🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Shell ускорява плана си за енергиен преход след разпореждане на съда

Петролната компания обещава да "се справи с предизвикателството" да намали нетните си въглеродни емисии с 45% до 2030 г.

Главният изпълнителен директор Бен ван Бърдън е разочарован, че Shell е отделен от други компании чрез решение, което според него не прави достатъчно за глобалното намаляване на емисии на въглероден диоксид
Главният изпълнителен директор Бен ван Бърдън е разочарован, че Shell е отделен от други компании чрез решение, което според него не прави достатъчно за глобалното намаляване на емисии на въглероден диоксид
Главният изпълнителен директор Бен ван Бърдън е разочарован, че Shell е отделен от други компании чрез решение, което според него не прави достатъчно за глобалното намаляване на емисии на въглероден диоксид    ©  Reuters
Главният изпълнителен директор Бен ван Бърдън е разочарован, че Shell е отделен от други компании чрез решение, което според него не прави достатъчно за глобалното намаляване на емисии на въглероден диоксид    ©  Reuters

Royal Dutch Shell ще ускори плана си за намаляване на емисиите на парникови газове след разпореждане на съд в Нидерландия, като петролният гигант заяви, че ще "се справи с предизвикателството". Окръжният съд в Хага реши миналия месец, че Shell трябва да намали нетните си въглеродни емисии с 45% до 2030 г. в сравнение с нивата от 2019 г. Това засяга целия глобален бизнес на компанията.

Главният изпълнителен директор Бен ван Бърдън заяви, че тъй като решението на съда "се прилага незабавно и не трябва да бъде спирано дори при обжалване", компанията ще ускори плана си за енергиен преход.

"За Shell това решение не означава промяна, а по-скоро ускоряване на нашата стратегия, каза той в публикация в LinkedIn. Ще търсим начини да намалим още повече емисиите." Ван Бърдън добави, че това би означавало "предприемане на някои смели, но премерени стъпки през следващите години", но не даде повече подробности.

Съдия Лариса Алвин обяви миналия месец, че решението по делото, заведено от екологични активисти, включително Milieudefensie, ще има трайни последици" за английско-нидерландската компания, но от Shell зависи как да изпълни разпореждането, пише Financial Times. Алвин твърди, че съществуващата стратегия на Shell за климата не е достатъчно конкретна и че компанията има задължение в името на човешките права да предприеме по-нататъшни действия.

Shell представи плановете си за намаляване на въглеродния интензитет на изкопаемите горива, които произвежда и продава, с 6% до 2023 г., 20% до 2030 г. и 45% до 2035 г. в сравнение с нивата от 2016 г. Целите бяха част от амбицията на компанията да се превърне в бизнес с нулеви емисии до 2050 г. Въглеродният интензитет е мярка на въглерод на мегаджаул продадена енергия, а не абсолютна мярка на емитирания въглерод, за което отдавна лобират участниците в кампанията.

Критики

Ван Бърдън каза, че е разочарован, че Shell е отделен от други компании чрез решение, което според него не прави достатъчно за глобалното намаляване на емисии на въглероден диоксид. Компанията отдавна твърди, че атакуването на производители на енергия без едновременно настояване за промяна на навиците на потребление е безплодно начинание в борбата с изменението на климата.

"Представете си, че Shell реши да спре да продава бензин и дизел днес, каза Ван Бърдън. Това със сигурност би намалило въглеродните емисии на Shell. Но това няма да помогне на света ни най-малко. Търсенето на гориво няма да се промени." Той отстоява ангажимента на компанията да продължи да произвежда изкопаеми горива, които генерират по-голямата част от парите на петролния капитал.

"Очакваме за дълго време да продължим да предоставяме енергия под формата на петролни и газови продукти както за задоволяване на търсенето на клиентите, така и за поддържане на финансово силна компания", каза той.

Докато повечето инвеститори на Shell подкрепиха съществуващия й план за енергиен преход на годишното събрание на акционерите на компанията миналия месец, мнозина искат по-амбициозни цели.

Адам Матюс от The Church of England's pension fund заяви, че последното изявление на шефа на Shell "е правилният отговор" и е в съответствие с исканията, които той и други са направили за ускоряване на намаляването на емисиите.