🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво значи за България планът на ЕК за повече слънце, вятър и водород

Пакетът Fit for 55 засилва прехода към зелена енергия и поставя нови предизвикателства пред някои държави

Представете си атлет, който се подготвя да подобри световния рекорд за висок скок от 2.45 метра и точно преди старта на състезанието му съобщят, че всъщност трябва да скочи поне 2.55 м, за да бъде зачетен опитът му. В подобна ситуация могат да бъдат поставени част от страните в ЕС, сред които и България, ако новият план на Брюксел за енергийната трансформация бъде одобрен.

След като през 2019 г. ЕС прие т.нар. Зелена сделка и постави цели за дял на възобновяемата енергия в производството на ток, в отоплението и охлаждането на сградите и в транспорта, България и редица други държави от съюза определиха това за непосилно и скъпо наличните. Но все пак бяха разработени национални планове, които се вписаха в рамките на сделката и очертаха пътя за енергийните реформи. Миналата седмица обаче Европейската комисия рязко вдигна мизата и тези планове вече изглеждат скромни и остарели.

Ако планът на ЕК, наречен Fit for 55 заради целта за намаляване на CO2 емисиите с 55% през 2035 г. спрямо нивата им от 1990 г. бъде приет, раздялата с въглищата ще бъде още по-бърза и необратима, а инвестициите във ВЕИ - по-големи. Предложението е вместо заложеният в Зелената сделка от 2019 г. дял на зелената енергия от 32% през 2030 г. да бъде постигнат дял от 40% през 2035 г. За сравнение - сега ВЕИ допринасят с 20% в крайното потребление на енергия в ЕС. Това включва не само потреблението на електроенергия от слънце, вятър и вода, което вече е 40% в ЕС, но и отоплението и охлаждането, както и транспорта. При представянето на новото европейско законодателство комисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон заяви, че преразглеждането на Директивата за възобновяемата енергия е ключова част за намаляване на CO2 емисиите с 55%, и посочи, че възобновяемата електрическа енергия е най-евтиният вариант за много от страните.

За България тази политика ще има няколко отражения.

Първо - нужно е да се преразгледа и на практика да се състави нова енергийна стратегия, която да отразява тези по-високи общи цели. Дори да бъдат договорени някакви отстъпки с Брюксел, сегашните планове на страната за използване на въглищата до 2060 г. и за нови ядрени мощности от 2000 мегавата не се вписват в новата рамка.

Второ - трябва да се преразгледат плановете за заместване на въглищата с природен газ при производството на ток, тъй като спестените CO2 емисии няма да бъдат достатъчни. В момента именно газовите ТЕЦ са във фокуса на Плана за възстановяване и през 2025 г. трябва да заменят въглищните мощности в комплекса "Марица-изток", като за целта ще бъдат похарчени около 1 млрд. лева от европейските средства.

Трето - схемата за насърчаване на нови ВЕИ в Плана за възстановяване трябва да бъде преработена и подсилена. Сега тя може в най-добрия случай да удвои производството на ток от слънце и да добави малко геотермални и вятърни мощности, което би повишило общия дял на ВЕИ с не повече от 5-процентни пункта - от сегашните 18-20% до 23-25%. А са нужни над 15 процентни пункта, за да се стигне поне до 35%, колко евентуално би могла да договори България като отстъпка от общата цел от 40%.

И четвърто - цялата електропреносна мрежа трябва да се модернизира и автоматизира, за да поеме допълнителни ВЕИ мощности, чието производство е неравномерно. Проектът на Електроенергийния системен оператор в тази посока, който ще получи финансиране от плана за възстановяване, е крайно недостатъчен в това отношение.

В новото предложение на ЕК за реформи в енергетиката обаче има и други аспекти. Такова е например изискване за използване на ВЕИ в сградите - поне 49% до 2030 г. Към момента въобще не е ясно как България може да постигне това. В промишлеността използването на възобновяеми енергийни източници трябва да се увеличава с 1.1 пр. пункта годишно, което може да стане с ВЕИ за собствени нужди. Същата цел е поставена и за сектора на отоплението и охлаждането, а конкретно за топлофикациите има по-висока цел - 2.1 процентни пункта годишно. Също така половината от произвеждания водород през 2030 г. трябва да е "зелен" - чрез електролиза с ток ток ВЕИ.

Любопитно е, че в документите на ЕК, които описват промените в директивата за ВЕИ, няколко пъти се споменава, че български представители, извън тези в самата комисия, почти не са участвали в работните срещи и дискусиите по подготовката на енергийния пакет. Това означава, че вече сме пропуснали възможността да повлияем на подготовката на новите политики и съответно ще имаме по-малко възможности да постигнем нещо повече в предстоящите преговори.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 10
    • + 4

    И повече РДФ и биомаса .. Това е бъдещето !

