🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика

Как да се разделим с въглищата – с повече ВЕИ и водород; "Еврохолд" ще търси 100 млн. евро от борсата за покупката на активите на ЧЕЗ; Хартата, която може да застраши зеленото бъдеще на Европа;

Сделката за CEZ напредна през изминалата седмица. "Еврохолд България" обяви, че планира да набере 100 млн. евро на Българската фондова борса, като средствата ще бъдат използвани за финансиране на придобиването на дружествата на CEZ Group в България, както и за инвестиции в развитието на двата основни бизнеса на холдинга - енергетика и застраховане.

Самата сделка с CEZ е за 335 млн. евро, а за публичните електроразпределителни компании ще трябва да се предвидят средства и за задължително търгово предложение към останалите акционери. Така, че компанията ще трябва да осигури и още солидно дългово финансиране.

И още - Центърът за изследване на демокрацията представи най-новия си анализ, посветен на ускоряването на енергийния преход в България. Според експертите най-бързият и най-евтиният начин за декарбонизация на икономиката ще бъде незабавното спиране на въглищните централи и запазване на ниския дял на природния газ в производството на електроенергия. Идеята е те да бъдат заместени от нови ВЕИ инсталации, офшорни вятърни зони в морето и водород.

Експертите изтъкват, че е нужно въвеждането на ВЕИ търгове за присъединяване на нови мощности, както и насърчаване на масовото създаване на енергийни общности от домакинства и малки и средни фирми, които на практика да станат независими.

Какво друго?

Водните централи свалиха цената на борсовия ток и вдигнаха износа - От началото на март борсовата цена на електроенергията в България е най-ниската в Европа - 47.69 евро за мегаватчас. От началото на годината пък средната цена на тока е 49.99 евро/мВтч, като само в Португалия и Испания е било по-евтино. Това е нова ситуация за България, която през предишните две години често регистрираше най-високите стойности на електроенергията.

Цената на природния газ пада с 5.5%, но може да се увеличи с 16.6% през април - според изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов се очаква през март 2021 г. цените да бъдат с 15-16% по-ниски от нивата на газовите хъбове в Западна Европа, тъй като "Булгаргаз" ще предлага количества и от хранилището в Чирен и по договора с азербайджанска компания, които са с по-ниски тарифи. Намалението през март обаче ще бъде "наваксано" през април, когато се очаква цената на газа рязко да се повиши.

Билбордовете в София нямат ред за законен ток. Общината бавно ги "загася" - Все повече рекламни билбордове в София остават тъмни вечер, а в следващите дни това ще става все по-масово. Причината е, че след трагичния инцидент, при който кабел за електрозахранването на незаконен павилион уби дете, общинските власти са се активизирали и прекъсват тока на всеки спорен обект.

А билбордовете, и то точно тези, които са разположени на общинска земя, се оказват на ръба на закона - свързани са с кабели от съседни магазинчета, будки и др. или през стълбите на обект в подлезите, когато са до кръстовища, от уличното осветление или към някоя шахта.

Хартата, която може да застраши зеленото бъдеще на Европа - Малко хора извън сферите на международните арбитражни дела и енергетиката са чували за Договора за Енергийната харта (ДЕХ). Но това сравнително неизвестно международно споразумение може да се окаже препъникамък в усилията на Европа да постигне амбициозните си климатични цели, показва проучване на разследващия сайт Investigate Europe.

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