Ще даде ли накъсо енергетиката

Хаотичната политика на ГЕРБ и фокусирането върху големите руски енергийни проекти оставят България встрани от мащабните реформи, които се случват не само в Европа, но и по света

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.
Темата накратко
  • След като управляващите от ГЕРБ пропуснаха възможността да подготвят сектора за неизбежната трансформация, сега има риск за електроснабдяването, цената на тока и работата на хиляди хора.
  • Точно преди изборите се прави опит за ударна реформа и се предлага 10-годишна стратегия за развитие.
  • Те обаче дори не са обсъдени с бранша и предизвикаха множество критики.

България има три основни проблема в енергетиката си: как да се отърве от зависимостта от Русия, как да премине от въглища към по-малко цапащи източници и как да намали прахосването на енергия навсякъде, от бизнес до жилища. Би било логично, когато се правят стратегиите и се харчат пари, да се направи така, че един или повече от тези проблеми да бъдат решени. В последните поне четири години кабинетът "Борисов 3" подготви работи върху куп стратегически документи и изхарчи над 3 млрд. лв., но не реши нито един от тях.

Избраният фокус на правителството бяха големите руски енергийни проекти като продължението на "Турски поток" и възкресяването на АЕЦ "Белене", които обаче не намаляват, а увеличават руското влияние, нямат пряко отношение към въпроса с въглищата и не водят до никакви енергийни спестявания.

Тъй като не решават никой проблем, тези проекти дори не бяха включени в действащата все още енергийна стратегия на България и се наложи през 2018 г. парламентът да я преправя. След това премиерът всячески се опита да убеди хората, че тези мегапроекти са полезни и осигуряват енергийна диверсификация (в случая намаляваща зависимост от Русия).

Реалният ефект вече не може да се прикрива - България не може да построи вече 10 години газова връзка с Гърция, но Русия успя да получи три пъти по-дълъг газопровод за година, платен от българските данъкоплатци с близо 3 млрд. лв. Вместо да модернизира ТЕЦ-овете си, за които се приближава европейска забрана, "Борисов 3" изгуби още време по АЕЦ "Белене", чиято реализация отново е зачеркната.

Причината е проста: четвъртият голям и нерешен проблем в енергетиката е, че тя е овладяна от частни и чужди интереси, които в повечето случаи не съвпадат с тези на хората и икономиката.

Сега идва последната възможност: в следващите няколко месеца България трябва да посочи приоритетите в енергетиката и да представи готови проекти за финансиране пред ЕС за постигането на целите на Зелената сделка. Предвиденият за страната ресурс е огромен - 12 млрд. евро, и ако се използва правилно, може коренно да промени сегашната среда.

Ако сте си мислили, че същото правителство ще предложи ясни решения, лъгали сте се. "Борисов 3" отново подготвя хаос - ще подкрепя въглищното производство в следващите 20 - 30 години, но в същото време иска да вземе еврофинансиране за газифицирането на централите, планира да строи нови ядрени мощности, но заедно с това обещава да въведе и повече ВЕИ-та, прави разчети за ръст на електропотреблението с 30% до 2050 г. и в същото време поема ангажимент да повиши енергийната ефективност, така че консумацията на ток да падне с 20%.

Някъде в цялата тази каша стои и масовата газификация на индустрията и бита. А за капак на всичко заради евродирективите секторът трябва да се дерегулира и държавата да се отдръпне от сегашната си едновременна роля на производител на ток, търговец, потребител и регулатор.

Резултатът от всичко това, без да преувеличаваме, вероятно ще е като бомба със закъснител за целия сектор и съответно - за цялата икономика.

След тях: пак те

За да разберете колко разнопосочни са целите на държавата, трябва да изчетете един куп документи - проекта на Стратегия за устойчиво енергийно развитие до 2030 г. с хоризонт до 2050 г., Плана за възстановяване и устойчивост след COVID-19, Националния план за енергетиката и климата до 2030 и Плана за изпълнение на енергийната реформа и либерализацията на пазара.

Всички тези грандиозно звучащи планове бяха подготвени буквално в последния момент, без да бъдат обсъждани или съгласувани със заинтересованите страни от сектора, а и с обществото като цяло - все пак е добре хората да знаят например откога цената на тока ще започне да се променя всеки месец, кога ще изчезне работата на миньорите и има ли смисъл да се учи ядрено инженерство, ако няма да има АЕЦ в бъдеще.

