Държавният ТЕЦ "Марица-изток 2" произведе нови 191 млн. лв. загуба и още дългове

Дейността на централата е спаднала с 45% спрямо 2019 г., но загубата остава в същия размер и вече е над половината от приходите

   ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Държавната централа не успява да се стабилизира дори с огромната държавна помощ, която получава.
  • В дружеството не се правят никакви оптимизации и въпреки драстично понижената натовареност разходите за заплати остават същите.
  • ТЕЦ-ът не е успял да подаде почти никаква енергия на борсата поради високата цена на тока, който произвежда.

Финансовото състояние на ТЕЦ "Марица-изток 2" продължава да се влошава с бързи темпове въпреки огромната държавна помощ, която централата получи през тази година. Отчетената към края на септември загуба се повишава до внушителните 191 млн. лв., а дълговете се увеличават с нови 130 млн. лв. само за шестте месеца от април до септември. В същото време произведената енергия е с 45% по-малко, а продажбите на ток на енергийната борса са невъзможни заради високата производствена цена на ТЕЦ-а.

Централата реално съществува само защото държавата я поддържа изкуствено, очевидно страхувайки се от стачки на работниците. Реално от ТЕЦ "Марица-изток 2" в момента няма почти никаква нужда и полза, тъй като спокойно може да бъде заместена с по-голямото натоварване на т.нар. американски ТЕЦ, както и на ВЕЦ-овете на НЕК в Рило-родопския регион, където проблем с нивото на водите няма. Но в момента тези мощности се ограничават, за да може все пак ТЕЦ "Марица-изток 2" да припалва котлите си - средно централата е работила с около 25% от мощността си през първите 9 месеца на тази година. Скъп детайл е, че за произведена енергия централата получава преференциална цена, която плащат всички крайни потребители - и битовите, и компаниите.

Поддържането на ТЕЦ "Марица-изток 2" без дългосрочен план, а само чрез наливане на пари, е и в основата на това България да няма ясна стратегия за развитие на енергетиката, както и да не обръща внимание на новите и много по-евтини технологии.

На респиратор от БЕХ

От икономическа гледна точка държавният ТЕЦ трябваше отдавна да е във фалит - натрупаната загуба на компанията вече е над един милиард лева, а общата сума на дълговете е над 1.12 млрд. лева. Показателно за абсурдната ситуация, в която се намира тази централа, е, че за деветте месеца на 2020 г. има приходи 336.5 млн. лв. и загуба 191 млн. лв., която представлява 56.8% от оборота. При такова съотношение не би трябвало да съществува който и да е икономически субект, но в случая държавата упорито продължава да го поддържа и да не изисква реформи.

ТЕЦ "Марица-изток 2" е в това състояние няколко месеца след като държавата мобилизира 1 млрд. лева за "спасяването" й. На 4 март БЕХ реши да увеличи капитала на централата с 597 млн. лева, като трансформира част от дълга на ТЕЦ-а към холдинга, а през май купи и необходимите квоти парникови газове за 2019 г. на стойност общо 306 млн. лв.

Нещо повече - сега, в междинния си отчет към третото тримесечие, дружеството посочва, че до края на годината няма да може да прави нови плащания по заемите си от БЕХ, или с други думи, директно обявява, че ще изпадне в просрочие. Вместо подобна заявка да доведе до съдебни искове и проверки, в случая се подготвя консолидирането на тези задължения в един общ кредит от 350 млн. лв. и гратисен период за обслужването му поне до 1 юли 2021 г.

Изпълнителният директор на ТЕЦ "Марица-изток 2" Живко Динчев е и в борда на директорите на Българския енергиен холдинг и на практика сам одобрява собствените си искания за спасяване. Което при всички случаи не е никак стимулиращо за подобряване управлението на ТЕЦ-а - логиката е, че ако закъса в дъщерното дружество, Динчев може да си помогне чрез холдинга и пак да си получава пълните възнаграждения като мениджър и на двете места, нищо че финансовото състояние на поверената му централа се влошава непрекъснато.

И без никакви оптимизации

Най-видимата причина за тежкото положение, в което е изпаднала държавната ТЕЦ, са разходите й за CO2 емисии - почти 185 млн. лв. до септември. Това не е изненада, а дългосрочна политика на ЕС, от над 15 години, която българските управници са проспали или са се надявали нещо да се промени. Квотите за вредни газове бяха въведени с цел да се ограничи вредното въздействие върху климата и поскъпването им е ясна и целенасочена политика на Брюксел с очертани и занапред рамки - очаква се до 5 години цената на квотите да се удвои спрямо сегашните нива (25 - 30 евро/тон). Казано иначе през изминалите години можеше да се предприемат действия за модернизиране или дори трансформиране на централата, така че сега да е в по-конкурента позиция.

Вместо да говорят за това, от централата сега се оплакват, че трябва да правят вноски във фонда "Сигурност на електроенергийната система" в размер на 5% от приходите им, както и да плащат за достъп до мрежата на Електроенергийния системен оператор. Но това е нещо, което правят всички останали производители и само показва сбърканото разбиране на ръководството, че трябва да имат привилегирован статут, за да оцелеят, но не и да предприемат оптимизации и реформи. Например дружеството не казва нищо по повод това, че му се налага да издържа футболния клуб "Берое".