    Нередност?
  • 2
    jazzdevil avatar :-|
    jazzdevil
    • - 10
    • + 12

    "Зелените" безумия на ЕС са неизпълими и тотално безполезни за планетата а опита за постигането им ще разори Европа и особено силно бедни държави като нашата. Онези от Давос ще спечелят добре от цялата работа с изнасянето на производството в Азия, и усвояването на тия трилиони дето ги взеха назаем от децата и внуците ни, брюкселските зелки ще ни превърнат в крепостни селяни, на които е забранено да пътуват за да не отделят излишни емисии и същевременно изцяло зависими от социалните им програми. Добре дошли в новия комунизъм!

    Нередност?
  • 3
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 5
    • + 5

    До коментар [#] от "":

    Koй пък ти е сложил минус?

    Ей го зеленият план за България:

    ----------------------
    "Близо 73 млн. лв. е субсидията, която ще получат за година производителите на електричество от биомаса – четем в решение на Комисията за енергийно и водно регулиране от юли 2020 г. Тази сума представлява разликата между пазарните цени на електроенергията и преференциалните цени, по които Националната електрическа компания изкупува тока от биомаса.
    Близо 73 млн. лв. е субсидията, която ще получат за година производителите на електричество от биомаса – четем в решение на Комисията за енергийно и водно регулиране от юли 2020 г. Тази сума представлява разликата между пазарните цени на електроенергията и преференциалните цени, по които Националната електрическа компания изкупува тока от биомаса.
    Европейската комисия приема, че емисиите при изгарянето на биомаса са равни на нула. Логиката е, че въглеродът, изпуснат в атмосферата например при горене на дърва, впоследствие се поглъща от растителността, изникнала на мястото на отсечената. За отпадъците се счита, че ако не бъдат оползотворени (най-често изгорени), те така или иначе ще се разложат на сметищата или по полето и ще изпуснат парникови газове, особено метан.

    Така биомасата се превръща в ключов инструмент за постигане на амбициозните климатични цели на ЕС. Според действащата рамка, колкото повече електричество се добива от биомаса, толкова по-нисковъглеродна ще изглежда икономиката на Съюза.
    В България, въздействието върху горите заради събиране на биомаса за производство на енергия тепърва се усилва. Засега по-широко разпространение има производството на енергия чрез изгаряне на отпадъци – български и вносни. На графиката долу е показана динамиката на вноса на отпадъци от ЕС в България. През 2018 г., откогато са най-новите данни на Евростат, сме внесли над 150 000 тона европейски отпадъци, като главни доставчици са Италия (59 хил. т) и Великобритания (45 хил. т). За последните пет години, вносът на отпадъци в България е скочил със 125%..."
    -----------

    Те го те "зеленото" бъдеще .. честито !

    Нередност?
  • 4
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 6
    • + 4

    Елон Мъск твърди, че идеята за водорода е тъпа. Според него е нелепо да хабиш ток за да произведеш водород, а после пък да ползваш водорода да правиш ток. КПД-то рязко пада заради прехвърлянето на ток към водород и после обратно. Според него бъдещето е в използването на гигантски батерии като тази, която той построи в Австралия.

    Склонен съм да вярвам повече ма Елон Мъск отколкото на някой анонимен чиновник в Брюксел.

    Нередност?
  • 5
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 3
    • + 6

    До коментар [#] от "":
    Батериите и до колко могат да са бъдеще се видя , баш в Австралия ..

    https://www.youtube.com/watch?v=8NTBgb16kyo&t=63s

    https://www.youtube.com/watch?v=IX2wqgikIJU&t=69s

    И решението дето приеха?
    Австралия ще прави държавен ТЕЦ ..

    Нередност?
  • 6
    jagerzur avatar :-P
    jagerzur
    • + 2

    Локуми, теглени от анонимни чиновници, без реален опит в сектор енергетика. Ще има много кръгли маси, конференции, форуми, доклади, договори за предварително проучване и т.н. ненужни на крайния потребител, но пък изгодни за бюрокрацията в Брюксел и в националните правителства. Парите ще се леят като река, а накрая ЕС ще си е пак на същото място като технологично лидерство в света, където е сега (жокер - не е сред водещите в света)

    Нередност?
  • 7
    spc55648511 avatar :-|
    spc55648511
    • - 1
    • + 4

    Режим на тока, това значи. И много граждани, които не могат да си го платят.

    Нередност?
Нов коментар