🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ТЕЦ "Марица-изток 2" тайно е получила увеличена квота за регулирания пазар

На този фон финансовият колапс на централата продъжава с 81.3 млн. лв. през първите три месеца на годината

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Тихомълком и без никакви обсъждания или публични разчети бившият енергиен министър Теменужка Петкова е издала заповед за допълнителна квота за работа на регулирания пазар на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2". Това е станало в началото на май, буквално няколко дни преди Петкова да отстъпи поста си на служебния министър Андрей Живков, става ясно от отговори на Министерството на енергетиката до "Капитал".

Както и при предишните заповеди на ресорния министър, разчети и икономическа или финансова обосновка за увеличаването на квотата липсват. Включването на централата в регулирания пазар обаче означава едно - удължаване агонията на държавния ТЕЦ за сметка на битовите потребители, в чийто сметки влиза скъпия ток от централата, който заради високата си цена не може да бъде пласиран на борсата.

По-конкретно

Заповедта на бившия министър на енергетиката от 25 юни 2020 г. определя годишна квота за производство на електроенергия от ТЕЦ "Марица-изток 2" за регулирания пазар в размер на 2.6 млн. MWh за периода 1 юли 2020 г. - 30 юни 2021 г. Това е прогнозно количество електроенергия, включено в ценовото решение на КЕВР за настоящия регулаторен период.

Количеството обаче се оказало изчерпано към май, което наложило увеличение на квотата. Затова и заповедта на министъра на енергетиката от 5 май 2021 г. е за промяна на миналогодишната заповед, като количеството електроенергия 2.6 млн. MWh е увеличено с до 300 хил. MWh.

Затъване

ТЕЦ "Марица-изток 2" отчете колосална годишна загуба от 341 млн. лв. през 2020 г., а първите три месеца на 2021 г. не дават повод за оптимизъм. Публикуваният отчет за първото тримесечие показват, че централата увеличава драстично дефицита си. За този период тя е на загуба от 81.3 млн. лв. при 63.9 млн. лв. година по-рано. Общите задължения също растат и вече са 1.35 млрд. лв. на фона на 1.29 млрд. лв. през първото тримесечие на 2020 г. Приходите от продажби падат до 99.6 млн. лв. при 121.3 млн. лв. година по-рано.

Това увеличение важи до края на настоящия регулаторен период - до 30 юни 2021 г., уточняват от Министерството на енергетиката. Мнението на сегашното ръководство на министерството, че включването на държавния ТЕЦ в регулирания пазар на практика е непозволена държавна помощ и България може да бъде санкционирана заради това.

Времето притиска

Решение за това как и дали ТЕЦ "Марица-изток 2" ще продължи работата си след 1 юли все още няма, макар от министерството да намекват, че тя все пак ще продължи да работи. Бъдещето на централата е било обсъдено на среща в министерството още на 26 май, но до конкретни решения така и не се е стигнало.

"Важността на ТЕЦ "Марица-изток 2" за сигурността на енергийната система и ключовата му роля за доставка на енергия беше потвърдена, както и това, че централата ще продължи своята работа съгласно взетото от 44-ото НС решение, макар това решение да не е съпроводено с никакви конкретни мерки и инструменти по отношение на бъдещето на централата и региона", пишат от министерството до "Капитал".

С оглед тенденцията за постоянен растеж на цените на CO2 емисиите усилията на експертите били насочени към намирането на трайни решения. Макар да не се казва в прав текст, един от възможните варианти бил да се използват възможностите на инструментите, които ЕК дава - Националният план за възстановяване и устойчивост, Фондът за справедлив преход, Иновационният и модернизационен фонд и др.

Точно какво се предвижда не се съобщава. Каквото и да е решението обаче, то се очаква да стане ясно в рамките на близките 20 дни - до 1 юли, когато ТЕЦ "Марица-изток 2" на практика ще остане извън енергийния микс и няма да може да работи. На срещата в министерството са били обсъдени единствено възможности за работата на въглищната централа, но в краткосрочен план, както и усилията, които се полагат за решаване на натрупаните към момента проблеми и най-вече такива, свързани с липсата на ясна визия през последните 10 години за работа на целия комплекс.

ГНЕВНО

"Докато бизнесът се чуди как да оцелее в пандемия, други тайно търчат по министерствата да спасяват ТЕЦ "Марица-изток 2". Как да стане това? Някой трябва да плати? Лесно. Като изръсим всички електропотребители - бизнес и битови потребители, с фиксирано доплащане за ТЕЦ-а през новата регулаторна година от 1 юли 2021 до 30 юни 2022 г. Със заповед на министъра на енергетиката под претекст, че спасяваме работещите там", пишат в гневно писмо от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

В него те припомнят, че служебният министър на енергетиката е с хоризонт от два месеца. Работодателите изтъкват, че спасението не може и не трябва да дойде от него. Решението трябва да бъде взето от редовно правителство, което да въведе "механизъм за капацитет" - рамката, одобрена от ЕК за поддържане на такава мощност.

"Последните години "Марица-изток" работи само с два блока от осем. Но поддържат персонал за осем блока. И изяждат парите, изкарани от цялата енергетика. И искат всяка година още няколкостотин милиона лева? С трикове и мимикрия. Докога", питат риторично от АОБР.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vhm251060066 avatar :-|
    vhm251060066
    • - 1
    • + 1

    Защо всички вие мълчите за парите, които се наливат във всички частни ТЕЦ в България - американски, Догански и т.н. Това също са ваши пари!

    Нередност?
Нов коментар