Преди проверките ЕСО обяви нова съмнителна мегапоръчка за 275 млн. лв.

Ще се сключи "безлимитно" рамково споразумение, което води до съмнения за предопределен избор на любими фирми и непрозрачно харчене на публичен ресурс

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

В разгара на скандала със съмнителните обществени поръчки и явния конфликт на интереси в "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО), държавната компания е обявила нова мегапоръчка за 275.5 млн. лв. без ДДС. Търгът е публикуван на 7 юни, а крайният срок за получаване на оферти или заявления за участие е 6 юли. Смущаващото в случая е, че отново ще се подписват рамкови споразумения, през които именно и сега става непрозрачното раздаване на стотици милиони от изпълнителния директор на ЕСО Ангелин Цачев към бившата му фирма ЕМУ от Търговище.

Новата мегапоръчка е предназначена за възстановяване или изграждане на нови електропроводи, като точно това е предметът на рамковото споразумение от 2019 г. между ЕСО и ЕМУ. На теория участник в новата процедура може да бъде всяко българско или чуждестранно физическо или юридическо лице или техни обединения, но на практика фаворити пак са ЕМУ и свързаната с нея "Импулс ко", тъй като именно те имат нужния опит от последните години и покриват изискванията.

Какво предвижда поръчката

Търгът е разделен в две позиции. Първата от тях засяга електропроводи с напрежение 60 и 110 кV, а втората - по-големите от тях - с напрежение 220 и 400 кV. Всяка отделна поръчка ще се изпълни чрез доставка на конструкции, материали, изпълнение на строително-монтажни работи и въвеждане на обекта в експлоатация. Очаква се работата по всяка от двете позиции да приключи в рамките на 60 месеца.

Маневрите на Цачев

През лятото на 2019 г. изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев е сключил рамкови споразумения за ремонтни дейности с ЕМУ и "Импулс ко" - собственик на първата, за която преди е работил Цачев, е Таню Танев, а втората е притежание на Свилен Кръстанов, но двамата са свързани през други дружества. Общият бюджет по договорите е 70 млн. лв., а срокът им на действие - до лятото на 2023 г. Защо тогава е нужно ЕСО да сключва нови, петгодишни рамкови споразумения за 275 млн. лв., при положение че има такива, които ще са валидни още две години, не е ясно.

Единственото логично обяснение е, че се прави опит за "изчистване" на досегашните схеми. На практика за изминалите две години ЕСО е възложила дейности за над 220 млн. лв. на ЕМУ и "Импулс ко", или над три пъти повече от предвидения в рамковите споразумения бюджет. Освен това са възлагани не само рутинни дейности по поддръжка на мрежата, а изцяло нови проекти като далекопровод до Гърция, който отгоре на всичко е финансира с европари и би следвало за него да се проведе открита процедура.

Възможно е сега ЕСО да прекрати тези рамкови споразумение от 2019 г. с мотива, че бюджетът за тях е изчерпан, като така формално избегне още по-тежки санкции при предстоящите проверки от АДФИ и Министерството на енергетиката.

Безлимитен чек

Какъвто и да е развоя обаче е сигурно, че и новите рамкови споразумения, макар с четворно по-голям бюджет от предишните, пак ще бъдат надвишавани. От документацията е видно, че ЕСО си е дал незаконосъобразната възможност да възлага на изпълнители допълнителни проекти, чиято отделна цена е до 10% от бюджета на рамковото споразумение. Или с други думи, след като предвидените 275 млн. лв. свършат, плащанията могат да продължат безконечно със суми съответно до 9.3 млн. лв. за едната обособена позиция (10% от 93 млн. лв.) и 18.3 млн. лв. за другата (10% от 183 млн. лв.).

Проблемът при този подход е, че множество дейности ще бъдат възлагани по неизвестни и неясни критерии и без каквато и да е конкуренция при цените.

Тук интересното е и друго - ЕСО периодично възлага отделни поръчки за доставка на различни материали, които се използват при ремонт и строителство на електропроводи. Поради което възниква въпросът къде и как се влагат те, след като почти всички ремонтни и строителни дейности се извършват по линия на въпросните рамкови споразумения.

Скрит достъп до европари

В документацията на новата мегапоръчка ЕСО изрично посочва, че няма да ползва европейски средства за проектите, които ще се реализират през рамковото споразумение. Но веднага след това се прави следното уточнение: "В случай че за конкретен обект/строеж по предмета на рамковото споразумение бъде получено/одобрено такова финансиране/съфинансиране (проект и/или програма, финансиран/а /съфинансиран/а със средства от ЕС или международна организация, международна финансираща институция, друга организация или орган), възложителят посочва това в поканата за вътрешен конкурентен избор, в договора по него, съответно в допълнително споразумение към такъв договор (ако финансирането/съфинансирането е получено/одобрено след изпращане на поканата, при провеждане на вътрешен конкурентен избор или след сключване на договора), в обявлението за възложена поръчка, както и в обявлението за приключен договор."

Подобен подход обаче е изключително спорен и дори на ръба на закона, тъй като има изискване всички проекти, които се финансират с европари, да бъдат реализирани чрез открити процедури по Закона за обществените поръчки, така че да могат да участват всички заинтересовани компании, включително от чужбина.

Ако се стигне до санкции заради ограничената конкуренция при възлагането на такива проекти през рамкови споразумения, е възможно те да са в размер на 100% от финансовата помощ.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    MIROSLAV avatar :-|
    MIROSLAV
    • + 6

    Абе този Цачев до кога ще го търпят? Сигурно е обещал нещо и на министъра!!! Иначе няма друго обяснение да го държат като Изпълнителен директор. След всички зулуми които е направил. Или чакат да фалира и ЕСО!!!!

    Нередност?
  • 2
    xba1496037641523567 avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#] от "":

    Принципно ЕСО, няма как да фалира. Чисто принципно. Но управата на дружеството е под всякаква критика. Не е само директора , но и борда. Там е много ама много гнило.

    Нередност?
  • 3
    arnautsky avatar :-(
    arnautsky
    • - 2

    До коментар [#] от "":

    Гербавите калинки са с "конкурс" там, имат мандат. Ако ги разгони министъра, ще завеждат и печелят дела с обезщетения.

    Нередност?
  • 4
    MIROSLAV avatar :-|
    MIROSLAV
    • + 2

    До коментар [#] от "":

    Цачев не е с конкурс. Както и УС. Могат да бъдат сменени без проблем.

    Нередност?
  • 5
    bog16222063431056465 avatar :-(
    Vladimir Iliev

    Пълни глупости са написани в тази статия,нямащи нищо общо с истината и реалността!

    Нередност?
Нов коментар