"Еврохолд" получи финално разрешение да придобие дружествата на CEZ

Сделката за 335 млн. евро най-вероятно ще бъде приключена през второто тримесечие на 2021 г., ако холдингът успее да осигури финансирането

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Три месеца след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) промени на 180 градуса първоначалното си решение и одобри продажбата на активите на CEZ в България на "Еврохолд", сделката получи зелена светлина и от енергийния регулатор. С това на практика продажбата на активите на чешкото дружество премина цялата административна процедура и остава да бъде финализирана между продавача и купувача със самото плащане на договорената сума - 335 млн. евро.

Все още няма яснота защо държавата промени негативното си отношение към възможността "Еврохолд" да купи бизнеса на CEZ в страната. Миналото лято в един от разпространените записи с гласа на премиера Бойко Борисов се чу следното: "Раздуйте това, че вкарах КФН (Комисията за финансов надзор) по "Еврохолд", на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, това е много важно", на 24 април 2019 г. от КФН съобщиха, че са се "самосезирали" и започват проверка на "Еврохолд България" АД. Обявената цел на комисията бе да провери финансовото състояние на компанията "с оглед бъдещите придобивания, включително на "ЧЕЗ Разпределение България" и "ЧЕЗ Електро България". След това "Еврохолд" получи забрана от КЗК да купи електроенергийните дружества.

Какво се продава

Сделката включва 67% от капитала на "ЧЕЗ Разпределение България", което притежава мрежата, и компанията за снабдяване с електроенергия "ЧЕЗ Електро България", както и 100% от акциите на търговеца на ток "ЧЕЗ Трейд България", компанията за IT услуги - "ЧЕЗ ИКТ България", фотоволтаичния парк "Фри енерджи проджект Орешец", дружеството за производство на електричество от биомаса - "Бара груп", и "ЧЕЗ България" - компанията майка, която координира и управлява дейността на всички дружества на чешката група в страната.

В случая КЕВР се е произнесла единствено за придобиването на "ЧЕЗ Разпределение", което именно е лицензирано по Закона за енергетиката, но не и за останалите дружества, които се продават. Това е така, защото КЕВР има ангажимента да одобрява само сделки за търговски дружества, които извършват лицензионна дейност по пренос и разпределение на електрическа енергия, газ и др. Регулаторът бе задължен да одобрява подобни продажби (с над 20% от активите на енергийните дружества) със законодателни промени отпреди близо три години, когато кандидат за активите на CEZ в България бе пазарджишката "Инерком" на Гинка Върбакова.

От краткото съобщение на КЕВР става ясно, че становища по сделката са дали Министерството на вътрешните работи, Държавна агенция "Разузнаване", Държавната агенция за национална сигурност, Министерството на енергетиката и Комисията по финансов надзор. Точно какво пише във всяко от тях обаче не става ясно, но очевидно според държавните институции придобиването на активите от страна на "Еврохолд" не представлява проблем. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд - София-град, в 14-дневен срок, но в случая заинтересована страна е само "Еврохолд".

Как ще стане сделката

"Разрешителните от антимонополния орган и енергийния регулатор ни позволяват да пристъпим към финансирането и финализирането на сделката. Имаме подкрепата на глобални инвестиционни банки с богат опит в подобни сделки, които ще обезпечат необходимия заемен капитал", коментира в официално съобщение Васил Стефанов, ръководител "Придобивания и сливания" в "Еврохолд България". Той изтъква, че след завършване на придобиването компанията ще работи за "създаването на силна регионална ютилити компания".

"Еврохолд" ще придобие контрол над бизнеса на "ЧЕЗ груп" в България чрез своята дъщерна и специално създадена за целта Eastern European Electric Company B.V. (EEEС).

Цената от 335 млн. евро ще бъде осигурена чрез собствени средства и заемен капитал от две чуждестранни банки - най-голямата германска търговска банка Deutsche Bank и японската Nomura. Заемното финансиране се очаква да бъде 300 млн. евро, като по информация на Bloomberg TV Bulgaria двете кредитни институции ще участват с равни дялове в кредита.

Реакцията на борсите

След новината за решението на КЕВР акциите на двете дружества на ЧЕЗ, които се търгуват на борсата - "Електро" и "Разпределение", рязко поскъпнаха на БФБ (към 15.30 часа). При първото повишението беше с малко над 30% до 30 000 лв. за акция, но при едва 3 сделки за по една акция. При "ЧЕЗ Разпределение" поскъпването е с 14% до 292 лв. за брой. В момента това е и втората най-голяма компания по пазарна капитализация (след "Чайкафарма") на борсата с 563 млн. лв. стойност. Тази на "ЧЕЗ Електро" е 150 млн. лв., или за двете общо тя е 713 млн. лв.

През последните месеци, а преди това и години, именно очакванията за сделка движеха цените на двете дружества нагоре - когато перспективите бяха добри, акциите растяха, но когато регулаторите я забраняваха, те падаха. След покупката новият собственик на публичните дружества на ЧЕЗ трябва да обяви и търгово предложение за акциите на дребните собственици (дела от 33%).

Кандидатът "Еврохолд България" също е публично дружество и неговите акции поскъпнаха с около 13%, но при едва 2550 лв. оборот от сделки. Неговата капитализация е 435 млн. лв.