ахмед преди да се огласят, да се консултират с производителя на реактора - Росатом и да се чуе и неговото мнение. Просто, защото производителят отговаря за технологията и сигурността на реактора. Ама къде ти - това в пропагандиста Капитал няма как да се случи!

    Ситуацията ще е подобна, ако във вашия нов германски дизелов автомобил започнете да наливате американско фъстъчено масло. Дали в Мюнхен ще уважат гаранцията, когато двигателят ви избухне, а?
    А едно избухване в Козлодуй ще е доста по-запомнящо се, нали?

    Купеният Капитал става доста вредоносен с тая пропагандна летва, която размахва.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 8

    А, и Ивайло да уведоми дамата от Козяк, че БГ е собственик на 2 (два) руски реактора. И тя да вземе да си блъска главата какво да прави и с втория...

    Нередност?
  • 7
    peter_griffin avatar :-|
    Peter_Griffin
    • + 3

    Това е единственото разумно решение, беляне е мъртвороден проект.

    Нередност?
  • 8
    petkata1 avatar :-|
    petkata1

    "Логиката е, че България може да се откаже от "Белене", без да храчи допълнителни средства, и да използва част от платеното вече оборудване (единия реактор) за мощност в "Козлодуй", където е подготвена площадка за нов блок, има одобрена окончателна Оценка за въздействието върху околната среда, а също и готова инфраструктура. " -
    В интерес на истината логика има, но тя е насочена в друга посока, а за логиката после.
    Единственото вярно в твърдението е, че съществува ОРУ и Тренажор, като част от инфраструктурата и Оценка за въздействието върху околната среда и само това. Площадка - НЯМА, има само една земеделска нива. Проект - НЯМА. Геоложки проучвания, на така наречената площадка НЯМА. Лиценз на площадката НЯМА.
    Относно Белене - площадка ИМА, геоложки проучвания правени многократно ИМА, Оценка за въздействието върху околната среда ИМА, лиценз ИМА, проект ИМА, оборудване ИМА, инфраструктура шосейна, железопътна и речна ИМА, строителна и монтажна база ИМА, строителна лаборатория ИМА, пречиствателна станция ИМА, жилищна територия нуждаеща се от реконструкция и модернизиране ИМА, учебно заведение за подготовка на кадри ИМА, кранови пътища ИМА, бетонен възел ИМА, периметрова охрана ИМА, стол за изхранване на работниците ИМА, телекомуникационна инфраструктура ИМА, подготвен котлован ИМА.
    Единствено НЯМА Открита Разпределителна Уредба за връзка с енергосистемата и Тренажор за обучение. Предимството на Козлодуй от Тренажора е относително, защото той е съобразен с организацията и подредбата на щита за управление на конкретните блокове. Прякото му използване без промени ще е затруднено. А ако изграждането на едно ОРУ е проблем, по-добре хората разискващи този въпрос да си събират багажа и в дън горите. Не се нуждаем от неграмотници.
    А сега за логиката - тя е насочена в посока на безконтролно харчене на едни пари и лапане на огромни комисионни по идеята за Козлодуй. Тези средства трябва да се насочат по предназначение към Белене. Не че тази логика не е прилагана в Белене. Но вече е приложена и повторението ѝ е компрометирано и за това се подклажда Козлодуй.
    Лично аз нямам нищо против Козлодуй. Дори ще се радвам ако централата се развива с нови съоръжения в бъдеще.
    А относно държавната гаранция - в някой друг разговор, защото това е много интересна тема, засягаща отговорност и печалба.

    Нередност?
  • 9
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Със скоростта, в която се движат, докато направят следващата "първа копка", енергийния баланс отдавна ще е гарантиран с всякакви други мощности.

    Всичко е добре, когато свършва добре. Хич не ми е приятен Борисов, но ми хареса как финтираха руските интереси с минимална загуба за обществото.

    Нередност?
  • 10
    tonkakg avatar :-|
    Tonka Georgieva

    Америка казала на България... Аман от чужди предложения!

    Нередност?
Нов коментар