🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика

Облекченията за нови ВЕИ вече са факт, но реформата в енергетиката се отлага; Защо Борисов се отказва от АЕЦ "Белене" и ще строи 7-ми блок на "Козлодуй"; "Еврохолд" може да придобие дружествата на CEZ

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Ако първата половина на януари не бе изпълнена с големи енергийни новини, то едва ли може да се каже същото за втората. Само в рамките на няколко дни премиерът Бойко Борисов отново зачеркна АЕЦ "Белене" и "насочи" реакторите към изграждането на нов блок в АЕЦ "Козлодуй".

Оказа се, че оборудването за АЕЦ "Белене" може да се използва за нова мощност на АЕЦ "Козлодуй" - това са показали експертните доклади - икономически, екологичен и технически. Новината бе обявена след среща на Борисов и изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов, с което се даде ясен знак за смяна на курса.

Още в началото на декември м.г. започна работа по проучване на възможностите за нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй", след като през февруари бе издадена положителна екооценка на проекта.

Темата за изграждането на седми блок в Козлодуй бе съживена от Борисов през есента на 2020 г., десетина дни след като в София помощник държавният секретар в Бюрото по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ Франсис Фанън обяви, че АЕЦ "Белене" е лош проект, който няма да защити енергийната сигурност на страната.

В същото време енергийният регулатор одобри сделката за ЧЕЗ и така на практика продажбата върви към финал. Тя най-вероятно ще бъде приключена през второто тримесечие на 2021 г., ако холдингът успее да осигури финансирането. Това става три месеца след като Комисията за защита на конкуренцията промени на 180 градуса първоначалното си решение и одобри продажбата на активите на CEZ в България на "Еврохолд", сделката получи зелена светлина и от енергийния регулатор.

С това на практика продажбата на активите на чешкото дружество премина цялата административна процедура и остава да бъде финализирана между продавача и купувача със самото плащане на договорената сума - 335 млн. евро.

Също през седмицата Народното събрание успя да гласува първите за годината промени в Закона за енергетиката. Те най-общо са насочени към нови облекчения за инвестициите във ВЕИ, повишаване ликвидността на енергийната борса и безлихвени кредити за енергийна ефективност.

Предложения на ДПС за кардиналната промяна на сектора, които бяха внесени в последния момент между първо и второ четене без предварителни обсъждания, бяха оттеглени. Те бяха свързани с либерализацията на пазара на ток и принципно се подкрепят от ГЕРБ, тъй като са в основата и на тяхната енергийна политика, но депутатите решиха, че реформата трябва да бъде извършена от следващия парламент.

Какво още? Производството от ВЕЦ е с ръст от над 200% след дъжда и студеното време; Вятърният парк между Шабла и Каварна ще е с нов собственик; Енергийното бъдеще на България - ВЕИ, водород или АЕЦ?

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