🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цената на борсовия ток в България счупи 4-годишен рекорд

Дефицитът на електроенергия и жегите повишиха електроенергията до 250 лв. за мегаватчас

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Рекордно висока за последните 4 години ще бъде цената на тока за бизнеса на 24 юни. В сегмента "Ден напред" на борсите в България и Гърция бяха постигнати най-високи за цяла Европа - 128.15 евро/мВтч, или малко над 250 лв. У нас не е имало толкова висока цена на тока от 10 януари 2017 г., когато температурите бяха изключително ниски, потреблението - голямо, а част от резервните мощности не успяха да сработят, за да се активира т.нар. студен резерв.

Електроенергията като цяло е скъпа в цяла Европа - Сърбия (117.81евро/мВтч), Хърватия и Словения (108.48 евро/мВтч) и др. В Румъния, с която се очаква България да обедини енергийния си пазар до есента, пък токът се продава за 99.74 евро/мВтч. Най-ниска е цената в Испания и Португалия (85.73 евро/мВтч).

Едно от обясненията за тези високи цени e свръхпотреблението на ток заради високите температури в Източна Европа.

Това от своя страна води до извънредно натоварване на системите за охлаждане и повишено търсене на ток. В същото време поради липсата на вятър пък около 60 гВт вятърни мощности не могат да осигурят електроенергия, което също поражда дефицит и съответно по-високи цени.

Иначе няма информация за аварии на други мощности в региона.

У нас в планов ремонт са пети (до 26.6) и осми блок (до 30.06) на ТЕЦ "Марица-изток 2", но това не се отразява на пазара, тъй като централата работи с минимална мощност от около 240 MW при общ капацитет от 1600 MW. Високата борсова цена на тока за утрешния ден би дала възможност на ТЕЦ-а да продава на печалба, но няма индикации, че това ще се случи.

Като цяло в последните месеци огромно влияние върху цените на електроенергията оказват и въглеродните квоти, които заплащат ТЕЦ-овете. Те се търгуват на нива от над 50 евро за тон и се очаква да поскъпват още.

Лавинообразно

Скъпият борсов ток в сегмента "Ден напред" ще доведе и до свръхвисоки цени на доставчиците от последна инстанция. Причината - от 1 юли стойността на електроенергията за доставчиците от последна инстанция ще се определя по нова методика, която включва и борсова компонента. В момента ДПИ-тата (които снабдяват фирмите, останали без договор с редовен доставчик на ток - поне 50 хил. дружества) работят с надценки между 10-30%.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 1
    • + 7

    Затова е важно интегрирането на преноса на ток между отделните държави. Тогава подобни регионални аномалии може да бъдат компенсирани от други части на континента.

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 3

    Най лакомата мафия - енергийната ...

    Нередност?
Нов коментар