Строителите на "Турски поток" поискаха и газовата връзка до Сърбия

Управляваната от руснаци "Аркад" и италианската "Бонати" са сред кандидатите в търга за 143 млн. лв.

Министерския съвет
Министерския съвет
Министерския съвет    ©  Министерския съвет
Министерския съвет    ©  Министерския съвет

Общо 11 са компаниите, които са подали документи за изграждането на газовата връзка със Сърбия, след като крайният срок за това изтече на 22 февруари. Най-силно впечатление сред кандидатите обаче правят саудитската "Аркад С.п.А." - клон България, италианската "Бонати" с.п.а. - клон България, и беларуската "Белтрубопроводстрой", които заедно работиха по трасето на "Турски поток" през България. А наличието на тяхна техника и работници в този регион (Северозападна България) може да се окаже ключово за спечелването и на този проект, чийто бюджет е 143 млн. лв.

Сега предстои да бъдат отворени техническите оферти на кандидатите, а няколко седмици след това и ценовите. Срокът за изпълнение е 350 дни, което означава, че ако процедурата по избор на изпълнител приключи през лятото, газовата връзка може да заработи преди края на 2022 г.

Кой иска да строи

"Аркад" участва самостоятелно в търга. Информацията за руските връзки на саудитската фирма упорито се отрича от премиера Бойко Борисов, но "Капитал" успя да докаже това с документи. Така реално с почти 3 млрд. лв. на българските данъкоплатци се изгражда тръбопровод за руски газ, строителят има руски мениджъри, ползва руски тръби и руски подизпълнители. А близо 90% от капацитета му вече са запазени от "Газпром" за 20 години, което още повече затвърждава руското влияние в България.

Италианската "Бонати" също е подала самостоятелна оферта. Фирмата беше конкурент на "Аркад" в процедурата за продължението на "Турски поток", но след това беше наета за подизпълнител.

Сред кандидатите за сръбската връзка е и "ИнтерБел 99", в която влизат "Интерпром" и беларуската "Белтрубопроводстрой", която също участваше в строежа на "Турски поток" през България като подизпълнител на "Аркад".

Други двама кандидата също са свързани с Русия - "Евротрансгаз" ("Европроект билдинг", "Трейшън строй и руската ООО "ПО "Трансгаз") и консорциумът "Айбиес - Интергаз" (обединение между "Глобал Кънстръкшън" и руската ЗАО "Алвора").

Останалите участници са обединения с българско участие. Това са ДЗЗД "ЧИС ГАЗ" - "Климатроник", ДЗЗД "Интернешънъл газ", в което влиза "Главболгарстрой" и "Главболгарстрой Интернешънъл", канадският консорциум "Кенпайп БГ", "Нова Газ 2021", в който влизат "Атоменергоремонт" (свързана с Христо Ковачки), македонската "Рапид Билд", както и румънската "Хабау ППС Пайплайн Системс", както и консорциумът "ИнтерСиПиВи", както и "Газова връзка Запад", в която участват "Джи Пи Груп", "Грома Холд", както и "Чемо Ахарон".

По два милиона за километър

Обявеният бюджет за 62-километровото трасе от газопровода на българска територия е 143.6 млн. лв., като малко над една трета от него е осигурена по програмата "Свързана Европа" на ЕС. Срокът за изпълнение е 350 дни, което означава, че ако има избран изпълнител до лятото, газовата връзка може да заработи преди края на 2022 г. Капацитетът е планиран да бъде 1.8 млрд. куб.м годишно. Това е около 60% от годишното потребление в България.