🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Колко бързо може да се прекратят договорите с американските централи

Кабинетът иска това да стане до 30 юни, но според експерти преговорите, които още не са започнали, може да отнемат години

   ©  Анелия Николова

От Института за енергиен мениджмънт смятат, че предвид сложността на преговорите с американските централи срокът 30 юни 2021 г. за прекратяването на договорите изглежда нереалистичен. "ЕК ще даде становище по плана след 4 месеца. Едва след това ще започнат същинските разговори за механизмите за капацитет", коментира пред "Капитал" Иванка Диловска, член на управителния съвет на института.

"Краят на юни изглежда твърде ултимативен срок. Не би трябвало да има такъв срок, защото ако договорите не завършат тогава - все пак има две страни по тях, планът ще изглежда компрометиран", добави Диловска.

Икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ) също смята, че развалянето на договори е сложна процедура, която отнема много време. "За да се прекратят контрактите с американските ТЕЦ-ове сега, този процес трябва да е започнал поне преди година, а нямам информация това да е така", коментира той пред "Капитал". По думите му срокът за тази стъпка е краят на юни 2021 г. и отсега изглежда малко вероятно да бъде спазен.

Договорите могат да бъдат прекратени по взаимно съгласие след необходимите преговори между двете страни, изготвяне на компенсаторен механизъм за оставащите задължения по тях до края на първоначалния им период на действие, съгласуване на промените с консорциумите от банки, които са финансирали проектите, и едва тогава може да се пристъпи към прекратяването им, изтъкват от ИПИ.

Според анализ на ИПИ на база опита на Унгария и Полша при прекратяването на споразуменията за изкупуване на ток е нужно и изготвяне на компенсаторен механизъм съвместно с компаниите и нотифицирането му пред ЕК. Това означава, че ако механизмът за капацитет се използва като компенсаторен механизъм, той трябва да се договори с ЕК и да се въведе едновременно с прекратяването на договорите.

"Паралелно трябва да се водят три различни групи преговори - за оценка на невъзстановимите разходи, за прекратяването на договорите и за компенсаторния механизъм, който ще ги замести, като по всичко личи, че единствено първите са в ход и след като са продължили повече от две години. Приключването им, както и приключването на другите два преговорни процеса в оставащите четири месеца изглежда малко вероятно", изтъкват от ИПИ.

В противен случай е възможно те да изпаднат в положението на ТЕЦ "Марица-изток 2", но за разлика от държавната централа ще спрат, защото няма кой да им покрива загубите. А това може да блокира енергийната система на страната.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvd50491823 avatar :-|
    Костадин Иванов

    Не могат да се прекратят. Големият брат не дава.

    Нередност?
Нов коментар