🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Въпреки доставките от Азербайджан и резервите в Чирен газът поскъпва със 7%

Само от началото на годината цените на международните пазари са се увеличили средно с 40%

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Цената на природния газ за февруари ще бъде увеличена до 28.92 лв./мВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) от началото на следващия месец. Това е с около 7.4% повече в сравнение с настоящите 26.93 лв./мВтч и ще бъде най-високата цена от март 2020 г. насам. Новата тарифа бе заложена в последното заявление на обществения доставчик "Булгаргаз" до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), а от приетия днес доклад на регулатора сега става ясно, че той ще се съобрази с искането.

Възможно е тарифата да бъде коригирана минимално в последния момент - причината е, че цената на газа се определя финално на всяко 1-во число на месеца, а същия ден "Булгаргаз" представя актуалните данни за природния газ на борсите за целия предходен месец.

Въпреки това увеличение цените на газа в България остават значително по-ниски от тези в Европа. Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов коментира, че само в рамките на два месеца - между началото на декември и края на януари тарифите на международните пазари са се увеличили с 45%. "Независимо от това цените за българските потребители през февруари ще бъдат с 15-20 на сто по-ниски от нивата на газовите хъбове в Западна Европа, тъй като общественият доставчик ще предлага количества от газовото хранилище в Чирен, количества по договора за доставки с "Газпром" и по договора за азерски газ", обясни той.

В началото на годината цената на природния газ бе намалена с около 3%, а основната причина за това бяха именно доставките от Азербайджан. "Булгаргаз" има договор за покупката на азерски газ от началото на 2021 г. и доставката му трябва да става през Трансадриатическия газопровод TAP (Trans Adriatic Pipeline) и газовата връзка с Гърция. Изграждането на тръбата с южната ни съседка обаче се бави и едва ли ще е готова преди есента. Заради това вносът на азерски газ в България става през съществуващото трасе при Кулата.

Какво се случва на борсите

Цените на една от основните европейски платформи - холандския хъб TTF, търговията в сегмента "Ден напред" се развива без изненади в последните дни. От началото на годината тарифите се движат между 18 и 21 евро/мВтч, като днес цената е 19.52 евро/мВтч. Изключение прави само 13 януари, когато цената достигна почти 27 евро/мВтч.