🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнесът трябва да се готви за рекордно скъп ток

Фючърсите на електроенергията сочат, че през следващите 12 месеца цените ще останат на изключително високи нива

Днес на Българската независима енергийна борса се проведе търг за продажба на електроенергия за второто полугодие на 2021 г. Той не беше успешен, но е важен заради друго - обявената начална цена за предлаганите 10 мВт базова мощност беше 147 лв./мВтч. Това е своеобразен рекорд за такава дългосрочна оферта и предизвика истинско вълнение сред бизнес потребителите, защото е сигнал за разходите, които предстои да правят.

Това, че въпросният търг не приключи със сделка, не е успокояващо. През последния месец цените на електроенергията в цяла Европа се покачват стремително и по всичко личи, че това няма да е моментно отклонение на пазара. Фючърсите за доставка на електроенергия през последните две тримесечия на тази година и за първите две на 2022 г. очертават притеснителна картина. На унгарската борса за енергийни деривати HUDEX, с която българският пазар е обвързан, за третото тримесечие на тази година цените са се повишили с 20% само през изминалия месец април и вече се търгуват на нива над 76 евро/мВтч (148.6 лв./мВтч). Тези за последното тримесечие доближават 80 евро/мВтч (156.6 лв/мВтч), а за началото на 2022 г. дори превишават тази стойност.

Това ясно показва, фирмите трябва сериозно да се подготвят за такива цени на енергията и да започнат да разсъждават и приемат по друг начин стряскащите сега оферти. Потребители пък трябва да очакват поскъпване на стоките и услугите.

Причините за този възходящ пазарен тренд са няколко. На първо място, след ограниченията заради пандемията от коронавирус има очакване за икономическо оживление и съответно повишено търсене на енергоресурси. Точно затова има и рекордно поскъпване при природния газ, както и повишаване на цените на петрола. На второ място - през последните седмици въглеродните емисии също поскъпнаха до рекордни стойности. Тази седмица например почти всеки ден беше поставян нов исторически рекорд, като на 12 май беше регистрирано ниво от 55.3 евро за тон. А това означава, че всеки мегаватчас електроенергия, който е произведен във въглищна централа, струва над 50 евро още преди да е реално пуснат в мрежата. Над тази сума са разходите за самите въглища, работни заплати и амортизация.

Трета причина за високи цени на енергията е и поскъпването при суровините и най-вече цветните метали като медта. Това води след себе си инфлация по цялата верига на производство на компонент за електроенергийната система, както и до по-високи цени на ВЕИ мощности, които имат все по голяма роля в енергийния микс на Европа.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    t3eo avatar :-@
    t3eo
    • + 5

    Верно ли мислите читателите си за идиоти, та оправдавате високите цени на тока с поскъпналата мед, която оскъпявала новите ВЕИ мощности?

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 4

    Що направо не пишете , че новонапечатаната хартия се обезценява правопропорционално със скороста с която се печата ...

    Нередност?
  • 3
    drakon avatar :-@
    Vassil Stoychev
    • - 2
    • + 1

    Тепърва ще сърбаме попарата на зелените чугуни затоплисти начело на ЕК. Всичко ще поскъпне, работните места ще намалеят поради изнасяне на производства. Нарастването ще бъде и поради повишение на митата за стоките от трети държави. Следващият етап ще бъде ярост сред обикновените хора, които ще виждат откровената измама и глупост на тази концепция. Вероятно ще следва масова политическа нестабилност, протестни движения подобни на Жълтите жилетки във Франция. Накрая ЕС ще започне да се разпада на блокове.

    Нередност?
Нов коментар