Облекченията за нови ВЕИ вече са факт, но реформата в енергетиката се отлага

ДПС оттегли предложенията си за кардинални промени в сектора, но те ще трябва да бъдат разгледани веднага след изборите

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Депутатите одобриха серия от промени в Закона за енергетиката, които най-общо са насочени към нови облекчения за инвестициите във ВЕИ, повишаване ликвидността на енергийната борса и безлихвени кредити за енергийна ефективност.

Предложения на ДПС за кардиналната промяна на сектора, които бяха внесени в последния момент между първо и второ четене без предварителни обсъждания, бяха оттеглени. Те бяха свързани с либерализацията на пазара на ток и принципно се подкрепят от ГЕРБ, тъй като са в основата и на тяхната енергийна политика, но депутатите решиха, че реформата трябва да бъде извършена от следващия парламент.

За повече зелен ток

Най-важната поправка в Закона за енергетиката е тази, която освобождава новите ВЕИ проекти от задължителната към момента вноска към фонд "Сигурност на електроенергийната система" в размер на 5% от приходите им. Това е ключово за новите инвестиции, тъй като точно тези 5% могат да направят проектите конкурентни на свободния пазар, без да има нужда от субсидии за дейността им.

Въпросната поправка ще важи със задна дата - от 1 януари 2021 г., макар че това е без реално значение, тъй като в дните от Нова година насам няма нито една въведена в експлоатация ВЕИ централа.

Одобрено бе и извеждането на още ВЕИ производители на свободния пазар, с което ще се осигури още по-добра ликвидност на енергийната борса с оглед задължителното излизане на пазара на фирмите от това лято. Сега на нея електроенергия продават централите с мощност над 1 мегават, докато от началото на новата регулаторна година - 1 юли, това ще важи и за по-малките инсталации от 500 kW до 1 MW.

Енергийна ефективност на всяка цена

Една от новостите, която бе внесена в последния момент от ГЕРБ, е фонд "Сигурност на електроенергийната система" да поеме лихвите по заеми за енергийна ефективност. Средствата ще могат да бъдат ползвани от всички граждани, стига да отговарят на условията, които предстои да бъдат одобрени от Министерския съвет, обясни председателят на енергийната комисия в НС Валентин Николов от парламентарната трибуна.

Тази промяна може да осигури достъпно финансиране за предстоящото саниране на сгради по Плана за възстановяване. Предвидения за целта бюджет е 2 млрд. лв., като според първоначално представения проект на плана помощта трябваше да покрива 100% от разходите, но изглежда, че ще бъде предложено да има самоучастие от 10-15%.

Водородното бъдеще

В закона бе включена и друга изцяло нова част, която дава определение на водорода, включително и на термина "зелен" водород, като енергиен носител. Предложението дойде от ГЕРБ, но то е особено атрактивно за ДПС предвид увлечението на почетния председател на движението Ахмед Доган, който е член на "Българско водородно общество". А още в края на м.г. пък новият стар председател на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че "в областта на енергетиката трябва да променим из основи своите представи и начини на мислене. Трябва да сме готови, а защо не и да сме пионери на политиките за водородната икономика".

Отложената реформа

"Всички са съгласни с нуждата от реформа в енергетиката, всички са съгласни, че това са кардиналните промени за сигурност и стабилност, но питат защо сега", коментира Рамадан Аталай предложенията си, които ден по-рано бяха блокирани от енергийната комисия. По думите му предложенията са спешни с оглед либерализацията на пазара на ток, която трябва да е факт съвсем скоро, "ако искаме да спазим закона и директивите". Най-общо те предвиждаха НЕК да не е вече обществен доставчик, а ЕРП да купуват енергия от борсата, да се прекратят дългосрочните договори с американските централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3" и те да излязат на свободния пазар, както и въвеждането на механизъм за капацитети, от който би могла да се възползва държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", а също и ТЕЦ "Варна" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган или свързаният с Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол".

"Не е начинът да се внасят подобни промени без обществена дискусия", категоричен бе председателят на енергийната комисия в НС Валентин Николов. По думите му дългосрочните договори с американските ТЕЦ-ове са деликатна тема и за нея е сформирана работна група. "Надявам се след изборите да има правителство, което да може да реши този проблем", коментира той.

Според Таско Ерменков от БСП в случая каруцата се поставя пред коня - той отбеляза, че промените на ДПС са важни, но моментът за тяхното гласуване не е подходящ. "Промените може да са добра стъпка, но може и да оправдаят поговорката, че пътят към ада е постлан с добри намерения. Как говорим за пълна либерализация, без да сме определили кои и колко са енергийно уязвимите групи? В края на този мандат, с това доверие, едва ли е легитимно да се приемат революционни промени в енергетиката", обобщи той.

Вероятно същите промени ще бъдат внесени още в първите дни на новия парламент след изборите на 4 април, тъй като реформите трябва да станат факт преди 1 юли.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    venelingeologia avatar :-|
    venelingeologia
    • - 2
    • + 2

    Тия шейтани от ДПС отново се позиционираха на върха на зеления евпопейски ятаган. Енергетически визионери в България не липсват, няма вече истински експерти. А модната линия е привлекателна, симпатична и т. н., но няма икономически фундамент. Ще пада голямо надлъгване, докато БРИК-оподобните си горят достъпните изкопаеми източници, А ЕС пропагандира "висока мода" и прахосва милиарди.

    Нередност?
Нов коментар