Липсата на дискусия и консенсус пък може да доведе до неочаквани сътресения, включително прекъсване на захранването, ако американските централи откажат да работят по новите правила след прекратяването на дългосрочните им договори.

Управляващите обаче бързат: документите вероятно ще бъдат одобрени в оставащия малко повече от месец живот на този парламент. А с това до голяма степен ще се предопредели и бъдещето на сектора.

Това не е единственият опит на сега владеещите сектора да останат на власт и след изборите: бяха обявени конкурси за нови шефове във всички държавни енергийни дружества. Това е от особено значение за изпълнението на всички планове в следващите три години - толкова ще бъде мандатът на избраниците и той няма да може да се прекрати по политически причини. Назначенията се очаква да се случат в рамките на месец март, паралелно с одобряването на стратегическите документи.

Какво пропускаме

Парите от плана за възстановяване, фондовете за енергийна трансформация по линия на Зелената сделка, както и новите оперативни програми няма да могат да се използват за финансирането на АЕЦ. Това означава, че без държавна подкрепа "Белене" или нови блокове в "Козлодуй" е почти невъзможно да има. А именно те са основният фокус на българската енергийна политика.

Тъй като комисията знае тукашните проблеми, предвидените за България милиарди по всички европейски инструменти са насочени именно към тях: трансформиране на енергетиката и постигането на относителна независимост на сектора от външно влияние, неутрално въглеродна икономика, иновации, енергийна ефективност и ВЕИ.

България обаче няма готови проекти в нито една от тези сфери и ще се опита да мине с идеи като саниране, удължаване на метрото или напоителни системи. Но те няма да имат същия ефект, дори да бъдат одобрени от ЕК. И проблемите в енергетиката ще останат за решаване.

Показателно в случая е, че само преди седмица еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел обяви, че еврокомисията е получила над 1500 проекта по линия на Зелена сделка. Но не спомена някой от тях да идва от България, при все че, ако имаше възможност, със сигурност би го направила.

Проблемът е, че плановете отразяват политиката на Бойко Борисов да се хареса на всички - на Брюксел, Вашингтон и Москва, на миньорите в Стара Загора, на Ковачки и на Доган. Това е абсурдна стратегия и губещите от нея ще са всички обикновени потребители в страната.

Енергийната стратегия до 2030 г. показва как държавата вижда енергийната система на страната след 10 години и какво се планира за след това. Тя очертава бъдещето на въглищата, ролята на АЕЦ, газификацията и възобновяемите енергийни източници, което пък е сигнал за чуждестранните инвеститори дали, кога и в какви мощности да вложат парите си. Заложените цели обаче се разминават силно с анализите на ЕС и международните асоциации в бранша. А лошият план обикновено води до лош резултат.
Планът за възстановяване и устойчивост (известен като планът "Дончев") вече залага много повече на енергетиката спрямо първия вариант от октомври 2020 г., каквито впрочем са и исканията на Брюксел. Това е стъпка в правилната посока, но повдига нови въпроси. Например: предвижда се проект за газифициране на въглищните централи "Марица-изток 2", "Ей и Ес Гълъбово", "КонтурГлобал Марица-изток 3" и "Бобов дол" до 2026 г., за който държавата иска да получи от ЕС 333 млн. лв. Той обаче не е в синхрон с горната стратегия, която залага активен живот на въглищните ТЕЦ поне до 2035 г.

Документът залага и стотици милиони за финансиране на ВЕИ проекти за собствени нужди на бизнеса, с което общата консумация на електроенергия в страната неминуемо ще намалее. Само през миналата година бяха въведени над 60 мегавата мощности (изцяло соларни) за покриване на част от собственото потребление на ток на фирмите, а тази година заявките са за над 100 мВт.