Няма и дума за реално съкращение на служители - към края на септември социално осигурените са били 2333, а година по-рано 2370. Дори въпреки 34-мата души по-малко и факта, че две трети от персонала не би следвало да работи, щом и самата централа не работи с повече от 25%, разходите за заплати се увеличават. Данните в отчета сочат, че за възнаграждения са изплатени 53 млн. лв., докато към същата дата на 2019-а сумата е била 52 млн. лева. Или средно по 2527 лв. на зает. Като това са само заплатите, без социалните осигуровки и данъците за сметка на работодателя, които са още 16 млн. лв., или по 762 лв. на човек. В държавния ТЕЦ има и допълнителни придобивки за работниците като т.нар. социално-битово и културно обслужване (СБКО), за което са похарчени общо 7.6 млн. лв., или средно по 363 лв./месец за осигурено лице. Допълнително са и парите за храна - общо 4.3 млн. лв., или по 205 лева на човек. Така цялата сметка с разходите за персонала става 81 млн. лв., което прави средно по 3857 лв. брутен разход на човек.

18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    silverman avatar :-|
    silverman
    • - 2
    • + 1

    'Защо до сега "Зелените" не са блоирали Орлов мост, както правят за щяло и нещяло?

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 1

    А обслужващата я МИНИ МАРИЦА - ИЗТОК "спечели" 30.7 млн. лв. коронасубсидии до сега! Данните са до м. 9 вкл., а се очаква да получи евентуално и за м. 10, м. 11 и м.12, по около 9.5 млн. лв. на месец!
    https://bird.bg/corona/?q=833017552

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 2
    • + 1

    Големите получатели на коронасубсидии с голям брой бъдещи гласоподаватели: https://bird.bg/corona/?q=all
    30.7 млн. лв. за МИНИ МАРИЦА - ИЗТОК
    13.4 млн. лв. за АРСЕНАЛ
    10.3 млн. лв. за БЪЛГАРСКИ ПОЩИ
    и много други подобни
    Както и над 10 млн. лв. за казина и хазарт!

    Нередност?
  • 4
    gmalinov avatar :-@
    gmalinov
    • - 4
    • + 5

    Докога бе? ДОКОГА ще ви търпим, нещастници такива? На някой дреме ли му за хилядите други, останали без работа заради ковид, мовид и т.н. причини? Защо заради 2000 души трябва да страдат стотици хиляди, милиони? Защо още ви хрантутят, а не ви затворят завинаги? Какво? Ще стачкувате ли? Заради какво? Щото ви е гот на държавна хранилка, без да работите, без да ви пука за никой, освен за вас самите, без да ви пука за отровите, които тровят дори и съседите ни. Вие сте срам за държавата, срам! Бойко Борисов - Страхливия става плазмодий само като чуе, че някой щял да стачкува и затова се е снишил и е оставил оная убавица Теменужка да се обяснява пред медиите заради ВАС. А вас трябва да ви затворят веднъж завинаги и да се приключи с тая драма, не искам от моите пари да ви плащат огромните заплати, които дори не сте си изработили...

    Нередност?
  • 5
    lli1607201983695509 avatar :-|
    Yordan Stoyanov
    • - 1

    Тази статия тук публикувана за мен и читателите не е полезна с нищо, ако не бъде предоставена наред с фактите и доказателствата на базата на които е написана като въпрос.. или проблем.. или незнам на какво съдебно ниво.. на съответното място за отговор и евентуално движение по решението му!..
    Аз не разбирам нищо от политика и как се процедира при подобни действия, но имаме такива хора.. Дори и авторът на статията би трябвало да е запознат по подробно. Представете си сведенията като проблем, където му е мястото. Тук не е полезно с нищо всичко написаното, освен още вбесени граждани, още отчаяни от управата ни граждани.. и като които четат и незнаят какво да правят с тази информация!..

    Нередност?
  • 6
    vjn1607202319695511 avatar :-|
    Ivaylo Shekoff
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#4] от "geordgeo":

    А бе, Вие, ГОЛЕМИТЕ РАЗБИРАТЕЛИ що не дойдете само за две седмици да поработите при нас и тогава да видим дали ще сте на мнение, че само си получаваме заплатите без дори да ходим на работа, А? ?!!! Защото имам чувството, че имаш трудов стаж само в социалните мрежи!!!

    Нередност?
  • 7
    Rosty avatar :-P
    Ростислав
    • - 2
    • + 6

    За същия период така наречените Американските централи са произвели над 250 милиона лева дълг, който НЕК е изкупил по договор. Защото НЕК купува СО2 емисиите на тези централи и е длъжна да плати всеки допълнителен разход, за екология например. От своя страна БЕХ дава заем на държавната ТЕЦ2, за да съществува. Т.е. всички централи на въглища в Маришкия басейн НА ПРАКТИКА получават НЕРЕГЛАМЕНТИРАНА ДЪРЖАВНА помощ. И всичко това, заради СО2 данък, налаган от ЕС, за да се подпомага изкуствено ВЕИ индустрията. И всичко това се нарича "зелена сделка" и "справедлив преход" - вицове! :)

    Нередност?
  • 9
    eog1607228633695531 avatar :-|
    Михаил Добрев
    • - 1
    • + 3

    Условията на труд,въобще не са лесни,както пише автора.Че има много неоправдани разхода ги има,но да пише за заплати ,въобще не съм съгласен.3857лв.средна заплата За храна отделно,не дават в централата.Ако неговата заплата е 5000лв а моята1000 лв.това значи ли че аз получавам средно 3000лв.заплата.От тук от там чул и видял нещо и хайде статията готова.

    Нередност?
  • 10
    qeb02695535 avatar :-|
    qeb02695535
    • - 1
    • + 4

    Както казват нашите англо-говорящи братя "A half of the truth is a full lie", Или "само половината истина си е цяла лъжа". Автора не коментират по каква "преференциална" цена тока от ТЕЦ-а се изкупува от държавата на така наречения "регулируем пазар" и на каква цена държавата е длъжна да купува тока от "американская" уж ТЕЦ.
    Така че има някакви цифри, някакви разсъждения и най-вече обвинения, което е целта на статийката. И толкова.

    Нередност?
Нов коментар