🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕБВР ще отпусне заем до 60 млн. евро на "Еврохолд" по сделката за CEZ

Преди дни застрахователната група стартира увеличение на капитала с до 100 млн. евро

Преди три години шефът на "Еврохолд" Асен Христов (вдясно) изрази увереност за бързото развитие по сделката за ЧЕЗ и с оглед предстоящите тогава проверки на регулаторните органи се пошегува, че с енергийния сектор го свързва единствено електромерът му вкъщи. На снимката вляво е Кирил Бошов.
Преди три години шефът на "Еврохолд" Асен Христов (вдясно) изрази увереност за бързото развитие по сделката за ЧЕЗ и с оглед предстоящите тогава проверки на регулаторните органи се пошегува, че с енергийния сектор го свързва единствено електромерът му вкъщи. На снимката вляво е Кирил Бошов.
Преди три години шефът на "Еврохолд" Асен Христов (вдясно) изрази увереност за бързото развитие по сделката за ЧЕЗ и с оглед предстоящите тогава проверки на регулаторните органи се пошегува, че с енергийния сектор го свързва единствено електромерът му вкъщи. На снимката вляво е Кирил Бошов.    ©  Надежда Чипева
Преди три години шефът на "Еврохолд" Асен Христов (вдясно) изрази увереност за бързото развитие по сделката за ЧЕЗ и с оглед предстоящите тогава проверки на регулаторните органи се пошегува, че с енергийния сектор го свързва единствено електромерът му вкъщи. На снимката вляво е Кирил Бошов.    ©  Надежда Чипева
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Сделката за покупката на активите на ЧЕЗ в България напредва. Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обяви, че ще отпусне до 60 млн. евро заем на Eastern European Electric B.V. (EEE), която е 100% дъщерна собственост на "Еврохолд" и обединява енергийния бизнес на холдинга, чието друго голямо направление е застраховането чрез "Евроинс". Средствата ще бъдат използвани за финансиране на придобиването на активите на CEZ в България, както и модернизация на преносната мрежа, съобщиха от ЕБВР.

Сделката с CEZ е за 335 млн. евро, които трябва да бъдат платени до 31 юли, но "Еврохолд" ще трябва да предвиди и средства за задължителното търгово предложение към останалите акционери в публичните "ЧЕЗ разпределение" и "ЧЕЗ електро". Точната сума още не е известна, като тя ще зависи от това кой актив на колко е оценен в пакетната сделка (виж карето). Очакванията са за сума от порядъла на поне 100 млн. евро. ЕБВР оценява целият проект на 525 млн. евро, но това включва и планирани инвестиции през следващите години. Според съобщението на банката заемът ще е със срок до пет години, като финалното му одобрение предстои на 14 юли.

Последните щрихи

За това, че сделката вече е на финалната права говори и добавените нови точки в предстощите общи събрания на публичните компания, насрочени за 22 юни. На тях се предвижда смяна на надзорните съвети и одитните комитети на двете компании. В надзора на "ЧЕЗ разпределение" се предвижда да влязат Асен Христов (един от основните собственици на "Еврохолд"), Венелин Колицов, Тихомир Трендафилов и Асен Минчев. В "ЧЕЗ електро" пък се очаква надзорният съвет да е съставен от Кирил Бошов (втория голям акционер в холдинга), Васил Стефанов, Велислав Христов и Драгош Андрей. Проектът е решенията да се вземат под условие, че сделката е финализирана до 31 юли, като в противен случай ще са невалидни.

Преди седмица "Еврохолд" стартира процес за увеличение на капитала с до 100 млн. евро чрез публично предлагане на нови акции на Българската фондова борса. Групата ще предложи за записване 79 милиона нови обикновени акции на емисионна цена от 2.50 лв. всяка. Приходите по тази линия също ще бъдат използвани за финансиране на придобиването на активите на CEZ в България и за инвестиране в развитието на двата основни бизнеса на групата - енергетиката и застраховането. Вече основните акционери на "Еврохолд" декларираха намерение да запишат полагаемия им се дял, а още през март от компанията обявиха и че са 31 млн. долара инвестиция от фонда GEM Global Yield.

Какво се продава

Сделката включва 67% от капитала на "ЧЕЗ Разпределение България", което притежава мрежата, и компанията за снабдяване с електроенергия "ЧЕЗ Електро България", както и 100% от акциите на търговеца на ток "ЧЕЗ Трейд България", компанията за IT услуги - "ЧЕЗ ИКТ България", фотоволтаичния парк "Фри енерджи проджект Орешец", дружеството за производство на електричество от биомаса - "Бара груп", и "ЧЕЗ България" - компанията майка, която координира и управлява дейността на всички дружества на чешката група в страната.

След известно забавяне (основно по политически причини) в началото на годината сделката за CEZ най-накрая се задвижи. През януари Комисията за защита на конкуренцията промени изцяло първоначалното си решение и одобри продажбата на активите на CEZ в България на "Еврохолд", като сделката получи зелена светлина и от енергийния регулатор. С това на практика продажбата на активите на чешкото дружество премина цялата административна процедура.

Амбициите в енергетиката

Председателят на Управителния съвет на "Еврохолд България" Кирил Бошов коментира, че групата ще продължи да търси възможности за по-нататъшно развитие в енергийния сектор на регионално ниво, включително придобиване на капацитет за съхранение на електроенергия. Пред SeeNews той отбеляза, че дългосрочната цел е Eastern European Electric B.V. да се развие и превърне в една от водещите компании за комунални услуги в Югоизточна Европа.

Паралелно с новината за финансирането от "Еврохолд" публикуваха и стратегията си за развитие, която включва и цели за консолидираните финансови резултати на групата за периода 2021-2025 г. след придобиване на дружествата на CEZ Group в България.

Там се залагат очаквания консолидираните приходи на ЧЕЗ да достигнат 1.1 млрд. евро, а EBITDA да надвиши 130 млн. евро до 2025 г. "Потенциалните синергии, оптимизации, прилагането на най-добри практики и възможностите за кръстосани продажби могат да допринесат допълнителна стойност от 35 млн. евро годишно", пише още в документа.

Прогнозата на "Еврохолд" е на групово ниво приходите и да растат със 7% средногодишно в следващите години и до 2025 г. да достигмат 1.94 млрд. евро. Очакванията са EBITDA да се покачва изпреварващо с 13% годишно и да достигне 194 млн. евро, а нетната печалба да достигне 108 млн. лв. за 2025 г.