Бум на нови мощности вятър и солари в Североизточна България

КЕВР отчита драстичен спад при производството на ток от лигнитните въглища през 2020 г.

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Макар и бавно, в сравнение с голяма част от останалите европейски държави, България напредва с инсталирането на нови ВЕИ мощности и с производството електроенергия от вятър или слънце. Това обаче не е заради държаната политика, а по чисто бизнес логика.

От данните в годишния доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се вижда, че инсталираните слънчевите и вятърни мощности, присъединени към електроразпределителните мрежи на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" се увеличават чувствително през 2020 г. в сравнение с година по-рано, докато централи като "Марица-изток 2" срещат все повече трудности с пласирането на тока си.

Вятър и слънце по морето

Най-осезаем ръст при инсталираните мощности има при "Енерго-Про", показват данните. Така например, ако през 2019 г. вятърните централи са били 128 MW, то година по-късно те вече са над 293 MW. Огромен ръст има и при соларите, където се наблюдава забележително увеличение - над 123 MW инсталирани мощности през 2020 г. при едва 54 MW през 2019 г.

При останалите две енергодружества такива огромни разлики няма, но въпреки това и при тях данните са интересни. При ЕВН например инсталираните вятърни мощности се запазват на около 48 MW, но соларите бележат минимално увеличение до 538 MW. При ЧЕЗ вятърните мощности също запазват размера си, докато инсталираната мощност при фотоволтаиците леко расте от 150 до около 160 MW, показват още данните на КЕВР.

Всичко това се обяснява с инсталирането на солари за собствени нужди, което пести огромна част от разходите за електроенергия на фирмите и по тази причина става все по-масова практика.

Ами преносната мрежа?

Данните за инсталирани мощности, присъединени към електропреносната мрежа на държавния Електроенергиен системен оператор също сочат, че има нови зелени мощности. Те пак са соларни - от 275 MW през 2019 г. стават 300 MW през миналата година. При вятърните централи промяна няма - капацитетът им е 358 MW.

Що се отнася до производството - има драстичен спад при лигнитните въглища (с каквито работи ТЕЦ "Марица-изток" 2). Става дума за почти 22% по-малко електроенергия от този иначе основен за страната енергоизточник. Леко увеличение има при производството на ТЕЦ-овете на природен газ (основно топлофикациите) както и при биомасата.

Отчетената към края на септември загуба на държавния ТЕЦ бе 191 млн. лв. По-малкото работа за централата означава и по-малко работа за мините, а оттам - нуждата от държавна подкрепа за целия сектора.

Само през м.г. ТЕЦ "Марица-изток 2" беше подпомогната с над 1 млрд. лв. Въпреки това на няколко пъти от ръководството заявиха, че дружеството не е в състояние да покрива изцяло със собствени средства разходите си и разчита основно на подкрепа от Министерството на енергетиката и от Българския енергиен холдинг.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1

    Остава и да поевтинее ...

    Нередност?
  • 2
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 1
    • + 7

    До коментар [#] от "":

    Тезата за скъпата зелена енергия не важи от години. Виж какви са цените на Запад. Просто тук нашите кратуни още не са усетили какво е бъдещето и накрая ние ще плащаме скъпия ток от "евтините" Марици.

    Нередност?
  • 3
    selimpo41 avatar :-|
    selimpo41
    • - 4
    • + 4

    Медийни шумотевици за ВЕИ. Нека да погледнем прект Плана за развитие на преносната електрическа мрежа за периода 2021-2030 на Електроенергийния системен оператор, може да се свали от сайта им. Годишна им използваемост на централите:

    АЕЦ - 94.9 %
    КЕЦ - 35.6 %
    Топлофикационни ЕЦ - 47.1 %
    Заводски ЕЦ - 30.4 %
    ВЕЦ - 12.1 %
    Фотоволтаични ЕЦ - 16.0 %
    Вятърни ЕЦ - 23.8 %
    Биомаса - 45.6 %

    Цетрали с висока годишна използваемост произвеждат ефтин ток и обратно, т.е. голяма инсталирана мощност на ВЕИ не означава, че се ползват много.

