Вятърният парк между Шабла и Каварна ще е с нов собственик

Базираната в Швейцария унгарска фирма МЕТ получи разрешение да купи централите на Enel в сделка за 35-40 млн. евро

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Петият по големина вятърен парк в България - този на "Енел грийн пауър България" край Шабла и Каварна с мощност 42 мегавата, ще има нов собственик - базираната в Швейцария унгарска фирма МЕТ. Комисията за защита на конкуренцията вече одобри сделката, която беше обявена още през октомври 2020 г., като конкретният купувач е дъщерна на MET фирма - MET Renewables Holding.

От компанията не оповестяват стойността на сделката, а пазарната оценка е трудна, тъй като в България продажби на вятърни паркове не е имало през последните години. Освен това бизнесът не е стандартен - има преференциална цена за изкупуване на енергията, но и ограничен живот от 25-30 години, след който турбините стават неефективни.

През изминалите две години МЕТ стана един от значимите търговци на ток и газ в страната и прави заявки за още по-голямо разрастване. Българското подразделение на швейцарския холдинг - "МЕТ енерджи трейдинг България", е и единственото друго дружество освен руската "Газпром експорт", което резервира капацитет за пренос на газ по продължението на "Турски поток" през България. Придобиването на вятърния парк обаче е първата инвестиция на групата в български активи.

"MET Group вече присъства на пазара с други търговски дейности, следователно наблюдавахме отблизо местните възможности за сливания и придобивания и с тази транзакция намерихме подходящата точка за влизане. България има силно развита индустрия за възобновяема енергия с благоприятни метеорологични условия", заявиха от компанията за "Капитал" през ноември 2020 г. и посочиха, че имат за цел да създадат диверсифицирано портфолио за производство на възобновяема енергия от няколко стотици мегавата в Централна и Източна Европа, включително слънчеви и вятърни проекти.

За какво е сделката

Конкретният вятърен парк е въведен в експлоатация през 2010 г., като има 25-годишен договор за изкупуване на произведената енергия по преференциални цени от НЕК. За 2019 г. общата печалба на 14-те дъщерни дружества на "Енел", които управляват отделените турбини (всяка с по 3 МВт мощност), е малко над 5.5 млн. лв.

Към момента остават 15 години по договора за преференциално изкупуване и още максимум 5 години допълнителен живот с намалена продуктивност и възможност за продажби на свободния пазар. При сравнение с други регионални сделки и предвид оставащия живот на вятърните централи, може да се предположи, че оценката на придобиваните от MET активи е около 35 - 40 млн. евро. Самото плащане за придобиването обаче ще бъде значително по-малко, тъй като дружествата на "Енел" имат над 48 млн. лв. задължения - основно по инвестиционния кредит, който компанията майка им е отпуснала преди 10 години за изграждането на вятърните турбини.

Това обаче не е първата ВЕИ инвестиция на MET в региона - през 2019 г. MET Renewables започна работа по изграждането на вятърната централа Plandište в Сърбия с мощност 102 мВт. Интересното в случая е, че партньор в начинанието е базираната в Сърбия енергийна компания NIS, която е собственост на руската "Газпром". MET Renewables и NIS създадоха съвместно предприятие, след като първата придоби от трета страна 50% дял в сръбския проект за вятърна електроцентрала.

Газови интереси

"МЕТ енерджи трейдинг България" е единствената компания освен руската "Газпром", която взе участие в процедурата на "Булгартрансгаз" за резервиране на капацитет по продължението на "Турски поток" през България. Това даде повод за коментари в бранша, че МЕТ е близка до руска компания, но от дружеството са категорични, че подобни твърдения са неоснователни и не се базират на факти, а само на предположения. "Стратегията на групата включва трайно присъствие на пазарите в региона и в тази връзка за нас представлява интерес именно капацитет, който предлага нова връзка към пазари, където МЕТ има активна дейност", обясняват още от дружеството и посочват, че крайните собственици на групата са публични - 80% физическите лица, пряко ангажирани в управлението на компанията, а други 20% се притежават от сингапурската Keppel Corporation.

Сделките с природен газ на "МЕТ енерджи трейдинг България" през 2019 г. са за 62 млн. лв. (или 68% от приходите), а останалите 30 млн. лв. са формирани от търговията с електроенергия - закупена от български производители и продадена на едро, вероятно при износ. Интересно е, че една трета от продадения природен газ е за крайни потребители в страната, което означава, че "МЕТ енерджи трейдинг България" не просто е в търговията на едро, а вече се конкурира на българския пазар с компании като "Булгаргаз", "Овергаз" и т.н., а вероятно и на пазара на дребно в Гърция.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olg05611268 avatar :-|
    olg05611268

    Интересна статия , направи ми впечатление следното:

    "Освен това бизнесът не е стандартен - има преференциална цена за изкупуване на енергията, но и ограничен живот от 25-30 години, след който турбините стават неефективни."
    Реално турбините, инсталирани на нашата територия биха имали такъв живот - ако бяха нови. Това с голяма вероятност са стари 20-на годишни немски или холандски турбини с още по-кратък оставащ живот. Предстои да гледаме театро в близките години от сорта - замяна на мощности с по-нови и такива с увеличен капацитет; препродажба на старите турбини - след като са си изживяли живота - на някоя близка страна, напр. Грузия Украйна.

    Нередност?
Нов коментар