До 2025 е напълно възможно да бъдат инсталирани толкова панели, колкото да заменят изцяло дейността на ТЕЦ "Марица-изток 2". В енергийната стратегия и Националния план за енергетиката и климата обаче е записано, че потреблението на ток ще се увеличава, при това значително - с над 30% до 2050 г. И по тази причина са нужни новите мощности - ядрени и на природен газ.
Планът за изпълнение на енергийната реформа и либерализацията на пазара описва стъпките за може би най-голямата непосредствена реформа в сектора - отдавна обсъжданото разваляне на договорите с т.нар. американски ТЕЦ "Ей и Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", премахването на НЕК като обществен доставчик, въвеждането на механизъм за капацитети, по който да се плаща на държавната "Марица-изток 2", но и на свързаните с Ахмед Доган и Христо Ковачки централи. Планът също така разписва и кога и как ще отпаднат фиксираните цени на тока за битовите потребители.

Повечето от тези промени трябва да се случат още през тази година, но за тях стана ясно не от българското правителство, а от публикация на еврокомисията. Оказа се, че Планът за изпълнение на енергийната реформа и либерализацията на пазара е изпратен в Брюксел, без дори да са обсъдени основните моменти в него със засегнатите страни.
10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    selimpo41 avatar :-|
    selimpo41
    • - 11
    • + 2

    ... нови блокове в Козлодуй е почти невъзможно да има ? След 10 години спирате остарелите блокове 5 и 6 и стоите без ток.

    Нередност?
  • 2
    qvd50491823 avatar :-|
    Костадин Иванов
    • - 7
    • + 2

    Ами американската или поне тексаската вече отгърмя. Ама за нашата ще пише, че това само тука може да се случи.

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • - 2
    • + 9

    Така ще е: трябваше тези 60 процента, които подкрепяха протестите, да излязат на улицата, а не да си цъкат одобрението онлайн! Всеки ден продължаващо управление на мафиотската шайка нанася непоправими загуби за хората в България. Но, така ни се пада!

    Нередност?
  • 4
    iq146 avatar :-|
    iq146
    • - 9
    • + 1

    На жълтопаветната шайка ще кажа едно - докато не спрете да лъжете и не почнете да казвате ИСТИНАТА, никой трезво мислещ човек няма да ви вярва и власт няма да помиришете никога!

    Нередност?
  • 5
    kou52698359 avatar :-|
    kou52698359
    • - 9
    • + 4

    За всички е ясно, че нито на ЕС, нито на США, нито на Турция, нито на Русия им трябва силна БГ енергетика, лобитата ни искат слаби, хленчещи и зависими. Затварянето на ТЕЦ2 е неизбежно!

    Нередност?
  • 6
    kratun.ko avatar :-@
    kratun.ko
    • - 2
    • + 10

    До коментар [#5] от "kou52698359":
    Марш от тук, трол советский! Пука им на "США" и Турция за "силната българска енергетика"! Единствено Русия има сметка да дърпа конците на политическото управление на България чрез цените на енергоносителите (и други лостове, естествено). Българската енергетика не е заплаха нито за "США", нито за Турция. Само вие ни доите вече повече от три десетилетия с ваште Големи шлемове и прочие корупционни проекти!

    Нередност?
  • 7
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 3

    Енергетиката върви към бунището
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159748346571189
    Три обществени поръчки на Община Гълъбово са за доставка на вносен отпадък до “Брикел”, свързван с Христо Ковачки. Ръководството на общината организира пътя на „горивото“ от Порт Бургас до пещите на ТЕЦ-а. Тази инициативата на общината е започнала в разрез с няколко закона и без да бъде създадено предприятие – оператор на отпадъци. #Боклукгейт #Ковачки

    Нередност?
  • 8
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 3

    МОСВ ще плаща 25 милиона лв. на 83 годишен британец
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159730967916189
    ТЕЦ “Брикел” трябва да получи 25 млн. лв. от бюджета, защото МОСВ му орязало неправилно квотите за парникови газове, стана ясно от решение на Административен съд София – Град

    Нередност?
  • 9
    wpo34378687 avatar :-|
    Тони Димитров
    • + 1

    Енергетиката наистина е в чужди ръце.Единственото което е важно е ,че цената на тока е безумна,особено за бизнеса-веднага ви прави неконкурентно способни.А с излизането на "свободния" пазар за чстните абонати до есента очаквам да има замръзнали хора по домовете. Така е като няма свободен пазар,а освободени са само цените!!! Нищо добро не ни очаква.

    Нередност?
  • 10
    aussie avatar :-|
    aussie

    България има най-некадърните и корумпирани политици в белия свят.

    Нередност?
Нов коментар