    Да видим колко е прогнозираното производство на ел. енергия от ВЕИ:

    Дял на ВЕИ за 2021 г. - 15.37 %
    Дял на ВЕИ за 2030 г. - 20.80 %

    Какви са проблемите с ВЕИ в България - нерегулируемост на изгражданите ВЕИ и нужните за целта балансиращи мощности:

    "Към мощностите с приоритетно производство спадат високоефективните централи за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия (ко-генерации), както и електроцентралите от ВЕИ (ВяЕЦ, ФЕЦ, биомаса и др.). В тази група участват и водните електроцентрали, работещи по график за водоснабдяване и напояване. Делът на всички тези мощности нараства прогресивно, което все повече затруднява регулирането на честотата и обменните мощности. Част от тях имат възможност да следват изменението на денонощната товарова диаграма, изключение правят вятърните електроцентрали. Променливият характер на първичния енергиен ресурс на ВЕИ води до проблеми с поддържане баланса между производство и потребление. Това налага при планирането на мощностните баланси да се обърне специално внимание на балансиращите и регулиращите мощности."

    "Ако към 2030 година проектираните ВяЕЦ и ФЕЦ са нерегулируеми при обща инсталирана мощност над 3 800 MW, балансиращата способност (гъвкавостта) на ЕЕС ще бъде намалена."

    Мерките за балансиращи мощности: пазарни инструменти, изграждане на газо-парови мощности, повишаване на регулиращите възможности на ПАВЕЦ Чаира, изграждане на иновативни системи за съхранение на енергият, изграждане на инсталации за добив на водород и т.н.

    Нередност?
  • 4
    malevv avatar :-|
    malevv
    • - 1
    • + 6

    selimPO41, как можа да изпишеш толкова много глупости? Да, АЕЦ има 90% използваемост, а ФЕЦ вече 20%, но 1кВ инсталирана мощност АЕЦ ти струва 6000 евро, пък 1кВ ФЕЦ вече е към 500 до 1000 евро. Освен това АЕЦ-а харчи гориво дето струва пари и има голям скъпоплатен обслужващ персонал. По-скъп ток от този от нови АЕЦ вече няма! Набий си го в главата преди да пишеш толкова дълги глупости.

    Нередност?
  • 7
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 2

    До коментар [#] от "":

    Само че като смятате цената на ФЕЦ трябва да включите и другите компоненти на електрическа мрежа - балансиране през нощта, ниска генерация през зимата (сняг), ниска генерация през преходните сезони - облаци или накратко ниска ютилизация. Т.е тия 1к евро са всъщност 4-5к ако сравняваме само ютилизация, без да смятаме нуждата от балансиращи мощности. Не отричам ФЕВ и ВЕИ, дори напротив, смятам че те са бъдещето. Просто сметката не е толкова лесна и толкова ниска, както ви се иска.

    Нередност?
  • 8
    rvr12572942 avatar :-|
    rvr12572942
    • - 3
    • + 2

    Докато не я докарате до ей тука, няма да мирясате с вашите глупости за ФЕЦове- МЕЦове и невидими ръце на пазара https://money.bg/macro/v-amerikanskiya-shtat-teksas-tokat-poskapna-s-10000.html?utm_source=news.bg&utm_medium=article&utm_campaign=sidebar

    Нередност?
  • 9
    matchball avatar :-P
    matchball

    Статистиката в докладите на КЕВР е оплескана (каква изненада :-))
    Няма изобщо такова увеличение нито на новите вятърни, нито на новите соларни мощности в Североизточна България. Грешката е в данните от доклада на КЕВР през 2019 г. за "ЕРП Север", а оттам журналистите са сметнали този "огромен ръст" за 2020 г. при некоректна база ;-)
    Реално сигурно няма почти никакво изменение на новопуснатите в експлоатация ВЕИ-централи в Североизточна България. И проблемът не е в пазара, а в институциите, които не си дават никакъв зор да движат документите на инвеститорите, че дори и нарочно ги бавят (колко познато :-))

    Нередност?
Нов коментар