Енергиен преход по гръцки: живееш в района на въглищна ТЕЦ - инвестираш във ВЕИ

Хиляди жители от района на Западна Македония в северната част на страната и Мегаполис на полуостров Пелопонес могат да си купят облигации

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Докато България гледа на енергийния преход като на вражески сценарий и упорито отрича бързата трансформацията на въглищните централи, съседна Гърция вече работи по иновативни идеи за по-бързото навлизане на новите технологии и заместването на старите замърсяващи и неефективни производства.

Държавната Public Power Corp. (PPC) е предложила на жителите на двата зависими от въглищата региона в Гърция - Западна Македония и Мегаполис на полуостров Пелопонес, да инвестират в нейните проекти за енергиен преход. В резултат хиляди жители на региона ще получат възможността да станат притежатели на облигации на PPC, съобщиха от компанията.

Компанията смята да финансира 5% от цената на проекти за общо 2.5 GW слънчеви мощности чрез дългови ценни книжа, които ще бъдат предлагани изключително за хората от двете области. Облигациите за двата региона ще бъдат емитирани отделно, съобщиха от PPC и уточниха, че 500 мегавата са планирани за Мегаполис.

Целта е компанията да сподели доходите си с жителите на общините, които в продължение на десетилетия са живели пряко или косвено от лигнитни въглища. По този начин ще се избегне шокът, свързан с края на въглищното производство, породен от това, че много хора ще останат без работа.

Според експерти обаче участието на хората в проекта може да доведе до още по-голямо неравенство, тъй като по-бедните от тях няма да успеят да се включат в него. Очаква се цената на облигациите да бъде 1000 евро на брой, а от PPC разчитат на възвръщаемост до 10% годишно.

Слънчевите централи ще бъдат инсталирани от дъщерно дружество на PPC - PPC Renewables. Компанията се занимава и с разработването и експлоатацията на проекти в други сегменти от сектора на възобновяемите енергийни източници.

Засега подобни сценарии в България не се предвиждат. У нас държавата продължава да дотира (под една или друга форма) въглищните централи и по-специално ТЕЦ "Марица-изток 2" в опит да удължи техния живот. Тази "спасителна акция" за работещите обаче вече струва над милиард лева, като разходите ще растат с всяка изминала година, при това в отсъствието на трайно решение за проблема. Сами енергетици пък остават без алтернативи за бъдещето.

Зелена революция

Гърция все по-активно подкрепя ВЕИ трансформацията, като подготвя редица такива проекти, които да заместят съществуващите в момента ТЕЦ-ове на лигнитни въглищна. Тази година за свързване в системата на Гърция са планирани цели 6 GW възобновяеми мощности (в България няма официални данни за това, но очакванията са за не повече от 0.2 GW), показва прогнозата на независимия оператор за пренос на електроенергия IPTO. Те идват на фона на едва 2.5 GW общо за 2019 и 2020 г., предава Euro2day.

Според Националния план за енергетиката и климата на Гърция делът на ВЕИ в брутното крайно енергийно потребление трябва да достигне 35% до 2030 г., а общият капацитет на енергията от възобновяеми източници да достигне над 19 GW. Целта за 2030 г. предполага поне 15 GW енергиен капацитет от възобновяеми източници, но инвестициите на IPTO в развитието на мрежата и междусистемните връзки биха позволили още по-големи вложения. Компанията е отделила 6 млрд. евро за вложенията в енергосистемата за текущото десетилетие.

За сравнение - България е заложила в Националния си план за енергетиката и климата да инсталира общо 2.5 GW нови мощности от ВЕИ, с което наличния капацитет до достигне 6.9 GW.

Да свържем островите с континента

Основен дял от разходите са планирани за свързване на острови с материка. Сирос, Парос, Миконос и Наксос бяха свързани още м.г. Държавната компания вече успя да инсталира изцяло кабелната връзка с Крит, като тя в момента е най-дългият подводен кабел с променлив ток в света.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cose avatar :-|
    cose
    • - 13
    • + 3

    България е достигнала здравословен дял от 17% от ВЕИ още преди 10 години.
    Повече от това е недалновидно.
    Гърция има с 2 месеца по-дълго слънчево греене и огромни крайбрежни ветровити райони, така че там процентът на ВЕИ може да е и двойно на България.
    Ама това манипулативната статия не го посочва.

    Отделно пак се атакува целенасочено само държавния ТЕЦ 2, който дава повече работни места от американските ТЕЦ-ве взети заедно.

    Прокопиев взима пари от американците и няма и дума да каже срещу техните централи с двойните цени и, които не създават работни места в Стара Загора, а в София, където държат центрове за споделени услуги.

    Нередност?
  • 2
    rikounev avatar :-|
    Румен Кунев
    • - 1
    • + 8

    По същата логика Германия има подобна на България морска граница и по-малко слънчево греене, а защо около 35-40% от електроенергията се произвежда от фотоволтаици и ветрогенератори?
    До коментар [#] от "":

    Нередност?
  • 3
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • - 1
    • + 10

    До коментар [#] от "":

    ..."Отделно пак се атакува целенасочено само държавния ТЕЦ 2, който дава повече работни места от американските ТЕЦ-ве взети заедно..."

    Хубаво де, давал ТЕЦ2 повече работни места... за търтеи и айлякчии, на които всички ние им плащаме заплатите. Как е възможно в ТЕЦ1 и ТЕЦ3 да произвеждат в пъти повече електроенергия с пъти по-малко персонал, а? ТЕЦ Марица Изток 2 е комунистически бастион, изживял си времето. Трябва да бъде закрита незабавно тая централа и да се приключи драмата, борсата за безработни е за всички, не е толкова страшно. А за енергийната сигурност на страната не се притеснявай - имаме си предостатъчно работещи мощности, за да усетим липсата й (на тази)...

    Колкото до гърците - евалата им, ама те си нямат ББ да ги "управлява", затова и ще пребъдат, ние да се видим...

    Нередност?
  • 4
    ldv04685634 avatar :-|
    ldv04685634
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    Samo she zatvarqme....plashal bill....ako imahme opravnici ne prodajnici. Tecpvete sa napechalba I pe4eli darjavata...
    Ako ne se plshtashe vredni emisi..I prenos na neveroqtni zaveaheni ceni....Europa plashtali za chistiq vazduh ot rila Pirin...stara..pl...i tn.i tn...
    H

    Нередност?
Нов коментар